Skillnaden mellan kontokredit och kreditkort

Kontokredit vs. Kreditkort

När det kommer till att hantera ens ekonomi, är det viktigt att förstå de olika verktygen som står till ens förfogande. Två finansiella verktyg som är väldigt lika varandra är kontokredit och kreditkort.

Även om de har många likheter, kan det finnas betydande skillnader mellan dem, både i funktion och användning. Låt oss utforska och jämföra dessa två för att få en klarare bild av deras funktionalitet.

 

kontokredit och kreditkort

 

Vad är kontokredit?

Kontokredit är en typ av kredit där man ansöker om en kreditgräns, vilket fungerar på ett liknande sätt som kreditkort. Men istället för att använda ett fysiskt kort för att göra inköp, behöver låntagaren överföra pengarna till sitt bankkonto.

Tillskillnad från ett traditionellt privatlån så får man dock inte ett engångsbelopp utbetalt. Istället kan man låna flexibelt vid behov, upp till den förutbestämda kreditgränsen. Man betalar dessutom endast ränta på nyttjat belopp och inte hela kreditgränsen.

Exakt hur hög kreditgräns man kan ansöka om beror oftast på ens kreditvärdighet och andra faktorer som kreditgivaren använder i sin bedömning.

Kontokrediten är därmed ett flexibelt alternativ för den som vill låna pengar vid behov och betala tillbaka dem över tid. Det gör den till ett användbart verktyg för att hantera oväntade utgifter, likt en ekonomisk buffert.

 

Fördelar med kontokredit

 • Flexibelt lån, endast ränta på nyttjat belopp
 • Ofta tillgängligt, kräver ingen fläckfri kredithistorik
 • Ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter
 • Möjlighet att ansöka utan UC

 

Nackdelar med kontokredit

 • Ingen möjlighet till cashback/bonus
 • Räntan kan vara högre jämfört med andra lånemetoder
 • Beroende på långivare kan det tillkomma eventuella avgifter
 • Begränsad kreditgräns

 

Vad är kreditkort?

Kreditkort är ett betalkort som ger innehavaren möjlighet att handla på kredit. Kreditkortet fungerar på så sätt att innehavaren får tillgång till en kreditlimit, där den totala summan av alla inköp samlas på en månatlig faktura.

Man har sedan möjlighet att betala tillbaka hela eller en del av den nyttjade krediten varje månad. Den del som inte betalas tillbaka, betalar man således ränta på.

Ett kreditkort erbjuder ofta även förmåner i form av cashback eller bonuspoäng. Genom att handla med kreditkort kan man således få något tillbaka, för konsumtion man kanske skulle ha gjort med ett vanligt betalkort i annat fall (utan att få något tillbaka).

Här är det dock viktigt att värdera fördelar och nackdelar så att inte avgifter eller liknande överstiger nyttan med eventuella förmåner.

 

Fördelar med kreditkort

 • Möjlighet till bonusintjäning/cashback
 • Försäkringar, reseskydd etc.
 • Erbjuder ofta en räntefri period
 • Går att lägga till i mobilens plånbok
 • Högre kreditgräns

 

Nackdelar med kreditkort

 • Höga räntesatser om man inte betalar tillbaka hela beloppet
 • Beroende på kreditkort tillkommer ofta någon form av avgift
 • Risk för överanvändning om man inte är ansvarsfull
 • Kan vara svårare att bli beviljad med dålig kreditvärdighet
 • Vissa butiker kan neka betalning från exempelvis American Express (p.g.a. högre avgifter jämfört med Visa & Mastercard)

 

kreditkort betalning

 

Jämförelse mellan kontokredit och kreditkort

Kreditgräns

Kontokredit: Ansök om en kreditgräns upp till långivarens maximala belopp. Kreditgränsen varierar mellan olika långivare men den högsta brukar ligga omkring 50 – 75 000 kr.

Kreditkort: Precis som kontokrediten har du en kreditgräns (även kallad för kreditlimit) som är det maximala belopp du kan nyttja. Kreditgränsen för kreditkort är dock generellt sett mycket högre. Beroende på din kreditvärdighet är det dock inte säkert att du blir beviljad upp till maxgränsen.

 

Ränta och avgifter

Kontokredit: Räntesatser och avgifter kan variera beroende på långivare. De flesta tillämpar även någon slags administrativ avgift som uppläggningsavgift eller liknande. Vår kontokredit på Brixo har dock inga avgifter. Läs mer om våra priser och villkor.

Kreditkort: Erbjuder oftast en räntefri period på exempelvis 45 dagar. Det innebär att du kan handla på kredit, få cashback/bonuspoäng (om kortet erbjuder det) och sedan betala tillbaka nästa månad – utan att behöva betala ränta. Ta del utav villkoren noggrant för att vara införstådd med egenskaperna och eventuella kostnader för kreditkortet.

 

Användning

Kontokredit: Man begär överföring till sin egen bank och kan därefter nyttja lånet. Kan användas för att hantera oväntade utgifter som behöver hanteras akut. Beroende på beloppet som långivaren erbjuder kan man bli begränsad till mindre belopp än kreditkort.

Kreditkort: Kan användas flexibelt från inköp av mat och resor till renoveringar. Kreditlimiten är ofta flexibel och går att ändra vid behov (om din kreditvärdighet tillåter det). Ett kreditkort är i övrigt väldigt praktiskt på så sätt att man kan lägga till kortet i sin mobila plånbok och betala via Apple Pay, Google Pay etc. Man behöver inte heller vänta på en överföring för att kunna nyttja pengarna.

 

Återbetalning 

Kontokredit: Erbjuder ofta ett lägre minimibelopp och månatliga avbetalningar. Se lånevillkoren för detaljerad information om löptider, återbetalning och möjlighet att återbetala i förtid.

Kreditkort: Erbjuder ofta en räntefri period vilket innebär att fakturan betalas nästa månad. Om man inte kan betala hela beloppet då, tillkommer räntekostnader och ett minimibelopp för avbetalning.

 

Sammanfattning

Både kontokredit och kreditkort erbjuder flexibilitet och möjligheten att låna pengar, men de har olika egenskaper och användningsområden.

Med en kontokredit betalar du ränta på nyttjat belopp direkt medan kreditkort ofta erbjuder en räntefri period. Å andra sidan kan kreditkort ha en månatlig avgift medan en kontokredit ibland kan vara helt utan avgift, se exempelvis Brixos kontokredit som jämförelse.

En kontokredit kan även vara mer tillgänglig än ett kreditkort. Om man exempelvis har betalningsanmärkningar eller dålig kreditvärdighet, kan det därmed vara svårt att bli beviljad ett kreditkort.

Däremot finns det kreditgivare som kan bevilja en kontokredit, trots svag kreditvärdighet. På Brixo utgår vi från din betalningsförmåga idag och fokuserar mindre på tidigare misstag.

Innan man väljer mellan kontokredit och kreditkort, är det alltid bra att utvärdera sina faktiska behov och jämföra olika kreditgivare och lånemetoder.

Läs igenom villkoren noggrant och jämför återbetalningsvillkor, löptid, avgifter och räntesatser. På så sätt säkerställer du att du lånar pengar till så låga kostnader som möjligt.