Artiklar och nyheter

Här kan du ta del av artiklar, nyheter, tips och guider. Vi skriver om allting från privatekonomi, utvecklingar i finansbranschen och bankvärlden till konkreta guider och tips kring hur du kan förbättra din privatekonomi. 

ränteavdrag

Ränteavdrag

Ränteavdrag är en skatteförmån som låntagare kan dra nytta av när de betalar ränta på ett lån. Hur stort är ränteavdraget och vilka lån kan man göra avdrag på?
hantering privatlån budget

Hantera privatlån – så sätter du upp en budget

Genom att sätta upp en budget kan du säkerställa att du håller dig på rätt spår med dina avbetalningar och undviker onödig ekonomisk stress.
Här hittar du även konkreta spartips som hjälper dig att hantera ditt privatlån på bästa sätt.
kontokredit och privatlån jämförelse

Skillnaden mellan kontokredit och privatlån

Att välja mellan en kontokredit och ett privatlån handlar om att förstå sina egna finansiella behov och mål. Lär dig mer om de olika lånetyperna i vår jämförelse.
Upplysningscentralen

Upplysningscentralen

UC (Upplysningscentralen) är ett kreditupplysningsföretag som samlar in och analyserar information om privatpersoner och företag. Lär dig mer om UC och hur du kan förbättra ditt UC-Score.
dun & bradstreet kreditupplysning

Dun & Bradstreet kreditupplysning

När du lånar hos Brixo så lånar du utan UC. Vår kreditupplysning hämtas istället från Dun & Bradstreet – läs mer om vilka de är.
låneskydd

Låneskydd

Låneskydd är en försäkring för att skydda dig från att hamna i ekonomiska svårigheter om du mot förmodan, plötsligt skulle förlora din inkomst. Med låneskyddet får du hjälp att återbetala lånet – trots sjukdom eller ofrivillig arbetslöshet.

Kreditbetyg

Kreditbetyg är ett sätt för långivare att bedöma risken med att låna ut pengar till dig. Kreditbetyget representerar din kreditvärdighet och visar din betalningsförmåga när det kommer till återbetalning av lån och räkningar.
Modern lampa

Spara el

Få har nog missat att elpriserna är höga just nu. Om du bor i en stor lägenhet eller villa kan elkostnaderna därför bli höga. Men det finns alltid saker du kan göra för att pressa ner elförbrukningen och spara pengar. Här är våra bästa tips inför vintern.
Man skriver på laptop

Uppskov

Har du sålt en bostad eller annan tillgång och gjort en vinst? Då ska du betala en skatt på vinsten som kallas reavinstskatt. Det är emellertid möjligt att skjuta upp reavinstskatt, vilket kallas uppskov. Det finns dock lite regler du behöver hålla reda på.
Fakturor och miniräknare på bord

Uppläggningsavgift

Står du i begrepp att teckna ett lån? Då är det viktigt att hålla koll på avgifterna, räntan är nämligen inte nödvändigtvis den enda kostnaden för ett lån. Många långivare tar även ut en avgift när du tecknar lånet.
Börskörs

Styrränta

Styrräntan är en viktig ränta i samhället. Den påverkar nämligen hur mycket det kostar för bankerna att låna och därmed hur det kostar för dig att låna, vid exempelvis bolån. Styrräntans främsta syftet är att styra inflationen.
Högar med mynt

Stämpelskatt

Stämpelskatten är en avgift du betalar för lagfarten som ska registreras om du har köpt fastighet, som en villa med tomt eller en tomträtt. Du också betala stämpelskatt om du vill göra en ny inteckning på en fastighet. För privatpersoner ligger stämpelskatten idag på 1,5 procent av köpeskillingen.
Insidan bil

Reseavdrag

Reseavdraget är ett avdrag du kan göra i din inkomstdeklaration. Med reseavdraget är det möjligt att göra avdrag på skatten för resor du gör till och från arbetet och i tjänsten.
Ränta

