Artiklar och nyheter
Här kan du ta del av artiklar, nyheter, tips och guider. Vi skriver om allting från privatekonomi, utvecklingar i finansbranschen och bankvärlden till konkreta guider och tips kring hur du kan förbättra din privatekonomi.
Renovera
Funderar du på att renovera? Läs vår guide om hur du kan finansiera en renovering och sätta din prägel på bostaden.
Lån för bilreparation
Behöver du reparera bilen? Vi går igenom allt du behöver veta om lån för bilreparation.
Lån utan ränta
Vad innebär lån utan ränta? Vi går igenom allt du behöver veta om räntefria lån.
Spara pengar – få pengarna att växa
Hur får man pengarna att växa? Vi går igenom olika sätt att spara pengar och hur man kan få mer utrymme i sin ekonomi.
Dun & Bradstreet kreditupplysning
När du lånar hos Brixo så lånar du utan UC. Vår kreditupplysning hämtas istället från Dun & Bradstreet – läs mer om vilka de är.
Spartips – spara pengar för en bättre ekonomi
Hur sparar man pengar på bästa sätt? Vi listar 10 konkreta spartips som gör att du kan få en bättre ekonomi.
Budget
Vad är en budget och hur sätter man en tydlig budgetplan? Vi går igenom allt du behöver veta för att få ordning på din privatekonomi.
Buffert
Vad är en buffert och hur stor buffert bör man ha? Vi går igenom allt du behöver veta för att komma igång med ditt buffertsparande.
Olika typer av lån
Det finns olika typer av lån, vilket som är bäst för dig beror på dina behov och förutsättningar. I den här guiden går vi igenom olika lån och deras egenskaper.
Låna pengar ansvarsfullt – så här gör du
Att ta ett lån är ett viktigt ekonomiskt beslut som kräver noggrann planering. I den här guiden går vi igenom hur du kan låna pengar på ett ansvarsfullt sätt.
Hur fungerar kreditupplysning utan UC?
Vad innebär kreditupplysning utan UC? Lär dig om alternativa kreditupplysningsföretag och hur man kan bli beviljad ett lån utan UC.
Så kan du hitta bästa lånet utan UC
Vi går igenom hur man utifrån sina förutsättningar kan hitta det bästa lånet – utan UC.
Så väljer du rätt kontokredit
I den här guiden går vi igenom viktiga aspekter och hur man kan tänka för att hitta rätt kontokredit utifrån sin unika situation.
Alternativ till snabblån
Finns det bättre alternativ till snabblån? Vi guidar dig och ger konkreta tips på hur man kan göra för att spara på onödiga kostnader.
Flexibilitet med kontokredit – användningsområden
Hur kan man använda en kontokredit? Vi går igenom hur man kan använda en kontokredit och hur den kan erbjuda ekonomisk flexibilitet.
Skillnaden mellan kontokredit och privatlån
Att välja mellan en kontokredit och ett privatlån handlar om att förstå sina egna finansiella behov och mål. Lär dig mer om de olika lånetyperna i vår jämförelse.
Skillnaden mellan kontokredit och kreditkort
Vad är egentligen skillnaden mellan kontokredit och kreditkort? Läs mer i vår jämförelse där vi djupdyker och ställer de mot varandra.
Riskhantering med kontokredit
För att kunna hantera riskerna med en kontokredit är det viktigt att låna ansvarsfullt. Här går vi igenom tips och metoder för att låna tryggt.
Hur ansöker man om ett lån med betalningsanmärkning?
Vi går igenom hur man ansöker om ett lån med betalningsanmärkning. Lär dig hur du kan förbättra dina chanser och navigera genom låneprocessen.
Hantera oväntade utgifter – utan snabblån
Vi går igenom hur du kan hantera oväntade utgifter utan snabblån. Vi guidar dig och tipsar om alternativa metoder och inkomstkällor.
Risker med snabblån
Vilka är riskerna med snabblån och vad kan man göra för att undvika dem? Vi går igenom hur man kan låna ansvarsfullt.
Så kan du få bättre lånevillkor trots betalningsanmärkning
Vi går igenom hur du kan få så bra lånevillkor som möjligt utifrån just dina förutsättningar – trots betalningsanmärkning.
Hur påverkar lån med betalningsanmärkning din kreditvärdighet?
Vi guidar dig igenom låneprocessen och ger tips på vad du kan göra för att undvika betalningsanmärkningar men även förbättra din kreditvärdighet.
Kreditvärdighet
Kreditvärdighet är en bedömning av din betalningsförmåga, ekonomiska situation och kredithistorik, d.v.s. hur väl du skött tidigare betalningar och krediter. Kreditvärdigheten påverkar bland annat dina möjligheter att låna pengar och vilken ränta du kan få på ett lån..
Betalningsanmärkning
Vad är en betalningsanmärkning och hur undviker man dem? Vi går igenom allt du behöver veta om betalningsanmärkningar.
Ränteavdrag
Ränteavdrag är en skatteförmån som låntagare kan dra nytta av när de betalar ränta på ett lån. Hur stort är ränteavdraget och vilka lån kan man göra avdrag på?
Hantera privatlån – så sätter du upp en budget
Genom att sätta upp en budget kan du säkerställa att du håller dig på rätt spår med dina avbetalningar och undviker onödig ekonomisk stress.
Här hittar du även konkreta spartips som hjälper dig att hantera ditt privatlån på bästa sätt.
Här hittar du även konkreta spartips som hjälper dig att hantera ditt privatlån på bästa sätt.
Upplysningscentralen
UC (Upplysningscentralen) är ett kreditupplysningsföretag som samlar in och analyserar information om privatpersoner och företag. Lär dig mer om UC och hur du kan förbättra ditt UC-Score.
