Hantera oväntade utgifter – utan snabblån

Hantering av oväntade utgifter

Att ställas inför oväntade utgifter är en del av livet som alla möter förr eller senare. Hur man hanterar dessa situationer kan dock ha en stor inverkan på den ekonomiska hälsan.

Istället för att förlita sig på dyra snabblån för att finansiera akuta utgifter, finns det flera alternativa strategier att överväga, för att klara av oväntade utgifter på ett mer hållbart sätt.

I den här artikeln går vi igenom hur man kan hantera oväntade utgifter, utan att behöva ansöka om snabblån.

 

andrea alternativ till snabblån

 

Sätt upp en budget

Att skapa och följa en budget är grundläggande för en sund ekonomisk hantering. Genom att ta kontroll över dina inkomster och utgifter kan du identifiera områden där du kan minska kostnaderna och samtidigt öka ditt sparande.

Genom att göra små justeringar i din livsstil, såsom att äta hemma istället för att äta ute eller att säga upp onödiga abonnemang, kan du frigöra extra pengar som kan användas för långsiktigt sparande eller för att bygga upp en buffert.

 

Löpande kostnader som du kan se över i din budget

 

 • Räntor på lån
 • Abonnemang
 • Transportkostnader
 • Konsumtion
 • Matinköp

 

Bygg upp en buffert

Att bygga upp en buffert är det mest effektiva sättet att hantera oväntade utgifter på. Det är proaktivt, ekonomiskt hållbart och ger en känsla av trygghet.

Genom att regelbundet spara en del av din inkomst kan du bygga upp en buffert som kan användas vid oförutsedda händelser. Det kan exempelvis vara bilreparationer, medicinska kostnader eller plötsliga förluster av din inkomst.

Oavsett ekonomiskt väder, är det alltid skönt att veta att man har en buffert att luta sig tillbaka på. En buffert som är ämnad just för att kunna hantera det oväntade.

En generell riktlinje brukar vara att försöka ha minst tre månaders levnadskostnader sparade i en buffert. Bufferten sparas med fördel på ett sparkonto med ränta. På så sätt får du ränta på pengarna istället för att de tappar sitt värde i takt med inflationen.

 

alternativa lånemetoder till snabblån

 

Alternativa lånemetoder 

Om du inte har tillräckligt med pengar sparade och behöver finansiering i form av lån är det viktigt att jämföra olika lånemetoder.

Det finns flertalet olika alternativ till snabblån, men beroende på dina förutsättningar kan valmöjligheterna se lite annorlunda ut.

Innan du ansöker om ett lån är det viktigt att vara införstådd med dina förutsättningar och jämföra olika lånemetoder utifrån dessa.

Om du exempelvis har betalningsanmärkningar och en dålig kreditvärdighet, kommer du inte att bli beviljad de bästa lånevillkoren med lägst ränta.

 

Alternativ som kan erbjuda bättre villkor än snabblån

 

 • Lån från familj/vänner
 • Lån med säkerhet (t.ex. billån)
 • Kreditkort
 • Kontokredit
 • Privatlån utan säkerhet (blancolån)

Det billigaste alternativet får du troligtvis genom att fråga vänner och familj. De kan ofta erbjuda bättre villkor än en extern långivare.

Om det inte är aktuellt med lån från familj/vänner, kan lån med säkerhet erbjuda bättre villkor än ett lån utan säkerhet.

Detta eftersom att det blir lägre risk för långivaren om lånet är inbyggt med någon form av säkerhet som kan skydda deras utlåning.

Kreditkort kan även vara ett flexibelt alternativ eftersom de ofta erbjuder räntefria dagar, men även cashback eller någon form av poängintjäning.

Observera dock att det kan vara svårare att bli godkänd för kreditkort om man inte har en fläckfri kredithistorik.

 

Kontokredit och privatlån

 

Idag finns det flera långivare som erbjuder flexibla och tillgängliga lån, utan att en kreditupplysning hämtas hos UC. Hos oss på Brixo kan du exempelvis ansöka om en kontokredit upp till 50 000 kr och ett privatlån upp till 100 000 kr – helt utan UC.

