SMS-lån

Allt du behöver veta om smslån

Letar du efter ett sms-lån? Testa vår kontokredit istället. Vi erbjuder en lägre ränta än den du får med ett sms-lån och tar inte ut någon uppläggningsavgift. Självklart sparas ingen notering hos UC, vi använder oss av Bisnode. Möjliga lånebelopp är 3 000 till 50 000 kronor. Ett smartare alternativ till smslån och snabblån Ansök gratis idag.

 • Låna upp till 50 000 kr utan smslån
 • Utbetalning samma dag, ingen UC
 • Låna trots betalningsanmärkning

Hur mycket vill du låna?

Välj kreditgräns:

Hur mycket vill du ta ut idag?

Nominell ränta:
Lägsta delbetalning: 5 % av utestående skuld, minst 500 kr
Första betalningsdag: 2024-06-26

Krediten har inga avgifter. Rörlig nominell årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr. Löptid från 6 till 52 månader vid maximalt initialt uttag, lägsta möjliga månadsvisa återbetalning och inga ytterligare uttag.

Allt du behöver veta om SMS-lån

Vad kännetecknar egentligen ett sms-lån? Vad ska man tänka på innan man tar ett sms-lån och vad finns det för alternativ? Här berättar vi bland annat om de främsta kännetecknen för denna låneform, hur det fungerar när du tar smslån och om du kan ta smslån med betalningsanmärkning.

Du kan även läsa om hur du ansöker om kontokredit hos oss på Brixo. Vi erbjuder flexibla kontokrediter från 3000 kr till 50 000 kr med trygga villkor och återbetalning i en takt som passar dig. Brixo är inte ett sms-lån.

Vad är ett sms-lån?

Enkelt förklarat är ett sms-lån en form av mikrolån utan säkerhet som huvudsakligen kan tas av privatpersoner. Begreppet förekommer med många olika stavningar med och utan särskrivning. Korrekt är att skriva smslån eller möjligen sms-lån, men den särskrivna versionen “sms lån” är aldrig korrekt. Det förekommer också att versaler används i ordet SMSlån eller SMS-lån vilket också torde vara korrekt i och med att sms är en förkortning för “Short Messaging System”

Denna typ av lån kännetecknas främst av en snabb ansökningsprocess och snabb utbetalning – ofta är det möjligt att få in pengarna på kontot redan samma dag som man gör ansökan. Det kan variera vilka krav olika långivare ställer för att en låntagare ska bli beviljad lån.

Ofta har sms-lån kortare återbetalningstid än andra typer av lån och i många fall behöver lånet betalas tillbaka inom bara 30 eller 60 dagar. Sms-lån brukar även ha förhållandevis höga räntor och avgifter och de är så gott som alltid en högkostnadskredit.
När du ansöker om smslån brukar du heller inte behöva ge någon detaljerad redogörelse för vad pengarna ska användas till. I regel kan du till exempel ange ”konsumtion” som skäl till att du vill låna pengar.

Det är oftast möjligt att ta ett sms-lån utan UC, vilket skiljer smslån från lån du kan ansöka om hos många traditionella långivare såsom banker. Det kan vara fördelaktigt för dig som låntagare att ta smslån utan UC då du undviker att försämra din kreditvärdighet hos UC. Din kreditvärdighet hos UC har nämligen en påverkan på din möjlighet att ta större lån såsom bolån. Du kan läsa mer om fördelarna med att sms lån kan tas utan UC längre ned på denna sida.

Vanliga kännetecken för ett smslån:

 • Lån utan säkerhet
 • Lån på ett mindre belopp
 • Snabb ansökan, handläggning och utbetalning
 • Låga krav på låntagaren
 • Korta löptider (dvs. tidsperioden från det att du tecknat lånet fram till dess att lånet ska vara fullständigt återbetalat)
 • Smslån tas många gånger utan UC
 • Smslån kan ofta tas med betalningsanmärkning
 • Förhållandevis höga räntor och avgifter

Varför heter det sms-lån?

Var kommer egentligen benämningen smslån eller sms-lån ifrån? Jo, när sms-lånen kom till Sverige under mitten av 2000-talet kunde man ansöka om lån just genom att skicka ett sms direkt till långivaren. På den tiden kunde man i vissa fall få pengarna på sitt bankkonto så snabbt som på 15 minuter efter det att man skickat in ansökan.

