Snabblån

Flexibelt alternativ till snabblån

Letar du efter ett snabblån? Hos oss kan du låna från 3 000 till 50 000 kr med flexibla uttag. Vi tar ingen UC och du slipper uppläggningsavgift och dolda kostnader. Vårt erbjudande är inte ett snabblån utan en flexibel kontokredit som ger dig snabblånets alla fördelar, men med mer förmånliga villkor.

 • Låna från 3 000 till 50 000 kr utan UC
 • Utbetalning samma dag, inga avgifter
 • Möjligt att låna trots betalningsanmärkning

Hur mycket vill du låna?

Välj kreditgräns:

Hur mycket vill du ta ut idag?

Nominell ränta:
Lägsta delbetalning: 5 % av utestående skuld, minst 500 kr
Första betalningsdag: 2024-06-26

Krediten har inga avgifter. Rörlig nominell årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr. Löptid från 6 till 52 månader vid maximalt initialt uttag, lägsta möjliga månadsvisa återbetalning och inga ytterligare uttag.

Vad är ett snabblån?

Kanske har du fått en dyr tandläkarräkning du inte räknat med eller så har din mobiltelefon gått sönder och behöver bytas ut. Om du känner att du är i behov av ett lån snabbt kan ett snabblån vara ett alternativ. Men vad är egentligen ett snabblån, och hur skiljer sig ett snabblån från ett sms-lån? Och kan man ta snabblån trots betalningsanmärkning?

Här går vi igenom allt du behöver veta om snabblån. Vi berättar även om hur Brixos kontokreditlösningar fungerar – ett flexibelt alternativ med trygga villkor för dig som vill låna pengar.

Bra att veta om du vill låna pengar snabbt

Enkelt förklarat är ett snabblån ett lån på en mindre summa där fokus ligger på snabbheten i att få pengarna utbetalda. Nedan har vi listat de främsta kännetecknen för snabblån.

Snabblån kännetecknas av låga lånebelopp

Ett snabblån är oftast ett lån av en mindre summa pengar. Vanligen erbjuds belopp på 50020 000 kr, även om vissa aktörer erbjuder betydligt högre lånebelopp.

Enkel att söka snabblån

Du ansöker vanligen lånen online direkt på långivarens hemsida. Ansökan brukar fyllas i på ett par minuter och avslutningsvis signeras med BankID.

Snabba handläggningstider

När du ansöker om ett snabblån får du ofta ett besked inom några minuter gällande om din ansökan blivit beviljad.

Snabb utbetalning

Ett snabblån är precis vad det låter som: ett lån som betalas ut snabbt. När din låneansökan beviljas får du vanligen in pengarna på kontot inom två dagar.

Låga krav för snabblån

Det kan variera vilka krav olika långivare ställer för att en låntagare ska bli beviljad ett snabblån. Jämfört med traditionella långivare brukar kraven dock vara förhållandevis låga. Längre ned på denna sida har vi listat vilka krav som brukar ställas på dig för att du ska bli beviljad ett snabblån.

Räntan varierar kraftigt mellan olika snabblån

Många förknippar snabblån med ogenomtänkta ansökningar och stora kostnader. Men snabblån kan faktiskt ge en fullt rimlig ränta. Vad du får för ränta när du tar ett snabblån beror dels på din kreditvärdighet, dels på vilken långivare du väljer.

Ingen säkerhet krävs för snabblån

Ett snabblån är ett lån utan säkerhet. Med andra ord behöver du inte lämna någon pant till långivaren som säkerhet såsom en bostad eller bil. Lån utan säkerhet är idag det vanligast förekommande sättet att låna pengar som ska användas till privatkonsumtion.

Snabblån kan oftast tas utan UC

Du kan många gånger ta ett snabblån utan UC. När du tar snabblån utan UC påverkas inte din kreditvärdighet hos UC, något som ofta är en fördel om du någon gång vill ansöka om till exempel ett bolån hos din bank.

Förhållandevis korta löptider

Jämfört med lån du får hos traditionella långivare har snabblån förhållandevis korta löptider. Med löptid menas tidsperioden från det att du tecknat lånet fram till dess att lånet ska vara avbetalat. Ofta ska lånet betalas tillbaka inom några månader. Beroende på vilken långivare du väljer kan löptiderna dock vara upp till omkring 6 år, vilket är betydligt längre än för exempelvis sms-lån.

