Kreditbetyg

Vad är ett kreditbetyg?

Ett kreditbetyg, även kallat kreditscore & credit score, representerar din kreditvärdighet och visar din betalningsförmåga när det kommer till exempelvis återbetalning av lån och räkningar. Det är ett sätt för långivare att bedöma risken med att låna ut pengar till dig.

Det är kreditupplysningsföretag som sätter kreditbetyg på dig som privatperson. De största kreditupplysningsföretagen i Sverige är: UC, Creditsafe och Dun & Bradstreet (Bisnode).

Om du behöver låna pengar men inte vill påverka ditt kreditbetyg hos UC kan du istället låna utan UC.

 

Kolla kreditbetyg

 

Kolla mitt kreditbetyg

De största kreditupplysningsföretagen i Sverige är:

  • UC
  • Creditsafe
  • Dun & Bradstreet (Bisnode).

Genom att begära en kreditupplysning på dig själv, kan du i rapporten ta del utav ditt kreditbetyg. Olika aktörer arbetar utifrån olika skalor och rutiner.

Hos exempelvis Dun & Bradstreet som vi hämtar vår kreditupplysning från, är det kostnadsfritt att kolla kreditbetyg.

UC som är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige, tar dock ut en avgift för att kolla kreditbetyg.

Var därför noga med att ta del utav informationen som framgår, innan du väljer att begära en kreditupplysning.

Kom ihåg: Du kan begära obegränsat antal kreditupplysningar på dig själv utan att det registreras eller påverkar ditt kreditbetyg.

 

Så sätts ditt kreditbetyg

Hur kreditbetyget sammanställs i detalj kan givetvis variera beroende på kreditupplysningsföretag. Men rent generellt är det framförallt dessa parametrar som vägs in i ditt kreditbetyg:

  • Inkomst
  • Betalningsanmärkningar
  • Befintliga lån/krediter
  • Kreditförfrågningar
  • Ålder och boendesituation

 

Hur ska man tolka kreditbetyget?

Kreditupplysningsföretagen använder sig av olika skalor. Men generellt sett kan man säga att kreditbetyg över 7 (på en skala 1-10) är ett bra kreditbetyg. Med ett bra kreditbetyg tillkommer givetvis även flera fördelar som du kan dra nytta av.

 

Fördelar med högt kreditbetyg

  • Ett högt kreditbetyg ökar chansen att bli godkänd för lån och kreditkort.
  • Långivare erbjuder oftast lägre räntor till personer med höga kreditbetyg, vilket i praktiken innebär lägre månadskostnader.
  • Ett starkt kreditbetyg kan ge underlag för förhandlingskraft med långivaren.

 

Nackdelar med lågt kreditbetyg

  • Personer med låga kreditbetyg kan stöta på hinder när de försöker få lån eller kredit.
  • Om man godkänns för lån kan räntorna vara högre för personer med lägre kreditbetyg. Hos Brixo erbjuder vi dock samma villkor för alla, oavsett kreditbetyg.
  • Låga kreditbetyg kan leda till att man nekas vissa finansiella tjänster eller att man erbjuds mindre fördelaktiga villkor.

 

Mitt kreditbetyg

 

Förbättra ditt kreditbetyg

Här kommer fyra tips på hur du kan förbättra ditt kreditbetyg:

1. Betala tillbaka eventuella skulder

2. Se till att betala tillbaka räkningar i tid

3. Undvik att ansöka om nya lån

4. Säg upp kreditkort du inte använder

De två förstnämnda låter nog ganska självklara men de två nedersta kanske du inte hade full koll på? Låt oss gå igenom dessa lite kort:

Även om du bara ansöker och inte blir beviljad ett lån så påverkas ditt kreditbetyg i samband med själva låneansökan. Detta eftersom långivare begär en kreditupplysning på dig.

Ditt kreditbetyg kan därför påverkas negativt, i synnerhet om du ansöker om flera nya lån under en kort period. Avstå därför från nya låneansökningar så ökar dina chanser att förbättra ditt kreditbetyg.

Detsamma gäller om du har ett kreditkort som du inte använder. Kreditgränsen kommer synas på kreditupplysningen, oavsett om du använder den eller inte.

Det är därför fördelaktigt att avsluta krediter som du inte har behov av. På så sätt kommer du att kunna “lätta på trycket” och förbättra ditt kreditbetyg.

 

Därför har du ett dåligt kreditbetyg

Vanliga orsaker till ett dåligt kreditbetyg är bland annat:

  • Försenade eller uteblivna betalningar
  • Du har ansökt om många krediter på kort tid
  • Hög skuldsättning i relation till din inkomst
  • Betalningsanmärkningar (syns i 3 år)

Oavsett varför du har ett dåligt kreditbetyg så är det viktigt att du inte tappar hoppet om ett bättre kreditbetyg i framtiden. Genom att ta småsteg och följa våra tips, kan du successivt förbättra ditt kreditbetyg över tid.

 

Därför är ditt kreditbetyg viktigt

Med ett förbättrat kreditbetyg kan du få en bättre livssituation. Det innebär bland annat:

Bättre förutsättningar att få förmånliga lån
Banken kommer inte se dig som en högrisk längre och dörren öppnas till bättre villkor.

Bättre möjligheter att hyra en bostad
Hyresvärdar vill ha en pålitlig och stabil hyresgäst. Med ett bra kreditbetyg säkerställer du det.

Bättre anställningsmöjligheter
Vissa arbetsgivare kan komma att kolla ditt kreditbetyg, givet att det är relevant för branschen du är verksam inom.

 

Sammanfattning om kreditbetyg

Ett kreditbetyg är en viktig indikator för den finansiella hälsan och kan ha långtgående konsekvenser för ens ekonomiska möjligheter.

Att förstå hur man kan förbättra och bibehålla sitt kreditbetyg är avgörande för att säkerställa förmånliga villkor, utifrån sina egna förutsättningar.

Det är därför viktigt att vara medveten om de faktorer som påverkar kreditbetyget och vidta de åtgärder som krävs för att upprätthålla ett starkt kreditbetyg.

Vanliga frågor om kreditbetyg

Vad är ett kreditbetyg?

Ett kreditbetyg representerar din kreditvärdighet och är ett sätt för långivare att bedöma risken med att låna ut pengar till dig. Kreditbetyget sätts dock inte av långivare utan av kreditupplysningsföretagen, exempelvis Dun & Bradstreet (Bisnode).

Hur kan jag förbättra mitt kreditbetyg?

Du kan förbättra ditt kreditbetyg genom att: betala tillbaka eventuella skulder, betala räkningar i tid, inte ansöka om nya lån samt säga upp kreditkort som du inte använder.

Var kan jag kolla mitt kreditbetyg?

Du hittar ditt kreditbetyg genom att begära en kreditupplysning på dig själv. Observera dock att olika kreditupplysningsföretag arbetar utifrån olika skalor och rutiner.

Hos exempelvis Dun & Bradstreet som vi hämtar vår kreditupplysning från, är det kostnadsfritt att kolla kreditbetyg. Medan hos UC tas det ut en avgift.