Då denna typ av lån än idag kallas för smslån är det lätt att anta att ansökan fortfarande görs via sms. Idag brukar man dock inte använda sig av sms för att göra en förfrågan om lån, även om ett fåtal aktörer på marknaden fortfarande erbjuder detta för den här typen av smålån.

Vanligare är att man istället fyller i ett ansökningsformulär online. Den tekniska utvecklingen har även gjort att det är enklare att göra sin låneansökan via webben jämfört med att göra sin ansökan via sms, även om långivaren erbjuder detta tillvägagångssätt.

Hur kommer det sig egentligen att benämningen sms lån lever kvar, trots att det i princip är ett utdaterat sätt att ansöka om denna typ av lån? Anledningen är troligen en kombination av aktörer som erbjuder denna typ av lån vill marknadsföra tjänsten som snabb och enkel och att det är en väletablerad benämning som människor känner till.

Sms-lån utan UC

Smslån brukar ges utan UC, vilket skiljer denna låneform från exempelvis banklån. Det är nämligen så att upplysningar hos UC registreras, vilket gör att din kreditvärdighet kan påverkas negativt om du skulle ha många kreditupplysningar.

Anledningen till att din kreditvärdighet kan försämras av många UC-förfrågningar är att din ekonomiska situation kan tolkas som instabil. På grund av detta erbjuder långivarna oftast smslån utan UC till sina kunder. När man tar sms-lån utan UC brukar istället en kontroll via kreditupplysningsbolag som Bisnode eller Creditsafe göras för att bedöma din kreditvärdighet.

På Brixo erbjuder vi lån i form av kontokrediter.  Brixo är en så kallad lågkostnadskredit och alltså inte ett smslån eller högkostnadskredit. Gemensamt med många sms-lån är dock att Brixo inte heller tar kreditupplysningar hos UC, utan istället inhämtar motsvarande information från kreditupplysningsbolaget Bisnode.

Därutöver har Brixo också en snabb och enkelt ansökningsprocess samt utbetalning direkt när en kredit har beviljats.

Kan jag ta sms-lån med betalningsanmärkning?

Som tidigare nämnt erbjuder många aktörer på marknaden sina kunder att ta smslån med betalningsanmärkning. När du ansöker om ett sms-lån med betalningsanmärkning kan långivaren till exempel använda sig av en så kallad KALP-analys (kvar att leva på-analys).

I en KALP-analys vägs din inkomst mot dina utgifter såsom hyra och kostnader för andra lån. På så sätt kan långivaren skapa sig god bild av din aktuella återbetalningsförmåga när du tar smslån med betalningsanmärkning och därmed göra en mer pricksäker bedömning än de som bara generellt avslår alla lån med betalningsanmärkning.

Grundkraven för att ta ett smslån

Smslån är det lån på den svenska marknaden som har det lägsta antalet kriterier som behöver uppfyllas för att bli beviljad ett lån. Det kan variera vilka krav olika långivare ställer för att du ska få ta ett smslån. Nedan har vi listat vilka krav som brukar ställas.

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har ett svenskt personnummer
 • Du kan legitimera dig med BankID

Ofta krävs det att du inte har ett skuldsaldo hos Kronofogden. Många gånger kan du dock ta smslån med betalningsanmärkning.
Många långivare vill se att du har någon form av inkomst när du gör din ansökan. Din inkomst kan komma från lön, studiebidrag, socialbidrag eller pension. Det viktiga är att du har en fast inkomst, även om många långivare också tillåter andra typer av inkomster för smslån.

Skärpta regler för sms-lån

Den 1 september 2018 infördes nya regler i Sverige gällande olika former av snabblån. Skälet till detta var att man ville åstadkomma en mer ansvarsfull marknad. För dig som låntagare innebär detta förbättrade villkor när du till exempel tar ett smslån eller ansöker om kontokrediter.

De nya reglerna som trädde i kraft 2018 innebar bland annat att ett ränte- och kostnadstak infördes för högkostnadskrediter. Med högkostnadskrediter menas lån där den effektiva räntan ligger på 30 % eller mer. Idag får alltså inte svenska långivare ta ut alltför höga räntor eller avgifter på sina lån.