Snabblån är ofta högkostnadskrediter

Snabblån är nästan alltid så kallade högkostnadskrediter. Det innebär att den effektiva räntan på dessa snabblån överstiger referensräntan med minst 30 procentenheter. Brixo är dock inget snabblån utan en kontokredit som är en lågkostnadskredit.

Du kan ta snabblån trots betalningsanmärkning

Du kan ofta ta snabblån trots betalningsanmärkning. Det är dock inte alla långivare som erbjuder detta.

Vad är skillnaden snabblån och sms-lån?

Sms-lån och snabblån blandas ofta ihop, men det finns faktiskt ett antal skillnader mellan dessa låneformer. En sak som skiljer dem åt är att sms-lån nästan alltid är högkostnadskrediter, vilket snabblån inte behöver vara.

De högsta beloppen för snabblån brukar även vara betydligt högre än de högsta beloppen du kan låna när du tar sms-lån. Vanliga högstabelopp för klassiska sms-lån brukar vara 6000 kr eller 7000 kr.

Ytterligare en skillnad är att räntan för sms-lån tenderar att vara högre än räntan du får när du tar ett snabblån. Du har dessutom ofta möjlighet till en längre löptid om du tar ett snabblån än om du tar ett sms-lån.

Vanliga krav för att söka snabblån

Långivare som tillhandahåller snabblån har förhållandevis lågt ställda krav på dig som ansöker om att låna pengar, jämfört med långivare som erbjuder andra typer av konsumentkrediter som kreditlån (vilket kontokrediter ofta marknadsför som). Det kan variera vilka krav olika aktörer ställer för att din ansökan ska bli beviljad. Nedan har vi listat de vanligaste kraven som ställs på dig som låntagare.

 • Du har fyllt 18 år. Vissa långivare vill dock att du ska vara äldre än så, även om det är relativt ovanligt
 • Du har ett svenskt personnummer
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har inga skulder hos Kronofogden. Ofta kan du dock ta snabblån trots betalningsanmärkning

De flesta långivare vill försäkra dig om att du har en inkomst när du gör din ansökan. Din inkomst kan till exempel komma från lön, studiebidrag, pension, A-kassa eller socialbidrag. Istället för att kräva att du tjänar ett specifikt belopp per år brukar man istället titta på din betalningsförmåga. Detta innebär i praktiken att man väger dina inkomster mot dina utgifter.

Snabblån utan UC

Behöver du ett ett lån utan UC? Snabblån kan vara en passande låneform för dig som behöver låna pengar snabbt och samtidigt vill undvika en förfrågan hos UC. Många snabblån påverkar inte din kreditvärdighet hos UC negativt eftersom det är vanligt att långivarna inte hämtar sina kreditupplysningar från UC, utan använder Bisnode när du ansöker om ett lån (alternativt Creditsafe).

Detta skiljer snabblån från lån du kan ansöka om hos större långivare eller banker, där man så gott som alltid beställer kreditupplysningarna från UC.

Vissa långivare erbjuder snabblån utan UC och vissa inte. När du väljer en aktör som erbjuder snabblån utan UC kan du känna dig trygg med att ingen notering görs till UC, varken när du skickar in din ansökan eller när du blir beviljad lån.

Värt att veta är att någon form av upplysning alltid tas på dig som gör en låneansökan. Detta för att säkerställa att du har tillräckligt god återbetalningsförmåga. På Brixo har vi till exempel valt att använda oss av kreditupplysningsbolaget Bisnode för att bedöma kreditvärdigheten hos våra kunder.

Låna pengar snabbt: för- och nackdelar

Fördelar med snabblån

Snabb utbetalning
En av de främsta fördelarna med snabblån går att utläsa redan av namnet. Snabblån går snabbt att ansöka och handläggnings- och utbetalningsprocessen är ofta okomplicerad och, återigen, snabb. Ofta är det möjligt att få snabblånet utbetalt till ditt konto redan samma dag som du skickat in och fått din ansökan godkänd (det här kan dock variera mellan olika långivare).

