Betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering som görs i kreditupplysningen när man har missat en betalning eller inte fullgjort sin del av ett ekonomiskt avtal. Det kan exempelvis vara att man har haft en skuld som gått hela vägen till Kronofogden.

Betalningsanmärkningar är ett alltför vanligt fenomen i dagens samhälle och det är viktigt att förstå vilka konsekvenser det kan få för ens ekonomiska framtid.

Att förstå vad en betalningsanmärkning är, dess orsaker och hur man kan undvika dem, är avgörande för att upprätthålla en sund privatekonomi.

 

vad är betalningsanmärkning?

 

Hur länge har man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning syns hos kreditupplysningsföretagen i tre år efter att den har registrerats. Det innebär att en utebliven betalning kan få oerhörda konsekvenser för din framtida privatekonomi flera år framåt.

Med en betalningsanmärkning blir det svårare att få förmånliga lån och du kan även få svårt att hyra lägenhet eller andra typer av ekonomiska åtaganden.

Även om dina förutsättningar ser helt annorlunda ut idag och du har fått ordning på din privatekonomi så kommer en betalningsanmärkning att begränsa dina möjligheter.

På Brixo fokuserar vi dock mer på din betalningsförmåga idag och mindre på tidigare misstag. Därför kan du låna trots betalningsanmärkning.

 

Hur vet man om man har en betalningsanmärkning?

Du kan kolla om du har en betalningsanmärkning genom att begära en kreditupplysning på dig själv. Du behöver inte oroa dig för att det ska påverka din kreditvärdighet utan du kan begära obegränsat antal kreditupplysningar, utan att det påverkar din kreditvärdighet.

På Brixo använder vi oss av Dun & Bradstreet (Bisnode) i samband med kreditupplysning och där kan du begära en kreditupplysning på dig själv utan avgifter. Läs mer om hur du går tillväga för att begära en kreditupplysning på dig själv hos Dun & Bradstreet

Hos kreditupplysningsföretaget UC som är det största i Sverige kan du också begära en kreditupplysning. Dock tas det ut en avgift på 29 kr. Läs mer hos MinUC.se

 

Vem sätter en betalningsanmärkning?

En vanlig missuppfattning är man tror Kronofogden är den som registrerar en betalningsanmärkning, men så är inte fallet.

Det är kreditupplysningsföretaget som noterar att du har en obetald skuld hos Kronofogden och den ligger sedan kvar hos kreditupplysningsföretaget i tre år.

Men innan en eventuell betalningsanmärkning registreras får man flertalet chanser för att göra rätt för sig.

 

Så går det till när man får en betalningsanmärkning

Det ska mycket till innan man får en betalningsanmärkning. Det är nämligen inget som bara dyker upp om man har råkat missa en första betalning.

Man har flertalet möjligheter på sig att hantera ärendet och betala tillbaka skulden, innan det går hela vägen till en betalningsanmärkning.

Så här ser processen generellt sett ut:

1. Faktura
Det hela börjar med att man får en faktura för ett avtal som man ingått i, exempelvis ett abonnemang eller lån.

2. Påminnelse
Betalar man inte fakturan kommer en påminnelse, den kan också innehålla en påminnelseavgift (beroende på vad som står skrivet i avtalet). Om betalningen inte kommer in trots påminnelsen, skickar företaget vidare ärendet till inkasso.

3. Inkasso
Inkassoföretaget kommer i sin tur med ett inkassokrav. Om man inte betalar inkassoföretaget kommer de i sin tur att skicka vidare ärendet till Kronofogden.

4. Kronofogden
Kronofogden skickar ett betalningsföreläggande som innehåller ytterligare avgifter och kostnader.

5. Kreditupplysningsföretag
Om man inte har betalat föreläggandet gör kreditupplysningsföretaget en notering om att man inte har betalat, och det är alltså detta som är själva betalningsanmärkningen.

 

När får man en betalningsanmärkning?

Orsakerna till varför man får en betalningsanmärkning kan variera, men de vanligaste brukar vara:

  • Missade betalningar på fakturor, exempelvis hyra eller räkningar
  • Obetalda krediter och lån
  • Konkurs
  • Skuldsanering
  • Obetald skatt

 

anmärkning

 

Konsekvenser av betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning påverkar din ekonomiska hälsa och bör undvikas så gott det bara går. Konsekvenserna av betalningsanmärkningar kan vara allvarliga och drabbar dig som privatperson i tre år.

Några av de vanligaste konsekvenserna innefattar:

1. Svårt att få förmånliga lån och krediter
Många långivare är tveksamma att låna ut pengar till personer med betalningsanmärkningar eftersom de anses vara högre risk.