Kostnaderna för en högkostnadskredit får till exempel inte överstiga ett belopp som motsvarar kreditbeloppet. Lånar du till exempel 5000 kr får långivaren inte ta ut mer än 5000 kr i räntekostnader och avgifter för ditt lån.

Ytterligare en förändring i lagen är att långivaren alltid ska göra en kreditprövning när någon gör en låneansökan. Detta för att undvika att människor som redan har en alltför ansträngd ekonomi tar lån de inte kan återbetala i tid.

Då kan ett smslån vara rätt lösning?

De flesta människor har någon gång upplevt en tillfällig ebb i kassan. Då kan det vara ett alternativ att ta ett smslån för att tillfälligt återställa kontot på plus. Ett sms-lån kan till exempel vara en lösning om man har ovanligt många utgifter inom en kort tidsperiod.

Ett smslåb kan också vara ett alternativ om man fått en oförutsedd utgift och man inte har möjlighet att vänta på lönen.

Innan du ansöker om sms-lån

Att ta ett smslån är en kortsiktig lösning som i värsta fall kan bli dyr. Innan du bestämmer dig för att göra en låneansökan bör du försäkra dig om att du är i stånd att betala tillbaka lånet inom avtalad tid.

Smslån är, som tidigare nämnt, en låneform med förhållandevis korta löptider – något du behöver ta med i beräkningen. Genom att vara medveten om detta och ta ett välgrundat beslut kan du undvika onödiga extrakostnader i form av påminnelseavgifter, betalningsanmärkningar och i värsta fall en skuld hos Kronofogden.

De flesta aktörer som erbjuder sms-lån utan UC använder sig av andra kreditupplysningsbolag (till exempel Bisnode) för att göra sina kreditupplysningar. Även om det för vissa kan kännas lockande att välja en långivare som erbjuder lån eller krediter helt utan kreditprövning är detta någonting du bör undvika.

Detta tyder nämligen på oseriös verksamhet, då långivaren inte bryr sig om att du kan hamna i livslång skuld på grund av lånet. Dessutom är det sedan 2018 olagligt att bevilja lån utan att göra en kreditprövning först.

Alternativ till smslån

Vill du ha ett mer flexibelt lån där du själv har möjlighet att påverka i vilken takt ditt lån ska återbetalas? Då kan ett alternativ till smslån vara att ansöka om kontokredit hos oss på Brixo. Brixo kontokredit har väsentligt lägre kostnader än ett typiskt sms-lån.

Vi på Brixo står under Finansinspektionens tillsyn och har givetvis tillstånd för att tillhandahålla krediter. När du väljer att ta del av våra kontokreditlösningar kan du alltså känna dig trygg med att vi följer gällande lagar och bestämmelser samt att vi följer god kreditgivningssed.

Sms-lån och Brixos kredit – likheter och skillnader

Kontokrediter har blivit en populär låneform, till stor del på grund av dess flexibla karaktär. Med vår kontokredit får du ett mer flexibelt lån som kommer med många av fördelarna med sms ån utan UC. Nedan kan du läsa mer om likheter och skillnader på sms-lån och Brixos kontokredit.

Detta har våra krediter och ett smslån gemensamt:

Lån utan säkerhet
Du får ett lån utan säkerhet, alltså ett lån där du som låntagare inte behöver lämna någon form av pant såsom en bostad eller en bil för att låna pengar.

Smidig ansökningsprocess
Precis som när du ansöker om smslån får du en smidig och användarvänlig ansökningsprocess från början till slut. Ansökan fylls i på ett par minuter och signeras med BankID. Normalt sett ger vi dig svar på din ansökan inom 24 timmar under helgfria vardagar, och samma dag som din kredit beviljas görs utbetalningen av det initiala uttaget.

Lån utan UC
Likt många långivare som erbjuder sms lån tar vi ingen kreditupplysning hos UC. Vi använder oss istället av kreditupplysningsbolaget Bisnode. Detta innebär att du kan låna pengar hos oss utan att din kreditvärdighet hos UC påverkas.

Du kan låna trots tidigare betalningsanmärkningar
Du kan som tidigare nämnt ofta ta smslån med betalningsanmärkning. På Brixo har vi även valt att erbjuda lån till dig som har historiska betalningsanmärkningar. Detta på grund av att vi ser till din nuvarande ekonomi och din framtida betalningsförmåga. Att du någon gång har haft svårt att betala en räkning ska inte behöva göra att du inte kan ta ett lån, enligt oss.