Om du av en eller annan anledning behöver låna pengar snabbt kan den här typen av lån därför vara ett bra alternativ. Hos traditionella banker tar ansökningsprocessen och handläggningen av lånet i allmänhet lite längre tid, dessutom är kraven i de flesta fall tuffare.

I praktiken betyder det här att du får räkna med minst 2-3 bankdagar innan utbetalningen av ditt lån påbörjas och upp till 4-5 kalenderdagar om du ansöker under en helg. Här har alltså snabblånen en fördel.

Lägre krav
Om du har låg kreditvärdighet, t.ex. på grund av osäker inkomst eller betalningsanmärkningar kan det bli svårt att få ett lån hos traditionella banker och långivare. Visst, finns det sådana med mer generösa grundkrav också, men överlag är de hårdare i sin bedömning.

Snabblångivare kännetecknas i de allra flesta fall av mer tillåtande krav och beviljar kort och gott en större andel sökande. Ofta är det möjligt att låna trots att du har betalningsanmärkningar och inkomstkraven är generellt lägre.

Möjligt att låna mindre belopp
Många som är i behov att låna pengar snabbt behöver endast ett mindre belopp. Det kan röra sig om allt ifrån en tandläkarräkning som måste betalas, nya däck till bilen, att det saknas pengar till busskort eller bara att du behöver en mindre summa för att hålla dig flytande ekonomiskt fram till den 25:e.

Hos banker brukar det minsta möjliga beloppet du kan låna börja på 20 000 kronor. Om du endast behöver 5 000 kronor eller ett ännu mindre belopp är ett banklån inte en optimal lösning, du vill ju inte betala ränta för pengar du egentligen inte behöver låna.

Här kan ett snabblån vara ett bra alternativ. De flesta långivare erbjuder lägsta möjliga lånebelopp på betydligt mindre summor, ibland så lite som 1 000 eller 500 kronor.

Nackdelar med att låna snabbt

Ofta höga räntor
Alla lån kostar pengar i form av räntor, och i många fall även extra avgifter. Snabblånen är inget undantag från den regeln. I regel är det tvärtom dyrare i form av förhållandevis höga räntor jämfört med genomsnittliga banklån.

Många snabblån är mycket riktigt så kallade högkostnadskrediter, något som innebär att de kommer med en årsränta på mer än 30 procent plus gällande referensränta. Hos vanliga banker brukar räntan för lån utan säkerhet sällan överstiga 20 procent.

Till snabblånens högre ränta kommer inte sällan tilläggsavgifter som uppläggnings- och handläggningsavgift, vilket innebär att den effektiva räntan kan bli riktigt hög. Något som du bör ha i åtanke när du jämför snabblån från olika aktörer.

Det kan av den här anledningen vara värt att titta på andra alternativ som kontokrediter, en låneform som dessutom är mer flexibel än typiska snabblån vad gäller återbetalning.

Ska betalas tillbaka snabbt
Ytterligare en nackdel är att snabblånen är avsedda att betalas tillbaka snabbt och att de kan bli väldigt dyra om du inte gör det. Löptiderna är inte sällan väldigt korta. Betalar du tillbaka snabbt behöver kostnaden i kronor och ören visserligen inte bli så hög, men om du inte gör det kan lånet bli riktigt dyrt.

Om du inte betalar tillbaka inom den angivna löptiden tillkommer ofta dryga tilläggsavgifter. Det är inte heller omöjligt att lånet överlåts till en annan långivare/borgenär och att ett nytt avtal tar vid. Det avtalet kan ha avsevärt sämre villkor. Av den anledningen är det därför att du läser igenom lånevillkoren och allt det finstilta innan du ansöker om ett snabblån, så att du slipper obehagliga överraskningar.

Risk för överskuldsättning
Ännu en nackdel anknyter till en av de tidigare nämnda fördelarna, det faktum att kraven för snabblån är låg och att det är enkelt att få sin ansökan beviljad.

Lånar du mer pengar än du behöver kan snabblånen leda till en negativ spiral där du tecknar nya lån för att betala de gamla. Inte bra. Ansök endast om snabblån om du är helt säker på att du kan betala tillbaka pengarna i tid. Läs mer om riskerna med snabblån.

