Alternativ till snabblån

Hitta alternativ till snabblån

Snabblån har blivit en vanlig form av finansiering för många som står inför akuta ekonomiska behov.

Trots snabblånets tillgänglighet och smidiga utbetalningar så medför de risker i form av höga räntor, avgifter och korta löptider.

Att se över och utforska alternativ till snabblån kan vara nyckeln till att undvika ekonomiska utmaningar på längre sikt.

I den här artikeln går vi igenom hur du kan hitta alternativ till snabblån, varför det är viktigt, samt konkreta förslag på andra metoder att överväga.

 

fem alternativ till snabblån

 

Fem alternativ till snabblån

Snabblån kan vara ett sätt att finansiera akuta behov, men de höga räntorna och avgifterna innebär att det sällan är det mest kostnadseffektiva alternativet.

Idag finns flera olika metoder som bland annat erbjuder snabba ansökningsprocesser, smidiga utbetalningar och bättre villkor än just snabblån.

Här kommer fem alternativ till snabblån:

 

1. Kreditkort

Att använda ett kreditkort kan vara ett praktiskt alternativ till snabblån. Man kan utnyttja kreditkortets flexibilitet för att göra nödvändiga inköp och betala tillbaka beloppet över tid, många kreditkort erbjuder även räntefria perioder.

De flesta kreditkort har även någon form av cashback eller poängintjäning, däremot kan det vara svårare att bli beviljad ett kreditkort om man har dålig kreditvärdighet.

 

2. Kontokredit

En kontokredit fungerar likt ett kreditkort, men utan det fysiska kortet. Du ansöker om en kreditgräns och betalar endast ränta på det nyttjade beloppet.

Kontokrediten är på så sätt ett flexibelt alternativ som i många fall även kan vara mer kostnadseffektiv än ett traditionellt snabblån.

Även villkoren för kontokrediten tenderar att vara mer hållbara och man erbjuds ofta längre löptider och flexibla återbetalningar.

Brixos kontokredit har inga avgifter, det kostar därmed ingenting att ha själva kontokrediten (förutom ränta om man lånar pengar).

Kontokrediten fungerar på så sätt som en ekonomisk buffert som man kan nyttja om det oväntade skulle uppstå. Läs mer om våra priser och villkor.

 

3. Privatlån

Privatlån är ett lån utan säkerhet, även kallat för blancolån. Lånet kan användas för olika ändamål och erbjuder vanligtvis en fast återbetalningstid.

Lånet betalas ut i en klumpsumma och möjliggör ofta för större lånebelopp. De tydliga villkoren gör det enkelt att budgetera för en återbetalningsplan och hålla koll på månadskostnaderna.

Med Brixos privatlån kan du låna upp till 100 000 kr, våra priser och villkor är transparenta och samma för alla.

 

4. Sälj det du inte behöver 

Om du har massa prylar som du inte längre behöver kan det vara en idé att försöka sälja dem för att få någon form av ersättning.

Genom att sätta upp en budget kan du dessutom få en känsla av trygghet som minskar behovet av snabblån i framtiden.

 

5. Låna av närstående

Genom att låna av familj och vänner kan du ofta bli erbjuden bättre villkor än hos en extern långivare.

Om du inte har den möjligheten vill du åtminstone se till att du har jämfört olika långivare och alternativ.

På så sätt kan du säkerställa att du har gjort allt i din makt för att få så bra villkor som möjligt.

 

utforska alternativ till snabblån

 

Varför ska man utforska alternativ till snabblån?

Genom att utforska andra alternativ till snabblån och välja en låneform som är mer ekonomisk hållbar, kan du hålla dig undan från många av de risker och nackdelar som snabblånet vanligtvis förknippas med.

Innan du ansöker om ett lån: se till att utforska olika alternativ och jämföra olika erbjudanden utifrån just dina förutsättningar.

Här kommer några vanliga anledningar till att man vill se över andra alternativ än snabblån:

 

Lägre kostnader

Många alternativ till snabblån har lägre räntor och avgifter, vilket gör dem mer överkomliga att återbetala.

Som låntagare vill man givetvis kunna låna pengar till det man behöver, men det behöver inte ske till vilket pris som helst. Speciellt om det finns förmånligare alternativ tillgängliga.

 

Minskad risk för skuldfälla

Genom att välja alternativa lånemetoder kan låntagare undvika att hamna i en skuldcykel och de långsiktiga konsekvenserna som ett snabblån potentiellt kan medföra.

 

Bevara kreditvärdigheten

Att undvika snabblån och dess risker kan hjälpa till att skydda kreditvärdigheten, vilket på sikt underlättar att få lån med bättre villkor i framtiden. Många långivare erbjuder numera dessutom flexibla ansökningar utan kreditupplysning hos UC.

 

Bättre villkor

Snabblån är ofta kortsiktiga lån som betalas tillbaka snabbt, beloppen är ofta även begränsade till mindre belopp.

En kombination av höga räntor och kort återbetalningstid innebär att månadskostnaderna blir väldigt höga. Andra alternativ kan erbjuda mer förmånliga villkor än snabblånets kortsiktiga erbjudande.

 

Hur hittar man alternativ till snabblån?

1. Gör research

Använd låneförmedlare för att hitta alternativ till snabblån med mer förmånliga villkor. Utforska olika alternativ och se vilken lånemetod som kan passa just din ekonomiska situation.

Utöver jämförelser online kan det vara en god idé att kontakta din befintliga långivare eller prata med en ekonomisk rådgivare i din lokala kommun. Läs mer om budget- & skuldrådgivning hos Konsumentverket.

 

2. Jämför villkor

När du har identifierat potentiella alternativ, se till att jämföra räntor, avgifter och villkor för att hitta det mest kostnadseffektiva och lämpliga alternativet för just dina behov.

När man jämför olika alternativ är det viktigt att man utgår från sina egna förutsättningar. Om man exempelvis har betalningsanmärkningar och dålig kreditvärdighet i bagaget kommer man troligtvis inte att kunna bli beviljad det bästa lånet.

Därför behöver man se över sina alternativ för att hitta ett lån som passar sin egen livssituation.

 

3. Be om råd

Prata med vänner, familj eller kollegor som kanske har erfarenhet av liknande situationer eller har använt andra låneformer. De kan ge värdefulla insikter och rekommendationer om pålitliga långivare eller andra finansiella verktyg.

Utöver närstående och kollegor kan det även vara klokt att se över kundrecensioner och betyg för olika långivare. Genom att ta del utav trovärdiga kundomdömen kan du få en bild av upplevelsen och om alternativet kan vara fördelaktigt för dig.

 

Sammanfattning

Att utforska och välja andra alternativ till snabblån kan hjälpa en att undvika de potentiella riskerna, samtidigt som man är mån om att upprätthålla en sund privatekonomi.

Genom att utforska olika alternativ, jämföra villkor och sätta upp en tydlig budget, kan låntagare ta kontroll över sin privatekonomi, samtidigt som man undviker riskerna med snabblån.