Hos oss är det istället din framtida betalningsförmåga som avgör om din ansökan blir beviljad. För att göra en bedömning av din betalningsförmåga väger vi samman information som inhämtats från Bisnode och de uppgifter du lämnat i din ansökan.

Ingen detaljerad redogörelse för vad pengarna ska användas till
När du ansöker om kredit hos oss på Brixo får du fylla i ett eller flera alternativ gällande vad du ska göra med pengarna du lånar. Du kan exempelvis fylla i ”konsumtion” eller ”investering” som låneskäl.

Vi vill med andra ord veta i stora drag vad pengarna ska användas till, men du behöver inte lämna någon detaljerad redogörelse för att bli beviljad lån såsom man behöver hos en storbank.

Detta skiljer Brixos kontokrediter från sms-lån

Flexibel återbetalning
Smslån har vanligen mycket korta löptider – ofta så korta som 30 dagar. När du lånar pengar hos Brixo kan du själv påverka i vilken takt du vill återbetala lånet. Du behöver endast betala 5 % av ditt utestående skuldsaldo varje månad (minimibeloppet är dock 500 kr per månad).

Det är du som avgör hur du vill betala tillbaka de pengar du lånat. Du kan till exempel dela upp betalningen med ett lägre belopp varje månad med en månadskostnad inklusive ränta och avgifter. Du kan även välja att betala av hela lånet i förtid utan extra kostnad.

Högre lånebelopp
Hos många långivare som erbjuder smslån kan du enbart låna förhållandevis låga belopp. En del långivare erbjuder enbart mindre summor såsom 500 till 3000 kr, även om det så klart finns aktörer som lånar ut mer än så.

Hos Brixo har du möjlighet att låna upp till 50 000 kr som finns tillgängligt på ditt kreditutrymme efter att din ansökan beviljats. Du kan även ansöka om utökning av ditt lån efter två månader om så önskas.

Kontokrediter fungerar som ett kreditkort
Vår kontokreditlösning kan liknas vid ett kreditkort – fast på nätet. Detta innebär att du blir beviljad ett kreditutrymme som du kan ta ut pengar från när du vill. Du behöver alltså inte – till skillnad från ett vanligt lån – ta ut hela lånebeloppet på en och samma gång.

Du kan göra hur många kostnadsfria uttag du vill, vilket du enkelt gör via Mina Sidor på vår hemsida. Du betalar endast ränta för den delen av ditt kreditutrymme som överförts till ditt konto. Detta eftersom det först då räknas som ett lån. Väljer du till exempel att enbart göra ett uttag på 2000 kr betalar du enbart ränta för dessa 2000 kr.

Du kan enkelt påverka din månadskostnad för lånet
Vanligen när du tar ett lån på ett specifikt belopp räknas hela denna summa som ett lån. Kontokrediter fungerar annorlunda, då endast den del av ditt kreditutrymme du fört över till ditt konto räknas som ett lån. Detta innebär att du har möjlighet att påverka dina månadskostnader för ditt lån hos oss.

Du kan påverka din månadskostnad dels genom att endast göra uttag på den summa du behöver för tillfället och låta resterande ligga kvar på ditt kreditsaldo. Du kan även göra inbetalningar på din kontokredit för att minska dina räntekostnader. Givetvis kan du även lösa in hela lånebeloppet i förtid.

Brixo som långivare

Brixo är ett svenskt konsumentkreditinstitut med huvudkontor i Stockholm. Sedan 2015 har vi hjälpt människor som är i behov av att låna pengar. Vår vision sedan start är att erbjuda dig marknadens tryggaste och smidigaste lån. Du kan ansöka om en kontokredit dygnet runt oavsett var du befinner dig direkt på vår hemsida – det enda du behöver är internetuppkoppling.

Vi månar om dig som kund. Därför anpassas våra kontokreditlösningar efter dig och dina behov och vi tillämpar ansvarsfull kreditgivning. När du väljer oss som långivare får du en användarvänlig process från det att du gör din låneansökan till dess att du återbetalat ditt lån.

Du får en tydlig återbetalningsplan anpassad efter dina förutsättningar och har alltid tillgång till vår kundservice som alltid står redo att besvara alla frågor och funderingar du kan tänkas ha.