Kan jag ta ett snabblån trots betalningsanmärkning?

Många långivare erbjuder snabblån trots betalningsanmärkning. Andra krav – till exempel krav på en viss inkomst – kan dock i vissa fall vara högre ställda om du ansöker om snabblån trots betalningsanmärkning.

Hur kreditbedömningen görs när du ansöker om snabblån utan UC kan se olika ut från långivare till långivare. På Brixo använder vi oss av Bisnode för att bedöma din kreditvärdighet. När en kreditupplysning görs hos Bisnode poängsätts olika faktorer som alla spelar din kreditvärdighet ska bedömas.

Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan det vägas upp av andra positiva faktorer som förbättrat din totala så kallade score. Det är alltså aldrig en enskild faktor som kan göra att du får avslag på din låneansökan hos oss.

Skärpta regler för snabblån

Idag är marknaden för snabblån betydligt mer reglerad än den var tidigare, någonting som innebär tryggare villkor för dig som låntagare. I september 2018 trädde den nya lagen för högkostnadskrediter i kraft. Den största förändringen på marknaden för snabblån var att man satte ett ränte- och kostnadstak för högkostnadskrediter.

Tidigare kunde man se räntor på så mycket som flera hundra procent av lånesumman – något som idag inte är tillåtet. Idag får de totala kostnaderna inte överstiga det ursprungliga kreditbeloppet. Har du till exempel lånat 4000 kr ska du aldrig behöva betala tillbaka mer än 8000 kr.

Ytterligare en förändring i lagen är att långivaren alltid ska göra en kreditprövning när någon gör en låneansökan.

Långivaren tar alltså ett större ansvar för att deras kunder ska ha möjlighet att betala tillbaka lånet genom att ta större hänsyn till varje enskild kunds kreditvärdighet. Detta betyder dock inte att man inte kan ta ett snabblån utan UC, då det finns andra kreditupplysningsbolag att använda sig av.

Att tänka på innan man ansöker om snabblån

Att ta ett lån snabbt kan vara lockande när du känner att du behöver fylla på kassan snarast möjligt. Kanske har du stött på problem på en resa som gör att du behöver ett tillskott i kassan, eller så behöver bilen tas till verkstaden. Även om du är angelägen om att låna pengar snabbt utan UC är det dock alltid värt att tänka en extra gång innan du bestämmer dig för att ta ett snabblån.

Denna låneform behöver inte vara dålig, men i vissa fall kan det bli en ytterligare belastning för dig som redan har en ansträngd ekonomi. Det kan dock vara ett bra alternativ för dig som behöver fylla på bankkontot snabbt och som vet att du kommer att kunna återbetala lånet inom avtalad tid.

Du bör undvika långivare som erbjuder kredit helt utan kreditprövning. Detta tyder nämligen på oseriös verksamhet då det sedan 2018 är olagligt att bevilja lån utan att först göra en kreditprövning. Förutom detta är det ett tydligt tecken på att långivaren inte bryr sig om att kunden riskerar att försättas i livslång skuld.

Du bör inte söka snabblån om du:

 • Planerar att använda pengarna till spel eller liknande
 • Är osäker på om du kommer kunna betala av ditt lån tillräckligt snabbt
 • Ansöker om snabblån för att betala av andra skulder

Snabblån kan däremot vara ett bra alternativ om du:

 • Behöver låna pengar snabbt utan UC
 • Behöver låna en mindre summa
 • Vet att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån snabbt

Har låg kreditvärdighet och därmed har svårt att få lån hos traditionella långivare. Kanske har du en betalningsanmärkning på grund av att du någon gång missat att betala en faktura. Låneformen snabblån innebär ofta just att du kan ta ett lån trots betalningsanmärkning.

Ansök om lån hos Brixo – gratis ansökan

Brixo är en välrenommerad och licensierad svensk långivare med stark finansiell ställning. Vi erbjuder flexibla kontokrediter med trygga villkor och återbetalningsalternativ anpassade efter dina förutsättningar. Hos oss kan du låna från 3 000 kr upp till 50 000 kr utan kreditupplysning hos UC.