Recession

En recession är en ekonomisk nedgång och ungefär synonymt med lågkonjunktur. Vid en recession tenderar arbetslösheten att öka och ekonomin att bromsa in. Så här påverkar den dig.
Miniräknare och mynthögar på bord

Ränteskillnadsersättning

Ränteskillnadsersättning är en avgift som du kan behöva betala till långivaren om du vill lösa ett lån med fast ränta i förtid. Avsikten är att kompensera långivaren för den ekonomiska förlust de (kan) göra eftersom du inte betalar ränta för en tidsperiod som ingick i ditt ursprungliga avtal. Vi förklarar vad som gäller.
Tio procent

Nominell ränta

Nominell ränta är den officiella låneräntan du betalar när du lånar pengar. Den nominella räntan beräknas som andel av lånebeloppet och uttrycks i procent. Ofta tillkommer avgifter till lån utöver den nominella räntan, vilket innebär att den inte berättar hela historien om lånets kostnad.
Graf

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är en bedömning av din betalningsförmåga, ekonomiska situation och kredithistorik, d.v.s. hur väl du skött tidigare betalningar och krediter. Kreditvärdigheten påverkar bland annat dina möjligheter att låna pengar och vilken ränta du kan få på ett lån..
Pengar, lån, räntor

Jämkning

Att jämka skatten innebär att du justera din preliminära skatt så att den hamnar över eller under din skattetabell. Syftet är undvika betala in för mycket eller för lite skatt under året.
Kvinna oroar sig över fakturor

Inkassokrav

Om du inte betalar en skuld kan den du är skyldig pengar överlåta skulden till ett inkassobolag. De kommer då skicka ett inkassokrav till dig. Men vad är skillnaden på att få ett inkassokrav och att hamna hos Kronofogden? Vi har svaren.

Existensminimum

Existensminimum, eller förbehållsbelopp som det egentligen heter, är det lägsta belopp en person anses behöva för att klara sig ekonomiskt varje månad. Om du genomgår löneutmätning eller skuldsanering kommer du att få leva på existensminimum till det datum skulderna är betalda (dock högst fem år).
Symbol procent

Effektiv ränta

Effektiv ränta avser alla kostnader för ett år beräknat årsvis och som andel av lånebeloppet. Eftersom den effektiva räntan tar med både låneräntan och alla eventuella avgifter i beräkningen är den ett bättre mått på lånet faktiska kostnad än vad den nominella låneräntan är.
Avtal

Borgenär och gäldenär

Det finns många begrepp att hålla reda på i finansbranschen och för dig som vill teckna ett lån. Vad är egentligen skillnaden mellan en borgenär, gäldenär och borgensman? Vi reder ut alla frågetecken.
Man håller modell av hus med procenttecken i

Boendekostnad

Boendekostnaden är det största enskilda kostnaden för de allra flesta hushåll. Den är också en viktig faktor om du mottar vissa bidrag eller genomgår skuldsanering. Därför är det viktigt att hålla koll på vad som ingår i boendekostnaden.
Kontrakt

Bindningstid

Bindningstid innebär att du förbinder att betala för en tjänst under en viss tidsperiod. Begreppet är framförallt förknippat med mobilabonnemang. Men förekommer även för andra tjänster. Du kan exempelvis binda ditt elavtal, boränta och hyran för din lägenhet. Här reder vi ut vad som gäller.
man räknar på lån med hjälp av smartphone

Betalningsföreläggande

Om du inte betalar en skuld kan företaget du är skyldig pengar ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det kan i förlängningen leda till en betalningsanmärkning.
Ränta

Belåningsgrad

Belåningsgrad är ett mått på hur stort bolån du har i förhållande till bostadens värde. Belåningsgraden påverkar bland annat hur mycket du ska amortera på ditt boiån varje år.
Högar med mynt

Amortering

Amortering är samma som sak återbetalningen av en skuld som ett lån. Det finns två huvudsakliga amorteringsformer, rak amortering och annuitet. Båda typerna har för- och nackdelar.