Så fungerar det att låna hos Brixo

Våra kontokrediter fungerar ungefär som ett kreditkort. När du blivit beviljad ett kreditbelopp kan du utnyttja det genom att göra valfritt antal uttag till ditt ordinarie bankkonto. En kontokredit kan fungera som en buffert – du behöver alltså inte utnyttja hela det beviljade lånebeloppet, utan du kan låta en del av summan du för tillfället inte behöver ligga kvar på din kontokredit.

Du betalar bara ränta på det belopp du fört över till ditt bankkonto eftersom det först då klassas som ett lån. Pengarna som helt stannar kvar på ditt kreditutrymme betalar du alltså inte ränta för.

Du kan dessutom göra extrabetalningar på din kontokredit för att minska dina månadskostnader. Givetvis kan du även betala in hela krediten i förtid helt utan extra kostnad. Du kan alltså själv påverka månadskostnaden för ditt lån hos Brixo.

Låna hos Brixo utan UC-upplysning

På Brixo har kan du låna pengar utan UC. För att bedöma din kreditvärdighet inhämtar vi istället en kreditupplysning hos Bisnode. Det är den information som inhämtas från Bisnode som tillsammans med de uppgifter du lämnat i din låneansökan avgör om du blir beviljad kredit.

Anledningen till att vi valt att erbjuda lån utan UC är att vi inte vill försämra din kreditvärdighet hos UC. Idag använder sig de flesta större långivare och banker av UC när du ansöker om exempelvis ett bolån eller liknande. Har du då många kreditupplysningar registrerade på ditt namn kan detta påverka din kreditvärdighet negativt. Det kan till exempel leda till att du inte får ta lån eller att du får en högre ränta.

När du väljer att ansöka om lån hos Brixo kan du alltså känna dig helt trygg med att ingen notering görs till UC varken när du skickar in din ansökan eller när du blir beviljad kredit. I denna del har alltså Brixos kontokredit gemensamma egenskaper med sms-lån.

Ansök hos Brixo

Vill du ansöka om en kontokredit hos oss på Brixo? Hos oss kan du ansöka om en kontokredit på 3 000 till 50 000 kr. Givetvis kan du läsa igenom våra villkor i lugn och ro innan du bestämmer dig.

Du kan även se vad det skulle kosta dig att låna pengar hos oss med hjälp av låneräknaren, där du enkelt ställer in lånebelopp och önskad återbetalningstid. Du signerar din ansökan med BankID. Välkommen med din ansökan!

Ansök nu

Ansök om SMS-lån – Så går det till

Fyll i din ansökan
Det första steget till att bli kund hos en långivare är att fylla i ansökningsformuläret på långivarens hemsida. Här fyller du vanligen i vilket belopp du vill låna, dina personuppgifter, kontaktuppgifter, bankuppgifter, månadsinkomst och sysselsättning. Processen är samma för de flesta SMSlån som för vår kontokredit.

Ansökan tar ett par minuter och signeras vanligen med BankID.

Kreditprövning
Långivaren kontrollerar att du uppfyller grundkrav för att bli beviljad SMSlån och inhämtar därefter en kreditupplysning via Bisnode. Du kan hos Brixo, likt ett smslån, låna utan UC hos oss.

Godkännande
När din ansökan handlagts får du ett meddelande om detta via e-postadressen du angett i din ansökan. I e-postmeddelandet får du även kreditavtalet. Du får i regel svar på din ansökan inom ett dygn.

Utbetalning och uttag
Utbetalningen av SMS-lån sker normalt redan samma dag som krediten beviljats. Brixo erbjuder istället kontokrediter där du bestämmer själv hur stor del av din limit du vill ta ut på dagen lånet beviljas. Uttagen är alltid kostnadsfria hos Brixo.

Våra grundkrav för att bli beviljad kontokredit

För att bli beviljad kontokredit hos oss på Brixo finns det ett antal grundkrav du behöver uppfylla.

 • Du har fyllt 18 år
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har ett svenskt personnummer
 • Du har ett bankkonto i ditt namn
 • Du har en inkomst på minst 180 000 kronor per år
 • Du saknar skuldsaldo hos Kronofogden. Du som har betalningsanmärkningar är dock välkommen att ansöka

Undrar du något? Kontakta oss!