Din ansökan fylls i snabbt och smidigt och är givetvis helt gratis. När vi kontrollerat om du uppfyller våra krav får du besked via e-post – ofta inom 24 timmar under helgfria vardagar. Du signerar din ansökan med hjälp av BankID.

 

Ansök om kontokredit

 

Alternativ till kontokredit: Privatlån

Utöver kontokrediten erbjuder vi dessutom privatlån upp till 100 000 kr. Om du vill ha en tydlig överblick och betala tillbaka ett fast belopp varje månad kan privatlånet vara ett alternativ för dig.

Läs mer om privatlån upp till 100 000 kr.

 

Läs mer om privatlån

 

Så fungerar våra krediter

Hur fungerar då Brixos kontokrediter? Enkelt förklarat kan man säga att våra kontokreditlösningar fungerar ungefär som ett kreditkort fast på nätet. När du blir beviljad ett kreditbelopp finns pengarna tillgängliga när du behöver dem. Du kan när du vill göra kostnadsfria uttag till ditt bankkonto.

Du behöver alltså inte – till skillnad från ett vanligt lån – ta ut hela lånebeloppet på en gång. Du kan göra hur många uttag du vill, vilket du enkelt gör via Mina Sidor på vår hemsida.

Fördelen med en kontokredit är att du endast använder de pengar du faktiskt behöver för stunden – resten kan ligga kvar på din kontokredit. Väljer du till exempel att enbart göra ett uttag på 1000 kr betalar du enbart ränta för dessa 1000 kr, och inte hela din beviljade kontokredit. Detta på grund av att vi först då klassar det som ett lån.

Om du nyttjat hela beloppet på din kredit kan du inte göra fler uttag. Vid behov kan du då ansöka utökning av ditt lån efter två månader om så önskas under förutsättningen att du följt din återbetalningsplan för din befintliga kredit.

Våra grundkrav

För att bli du ska kunna låna pengar hos oss på Brixo behöver du uppfylla följande:

 • Du har fyllt 18 år
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har ett svenskt personnummer
 • Du har ett bankkonto i ditt namn
 • Du kan legitimera dig med BankID
 • Du har en inkomst på minimum 180 000 kronor per år
 • Du saknar skulder hos Kronofogden

Flexibla återbetalningslösningar

Vi har full förståelse för att det kan skilja sig åt hur snabbt det är möjligt för olika kunder att betala tillbaka sina lån. Därför erbjuder vi flexibla återbetalningslösningar där du har möjlighet att påverka i vilken takt du vill återbetala lånet.

Du kan välja att betala ett lägre belopp varje månad, eller så betalar du tillbaka hela lånet som en klumpsumma. För att minska dina räntekostnader kan du dessutom göra inbetalningar på din kontokredit när du vill.

Har du frågor? Kontakta oss på Brixo!

Vill du veta mer om Brixo eller har du frågor om hur processen ser ut när du lånar pengar hos oss?

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig och ställa dina frågor direkt till vår kunniga personal. Vi finns tillgängliga via mejl och telefon – välj det alternativ som passar dig bäst! På vår hemsida kan du även hitta svar på vanliga frågor vi ofta får.

Vanliga frågor om snabblån

Kan jag teckna snabblån trots anmärkning?

Ja, kraven för att teckna snabblån och liknande alternativ som onlinebaserade kontokrediter är ofta förhållandevis låga i jämförelse med kraven för traditionella banklån. Hos oss på Brixo är det möjligt att låna trots betalningsanmärkningar om din ekonomi ser bra ut i övrigt och du uppfyller våra grundkrav.

Kostar det något att söka snabblån?

Nej, det är gratis att ansöka om snabblån och liknande alternativ som kontokrediter med korta handläggningstider och snabb utbetalning. Däremot är inga lån gratis. Under tiden du har lånet betalar du ränta och många långivare tar ut höga uppläggningsavgifter efter att din ansökan gått igenom. När du ansöker och lånar hos oss på Brixo slipper du dolda kostnader helt och hållet, vi tar inte ut någon uppläggningsavgift. Dessutom står sig vår ränta bra i jämförelse med aktörer som erbjuder “klassiska” snabblån.