Istället för en traditionell kreditupplysning hos UC hämtas en kreditupplysning hos Dun & Bradstreet (Bisnode). Det innebär att du kan låna till det du behöver, men ändå bevara din kreditvärdighet hos UC.

Det kan framförallt vara fördelaktigt om man har planer på att ansöka om ett större lån, exempelvis ett bolån i framtiden.

På Brixo fokuserar vi på din betalningsförmåga idag och mindre på tidigare misstag. Därför kan du ansöka om lån trots betalningsanmärkning, så länge du uppfyller våra övriga krav.

Våra priser är transparenta och samma för alla, oavsett förutsättningar. Läs mer om våra priser och villkor.

 

Alternativa inkomstkällor

Att öka din inkomst genom att skaffa ett extra jobb eller jobba fler timmar på ditt nuvarande jobb, kan vara ett effektivt sätt att dryga ut kassan för att kunna hantera oväntade utgifter.

Det kan vara alltifrån att erbjuda tjänster som hundvakt eller sälja prylar online. Var kreativ och identifiera möjligheter att tjäna extra pengar utifrån dina egenskaper och intressen.

Genom att öka din inkomst kan du känna en trygghet i form av att du kan hantera oväntade utgifter, utan att behöva förlita dig på snabba lån.

 

Exempel på alternativa inkomstkällor

 

 • Frilansa inom ditt expertområde
 • Hundvakt
 • Sälj prylar du inte behöver
 • Hyr ut verktyg, cyklar och annat inom delningsekonomin
 • Leveransbud för mat och paket
 • Delta i marknadsundersökningar
 • Arbeta på säsongsbetonade events
 • Jobba extra som fotbollsdomare eller liknande

 

Kommunens ekonomiska rådgivning

Att söka budget- & skuldrådgivning hos din lokala kommun kan vara till en stor fördel när du ska hantera akuta utgifter.

En certifierad rådgivare kan hjälpa dig att utvärdera din ekonomiska situation. Rådgivaren identifierar eventuella lösningar, samt ger dig råd om hur du kan ta dig vidare för att förbättra din privatekonomi.

Att få hjälp med budget- & skuldrådgivning via kommunen sker helt avgiftsfritt, läs mer hos Konsumentverket.

 

Förhandla med befintliga långivare

Om du är i en situation där det har dykt upp en oväntad utgift, utöver ett befintligt lån. Se över dina möjligheter och kontakta din nuvarande långivare för en eventuell betalningsplan.

En del långivare kan vara flexibla och hitta lösningar som passar både dig som låntagare och långivaren. Rent praktiskt kan det exempelvis innebära att förlänga löptiden för återbetalningen eller amortera mindre belopp under en period.

Oavsett vad det innebär i praktiken, kan det vara värt att kontakta din långivare för att säkerställa att du klarar dig i den rådande situationen.

 

Sammanfattning

Att hantera oväntade utgifter utan att förlita sig på snabblån kräver planering, disciplin och kreativitet. Kom ihåg att små steg idag kan leda till en mer stabil ekonomisk framtid imorgon.

Det första steget är att sätta upp en budget som tillåter dig att spara lite varje månad så att du kan bygga upp en buffert.

Med en buffert kan du sedan hantera oväntade utgifter på ett tryggt sätt, utan att behöva låna pengar och betala höga räntor och avgifter. I takt med att du har byggt upp en buffert kan du även kika på hur du kan öka din inkomst i form av alternativa inkomstkällor.

Om du däremot behöver finansiera en akut utgift i närtid, så är det en god idé att utforska olika lånemetoder som kan vara bättre alternativ än snabblån.

Om du är i en situation där du behöver låna pengar så vill du också se till att du gör det till så låga kostnader som möjligt.

Jämför därför olika alternativ noggrant och ta del utav villkor och prislistor för att få en tydlig bild av lånets egenskaper.