2. Högre räntor och avgifter
Om man väl lyckas få ett lån trots betalningsanmärkning kan man förvänta sig högre räntor och avgifter. För att kompensera för den ökade risken som långivaren tar, appliceras nämligen högre räntor och avgifter vilket drabbar dig som låntagare.

3. Svårigheter att hyra bostad
Många hyresvärdar begär en kreditupplysning innan de accepterar en hyresgäst, och en betalningsanmärkning kan göra det svårare att bli beviljad en hyresrätt.

4. Begränsad tillgång till andra tjänster
Betalningsanmärkningar kan även påverka möjligheten att teckna mobilabonnemang, bredbandsabonnemang och andra tjänster som kräver en kreditupplysning.

 

Så kan du undvika betalningsanmärkningar

Att undvika betalningsanmärkningar är avgörande för en god ekonomisk hälsa. Här kommer några tips som kan hjälpa dig att undvika att hamna i en situation där du riskerar betalningsanmärkning:

1. Skapa en budget och håll dig till den
Genom att skapa en budget får du bättre kontroll över dina utgifter och kan undvika att spendera mer än du har. Prioritera viktiga kostnader som boende, mat och räkningar och undvik onödiga utgifter. Läs mer om hur du sätter upp en budget.

2. Betala i tid
Se till att betala dina räkningar i tid varje månad. Sätt upp autogiro om möjligt för att undvika att glömma bort eller råka missa en betalning.

3. Ha en buffert
Bygg upp en buffert för oförutsedda utgifter. Med en buffert kan du hantera oväntade kostnader utan att behöva riskera att försena andra betalningar.

4. Var försiktig med kreditkort
Använd kreditkort ansvarsfullt och undvik att handla mer än du har råd att betala tillbaka. Försök att hålla dina kreditkortsutgifter låga och betala tillbaka hela beloppet varje månad för att undvika höga räntekostnader.

5. Kontakta din långivare
Om du befinner dig i en situation där du har svårt att betala dina skulder i tid, kontakta din långivare och försök att komma överens om en alternativ betalningsplan. Många långivare är villiga att samarbeta för att hitta en lösning som passar båda parter.

6. Var försiktig med nya lån
Undvik nya lån om du redan har hög skuldsättning. Fokusera på att betala tillbaka befintliga lån och krediter, innan du ansöker om nya.

7. Kontrollera din kreditupplysning
Håll koll på din kreditupplysning för att se till att det inte finns några felaktigheter som kan påverka din kreditvärdighet. Om du upptäcker några felaktigheter, kontakta kreditupplysningsföretaget för att få dem att korrigera.

Genom att följa dessa tips och vara medveten om din ekonomiska situation kan du minska risken för betalningsanmärkningar, samtidigt som du bibehåller en god kreditvärdighet.

Att ha en positiv kreditvärdighet kan öppna dörrar för bättre lånevillkor och fler ekonomiska möjligheter i framtiden.

 

Sammanfattning

Betalningsanmärkningar är ett allvarligt problem som kan ha långtgående konsekvenser för ens privatekonomi i tre år.

Genom att förstå orsakerna till betalningsanmärkningar och ta aktiva steg för att undvika dem kan man hålla sig borta från de negativa konsekvenserna och arbeta mot en sund privatekonomi.

Att hantera sin privatekonomi på ett ansvarsfullt sätt är nyckeln till att undvika betalningsanmärkningar och upprätthålla en positiv kreditvärdighet.

Vanliga frågor om betalningsanmärkningar

Kan man låna pengar med betalningsanmärkning?

Det är mycket svårare att bli beviljad lån med betalningsanmärkning, men det är möjligt. De lån som finns erbjuds dock med högre räntor och avgifter för att kompensera för den ökade risken som långivaren tar.

Hos Brixo kan du låna med betalningsanmärkning. Våra villkor är transparenta och du betalar endast ränta på nyttjad kredit.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Du kan begära en kreditupplysning på dig själv hos ett kreditupplysningsföretag (UC, Dun & Bradstreet etc.) för att se om du har en betalningsanmärkning.

Att begära en kreditupplysning på dig själv kommer inte att påverka din kreditvärdighet.

Kan man kolla betalningsanmärkningar gratis?

Olika kreditupplysningsföretag har olika rutiner, vissa tar ut en avgift medan andra inte gör det.

På Brixo använder vi oss av Dun & Bradstreet och där kan du begära en kreditupplysning på dig själv utan avgifter.