Dun & Bradstreet kreditupplysning

Vilka är Dun & Bradstreet?

Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode), är ett globalt företag som tillhandahåller affärsinformation och kreditupplysningar för att stödja företag och långivare.

Detta sker bland annat genom att samla, analysera och tillhandahålla högkvalitativ information om privatpersoner och företag över hela världen.

Hos Brixo lånar du utan UC, kreditupplysning hämtas istället hos Dun & Bradstreet.

 

dun & bradstreet

 

Vad innehåller en kreditupplysning hos Dun & Bradstreet?

En kreditupplysning från Dun & Bradstreet innehåller viktiga parametrar som är avgörande för dina chanser att bli beviljad ett lån.

Kreditupplysningen innefattar bland annat information om:

 • Personliga uppgifter
 • Folkbokföringsuppgifter
 • Deklarerad inkomst
 • Kreditbetyg
 • Eventuella betalningsanmärkningar

 

Fördelen med att använda Dun & Bradstreet vid kreditupplysning

Den främsta fördelen med att använda Dun & Bradstreet vid kreditupplysning är att du kan ansöka om lån utan UC. Det innebär med andra ord att kreditupplysningen ifråga, endast syns hos Dun & Bradstreet – din kreditvärdighet hos UC påverkas därmed inte.

Generellt sett brukar man säga att större lån, exempelvis bolån, vanligtvis sker via UC. Medan mer flexibla lån, som kontokredit sker via andra kreditupplysningsföretag, exempelvis Creditsafe och Dun & Bradstreet.

Det kan därför vara värt att tänka på det om du går i tankarna att låna pengar. Du vill helst inte påverka ditt kreditbetyg hos UC om du bara ska ta ett litet lån för att täcka en oförutsedd utgift, exempelvis genom en flexibel kontokredit.

Istället kan du bevara din kreditvärdighet hos UC och när det väl blir dags för ett större lån i framtiden så kan du ansöka om det lånet med så bra förutsättningar som möjligt.

 

Hur kan jag förbättra min kreditvärdighet hos Dun & Bradstreet?

För att förbättra din kreditvärdighet hos Dun & Bradstreet är det viktigt att hålla en positiv betalningshistorik, hantera skulder ansvarsfullt och upprätthålla en stabil finansiell tillvaro.

Här kommer 5 konkreta tips att förhålla sig till:

 • Betala räkningar och fakturor i tid-
 • Återbetala eventuella skulder
 • Säg upp kreditkort som du inte nyttjar
 • Om du har flera smålån: samla lånen till ett större lån
 • Ansök inte om nya lån

 

kreditupplysning hos dun & bradstreet

 

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är en sammanställning som avser din kreditvärdighet och finansiella åtaganden. Syftet med en kreditupplysning är att kunna erbjuda långivare och företag en objektiv bedömning av risken att bevilja lån/kredit till dig som privatperson.

En kreditupplysning brukar ofta innehålla:

Betalningshistorik:
En sammanfattning av dina skulder samt hur du har uppfyllt dina betalningsförpliktelser. Har du betalat tillbaka fakturor och räkningar i tid eller har det uppstått förseningar?

Kreditanvändning:
En översikt över hur mycket kredit som nyttjas, exempelvis din kreditgräns på kreditkortet.

Kreditbetyg:
Kreditbetyg är en indikator som representerar den sammanlagda kreditvärdigheten. Kreditupplysningsföretag tilldelar dessa poäng baserat på en analys av kreditinformationen.

Övrig finansiell information:
Detta kan exempelvis inkludera uppgifter om kreditansökningar, betalningsanmärkningar och andra relevanta ekonomiska detaljer för en potentiell långivare.

 

Varför görs en kreditupplysning?

En kreditupplysning begärs vanligtvis av företag och långivare för att bedöma en persons kreditvärdighet innan de beviljar ett lån, kreditkort eller någon annan form av finansiellt åtagande. Det kan också tas en kreditupplysning när man tecknar ett mobilabonnemang eller ansöker om en hyresrätt.

Genom att granska en persons kreditinformation kan långivaren/företaget få en uppfattning om hur ansvarsfullt och pålitligt personen ifråga har hanterat sina tidigare ekonomiska förpliktelser.

En långivare vill säkerställa att låntagaren inte lånar mer än den klarar av att betala tillbaka och en hyresvärd vill naturligtvis veta att hyresgästen kommer betala hyran i tid.

En positiv kreditupplysning kan öka chanserna att få ett lån med fördelaktiga villkor, medan en negativ kreditupplysning kan leda till avslag eller mindre fördelaktiga lånevillkor.

Det är viktigt att notera att en kreditupplysning alltid ska göras med samtycke från den person som är föremål för granskningen, samt att man får en kopia av innehållet och vilket företag som begärt kreditupplysningen.

 

Ta kreditupplysning på dig själv hos Dun & Bradstreet

Hos Dun & Bradstreet kan du kostnadsfritt begära en kreditupplysning på dig själv, utan att det registreras eller påverkar din kreditvärdighet. Du kan även begära obegränsat med kreditupplysningar på dig själv utan att det påverkar din kreditvärdighet.

Genom att göra en kreditupplysning på dig själv kan du få en övergripande bild, innan du skickar in en eventuell låneansökan (där det faktiskt påverkar din kreditvärdighet).

Att ta en kreditupplysning på sig själv kan därför vara klokt i ett förebyggande syfte. Exempelvis om du planerar på att ta ett lån längre fram och vill hinna förbättra ditt kreditbetyg och få så bra förutsättningar som möjligt.

Genom kreditupplysningen ser du nämligen svart på vitt hur din ekonomiska hälsa uppfattas och vilka parametrar som eventuellt tynger din kreditvärdighet.

 

Låna utan kreditupplysning hos UC

När du ansöker om ett lån hos Brixo så tas ingen kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen). Istället använder vi oss av Dun & Bradstreet. UC och Dun & Bradstreet är oberoende av varandra och kan inte se eventuella förfrågningar hos varandra.

För dig som låntagare är det positivt eftersom du kan bevara din kreditvärdighet hos UC samtidigt som du kan ansöka om en flexibel kontokredit utefter dina behov. Helt utan att det påverkar din kreditvärdighet hos UC.

Att bevara kreditvärdigheten hos UC kan vara en god idé om man exempelvis planerar att ansöka om ett bolån i framtiden och vill ge sig själv så bra förutsättningar som möjligt.

Krav för att låna hos Brixo:

Innan du skickar in en ansökan behöver du säkerställa att du uppfyller våra krav:

 • Du har fyllt 18 år
 • Du har minst 180 000 kr i årsinkomst
 • Du har ett svenskt bankkonto och BankID
 • Du har inget aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar är dock accepterade.

Vanliga frågor om Dun & Bradstreet kreditupplysning

Vad gör Dun & Bradstreet?

Dun & Bradstreet tillhandahåller kreditanalyser som stödjer långivare och företag i beslutsprocesser vid exempelvis kreditgivning.

Är det någon skillnad på Bisnode och Dun & Bradstreet?

Dun & Bradstreet är ett amerikanskt företag som förvärvat det svenska kreditupplysningsföretaget Bisnode. För dig som låntagare innebär det ingen skillnad när det begärs en kreditupplysning på dig.

Kan man låna utan en kreditupplysning?

Nej, alla långivare är enligt lag skyldiga att göra en kreditupplysning på en potentiell låntagare. Själva kreditupplysningen kan göras via olika kreditupplysningsföretag, exempelvis UC, Creditsafe eller Dun & Bradstreet. När du lånar hos oss på Brixo så hämtas en kreditupplysning hos Dun & Bradstreet.