Låneskydd
Låneskydd är en försäkring för att skydda dig från att hamna i ekonomiska svårigheter om du mot förmodan, plötsligt skulle förlora din inkomst. Med låneskyddet får du hjälp att återbetala lånet – trots sjukdom eller ofrivillig arbetslöshet.
Kreditbetyg
Kreditbetyg är ett sätt för långivare att bedöma risken med att låna ut pengar till dig. Kreditbetyget representerar din kreditvärdighet och visar din betalningsförmåga när det kommer till återbetalning av lån och räkningar.
Spara el
Få har nog missat att elpriserna är höga just nu. Om du bor i en stor lägenhet eller villa kan elkostnaderna därför bli höga. Men det finns alltid saker du kan göra för att pressa ner elförbrukningen och spara pengar. Här är våra bästa tips inför vintern.
Uppskov
Har du sålt en bostad eller annan tillgång och gjort en vinst? Då ska du betala en skatt på vinsten som kallas reavinstskatt. Det är emellertid möjligt att skjuta upp reavinstskatt, vilket kallas uppskov. Det finns dock lite regler du behöver hålla reda på.
Uppläggningsavgift
Står du i begrepp att teckna ett lån? Då är det viktigt att hålla koll på avgifterna, räntan är nämligen inte nödvändigtvis den enda kostnaden för ett lån. Många långivare tar även ut en avgift när du tecknar lånet.
Styrränta
Styrräntan är en viktig ränta i samhället. Den påverkar nämligen hur mycket det kostar för bankerna att låna och därmed hur det kostar för dig att låna, vid exempelvis bolån. Styrräntans främsta syftet är att styra inflationen.
Stämpelskatt
Stämpelskatten är en avgift du betalar för lagfarten som ska registreras om du har köpt fastighet, som en villa med tomt eller en tomträtt. Du också betala stämpelskatt om du vill göra en ny inteckning på en fastighet. För privatpersoner ligger stämpelskatten idag på 1,5 procent av köpeskillingen.
Reseavdrag
Reseavdraget är ett avdrag du kan göra i din inkomstdeklaration. Med reseavdraget är det möjligt att göra avdrag på skatten för resor du gör till och från arbetet och i tjänsten.
Recession
En recession är en ekonomisk nedgång och ungefär synonymt med lågkonjunktur. Vid en recession tenderar arbetslösheten att öka och ekonomin att bromsa in. Så här påverkar den dig.
Ränteskillnadsersättning
Ränteskillnadsersättning är en avgift som du kan behöva betala till långivaren om du vill lösa ett lån med fast ränta i förtid. Avsikten är att kompensera långivaren för den ekonomiska förlust de (kan) göra eftersom du inte betalar ränta för en tidsperiod som ingick i ditt ursprungliga avtal. Vi förklarar vad som gäller.
Nominell ränta
Nominell ränta är den officiella låneräntan du betalar när du lånar pengar. Den nominella räntan beräknas som andel av lånebeloppet och uttrycks i procent. Ofta tillkommer avgifter till lån utöver den nominella räntan, vilket innebär att den inte berättar hela historien om lånets kostnad.
Jämkning
Att jämka skatten innebär att du justera din preliminära skatt så att den hamnar över eller under din skattetabell. Syftet är undvika betala in för mycket eller för lite skatt under året.
Inkassokrav
Om du inte betalar en skuld kan den du är skyldig pengar överlåta skulden till ett inkassobolag. De kommer då skicka ett inkassokrav till dig. Men vad är skillnaden på att få ett inkassokrav och att hamna hos Kronofogden? Vi har svaren.
Existensminimum
Existensminimum, eller förbehållsbelopp som det egentligen heter, är det lägsta belopp en person anses behöva för att klara sig ekonomiskt varje månad. Om du genomgår löneutmätning eller skuldsanering kommer du att få leva på existensminimum till det datum skulderna är betalda (dock högst fem år).
Effektiv ränta
Effektiv ränta avser alla kostnader för ett år beräknat årsvis och som andel av lånebeloppet. Eftersom den effektiva räntan tar med både låneräntan och alla eventuella avgifter i beräkningen är den ett bättre mått på lånet faktiska kostnad än vad den nominella låneräntan är.
Borgenär och gäldenär
Det finns många begrepp att hålla reda på i finansbranschen och för dig som vill teckna ett lån. Vad är egentligen skillnaden mellan en borgenär, gäldenär och borgensman? Vi reder ut alla frågetecken.
Boendekostnad
Boendekostnaden är det största enskilda kostnaden för de allra flesta hushåll. Den är också en viktig faktor om du mottar vissa bidrag eller genomgår skuldsanering. Därför är det viktigt att hålla koll på vad som ingår i boendekostnaden.
Bindningstid
Bindningstid innebär att du förbinder att betala för en tjänst under en viss tidsperiod. Begreppet är framförallt förknippat med mobilabonnemang. Men förekommer även för andra tjänster. Du kan exempelvis binda ditt elavtal, boränta och hyran för din lägenhet. Här reder vi ut vad som gäller.
Betalningsföreläggande
Om du inte betalar en skuld kan företaget du är skyldig pengar ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det kan i förlängningen leda till en betalningsanmärkning.
Belåningsgrad
Belåningsgrad är ett mått på hur stort bolån du har i förhållande till bostadens värde. Belåningsgraden påverkar bland annat hur mycket du ska amortera på ditt boiån varje år.
Amortering
Amortering är samma som sak återbetalningen av en skuld som ett lån. Det finns två huvudsakliga amorteringsformer, rak amortering och annuitet. Båda typerna har för- och nackdelar.