Är räntan för snabblån avdragsgill?

Ja, alla räntekostnader för lån är avdragsgilla, oavsett om du tecknar ett snabblån, traditionellt privatlån, bolån eller en flexibel kontokredit som den vi på Brixo erbjuder. Du kan dra av 30 procent av räntekostnader upp till 100 000 kronor per år.

Kan jag teckna snabblån trots skuldsaldo hos Kronofogden?

Nej, det är dessvärre inte möjligt att teckna ett snabblån eller annan typ av kredit om du har har obetalda skulder hos Kronofogden. Alla långivare är skyldiga att observera god kreditgivningssed. Det innebär att låntagaren måste ha rimliga förutsättningar att betala tillbaka lånet, oavsett om det rör sig om ett snabblån eller ett modernare alternativ som vår onlinebaserade kontokredit.

Vad är skillnaden mellan snabblån och Brixos kredit?

Begreppet snabblån avser i första hand lån på små belopp med korta löptider och höga räntor och/eller avgifter. Snabblån dök upp på den svenska marknaden omkring 2006 och marknadsfördes ofta under namnet sms-lån, eftersom de gick att söka via sms. Snabblånet är i allt väsentligt ett litet privatlån, det betalas ut i en klumpsumma och du betalar ränta för hela lånet beloppet från dag ett. Brixos lån är inte ett sådant snabblån. Vi erbjuder istället en onlinebaserad kontokredit med flexibel återbetalning. Krediten fungerar ungefär som ett kreditkort fast utan själva kortet.

Det som skiljer vår kredit från typiska snabblån är att du inte behöver ta ut hela beloppet på en gång. Du kan istället göra uttag i intervall om 500 kronor från krediten när du vill. Samtidigt betalar du bara ränta för pengarna du tagit ut. Har du bara utnyttjat 3 000 kronor betalar du endast ränta för de 3 000 kronor. På så sätt är kontokrediter mer flexibla än vanliga snabblån.

Kan jag teckna snabblån utan kreditupplysning?

Nej, det görs alltid en kreditupplysning när du ansöker om ett lån. Alla kreditgivare är skyldiga enlig lag att göra en kreditprövning innan de beviljar ett lån, och snabblån är inget undantag. Däremot är det möjligt att slippa en kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen). De flesta aktörer som erbjuder snabblån och motsvarande kontokrediter använder sig av alternativa kreditupplysningsbolag istället för UC. Vi på Brixo tar våra kreditupplysningar hos Bisnode. Något som innebär att du slipper en förfrågan hos UC och att oroa dig för att försämra din kreditvärdighet i onödan när du lånar hos oss.

Är inte snabblån dyra?

Snabblån kan vara förhållandevis dyra, i varje fall rent procentuellt i förhållande till lånets storlek. Räntan för snabblån är inte sällan hög och många aktörer lägger dessutom på tilläggsavgifter, vilket innebär att den effektiva räntan kan vara hög i jämförelse med ett traditionellt banklån. Men snabblånet behöver inte bli extremt dyrt om du använder det klokt och betalar tillbaka det innan löptidens slut. Räntan för beräknas nämligen alltid per år. Om du inte kan betala tillbaka innan löptidens slut kan snabblånet bli en dyr affär. Betalar du däremot tillbaka snabblånet i god tid behöver den faktiska kostnaden inte bli så hög.

Vad krävs för att söka ett snabblån?

Kraven för att söka ett snabblån skiljer sig mellan olika långivare. Vanliga grundkrav är att du ska ha fyllt 18 år (obligatoriskt enligt lag), vara fri från skulder hos Kronofogden, vara folkbokförd i Sverige och ha en årsinkomst på 120 000 – 180 000 kr eller mer. Inkomstkravet kan dock skilja sig åt mellan olika långivare och vissa kan ha en något högre åldersgräns.

För att ansöka om Brixos kontokredit ska du:

Ha fyllt 18 år och ha en årlig inkomst på minst 180 000 kr. Du behöver även ha ett svenskt bankkonto och ett fungerande BankID för att identifiera dig och signera din ansökan.