Vill du veta mer om Brixo eller hur våra kontokreditlösningar fungerar? Tveka då inte att kontakta oss via telefon alternativt via mejl. Vi berättar gärna mer om oss och hur vi kan hjälpa dig att låna pengar på ett sätt som känns smidigt, tryggt och enkelt för dig! På vår hemsida kan du även se svar på vanliga frågor vi får från våra kunder.

Vanliga frågor om sms-lån

 

Vad är ett sms-lån?

Ett sms-lån eller snabblån som det kallas är ett lån på ett mindre belopp med en kort löptid. Beloppen är ofta på 500 kr upp till 10 000 kronor (även om vissa långivare även erbjuder större belopp) och löptiden ligger i regel på 30-60 dagar. Sms-lån kännetecknas även av snabba handläggsnings- och utbetalningstider och förhållandevis låga krav.

Namnet sms-lån är ett egentligen ett gammalt namn som lever kvar. När den här typen av lån först lanserades i Sverige var det vanligt att ansökningen gjordes via sms. Idag sker ansökan så gott som alltid via långivarens webbplats.

Sms-lån har på senare år och i allt högre grad ersatts av kontokrediter som den vi på Brixo erbjuder. Anledningen är främst att reglerna för den här typen av konsumenkrediter skärpts sedan en lagändring gjordes 2018, sedan dess får räntan ligga på maximalt 40 procent över gällande referensränta.

Kan jag få ett sms-lån utan UC?

Ja, det är fullt möjligt att få ett sms-lån utan UC. Faktum är att de flesta långivare som erbjuder sms-lån använder sig av kreditupplysningsbolag som Bisnode eller Creditsafe, vilket innebär att ingen UC-förfrågan registreras i samband med din ansökan. En fördel för dig som planerar att söka ett annat lån i framtiden och inte vill belasta din kreditvärdighet och UC-score i onödan. Nackdelen med sms-lån utan UC är att de generellt är dyra, räntan ofta hög och till den kommer i regel avgifter som uppläggningsavgifter. Kostnaden kan därmed bli hög i förhållande till lånebeloppet.

Vem kan ansöka om sms-lån?

Alla som fyllt 18 år och är svenska medborgare kan ansöka om ett sms-lån. För att din ansökan om sms-lån ska bli godkänd krävs emellertid du passerar långivarens kreditprövning. Något som i praktiken innebär att du behöver ha en inkomst och att du är fri från skulder hos Kronofogden. De flesta långivare som erbjuder sms-lån accepterar sökanden som har betalningsanmärkningar, men det gäller inte alla.

Vad kostar ett sms-lån?

Kostnaden för ett sms-lån kan variera en hel del mellan olika långivare och beroende på vem det är som ansöker. Det är vanligt att sms-långivare tar ut en fast ränta oavsett vem det är som söker. Men det finns också de som sätter räntan individuellt för varje sökande baserat på dennes kreditvärdighet och betalningsförmåga. Har du låg kreditvärdighet kommer räntan då att bli högre.

Kom också ihåg att många långivare som erbjuder sms-lån lägger på avgifter utöver den nominella låneräntan. Därför är det viktigt att titta särskilt noga på den effektiva räntan när du jämför kostnaden för olika sms-lån eller om du jämför ett specifikt sms-lån med ett annat lånealternativ som den kontokredit vi på Brixo erbjuder. Den effektiva räntan avser nämligen alla kostnader för ett lån uttryckt i procent och beräknat per år. I måttet ingår både den ordinarie låneräntan och alla avgifter om sådana tillkommer. Den effektiva räntan är därför ett bättre mått på den faktiska kostnaden för ett sms-lån än vad den officiella låneräntan är.

Vad är räntan på sms-lån?

Sms-lån är de i flesta fall så kallade högkostnadskrediter. Det innebär att årsräntan ligger på mer än 30 procent (plus gällande referensränta). I regel är dock räntan inte den enda kostnaden för sms-lån. De flesta långivare som erbjuder sms-lån lägger även på avgifter som uppläggnings-, handläggnings- och aviavgifter. Något som betyder att många sms-lån i praktiken är betydligt dyrare än vad enbart räntan ger vid handen. I somliga fall kan den effektiva årsräntan (alla kostnader för ett lån) landa på över 100 procent.

Av de här skälen är det viktigt att titta noga på villkoren och de finstilta delarna innan du ansöker om ett sms-lån, så att du inte får en obehaglig överraskning när det är dags att betala första fakturan.