Skillnaden mellan kontokredit och privatlån

Vad är skillnaden mellan kontokredit och privatlån?

När det kommer till att låna pengar kan det vara förvirrande att välja mellan alla olika lånetyper.

Två vanliga alternativ är kontokredit och privatlån, och i denna artikel ska vi utforska skillnaderna mellan dem för att hjälpa dig att fatta ett informerat beslut.

 

kontokredit och privatlån

 

Vad är en kontokredit?

Kontokredit är ett flexibelt lån där du får tillgång till en kreditgräns som du kan låna upp till när som helst. Tänk dig ett kreditkort, fast online, och du betalar bara ränta på det belopp du använder.

Om du visat god återbetalningsförmåga har du även hos vissa långivare möjlighet att utöka din kreditgräns. Det är på så sätt en flexibel låneform som passar dig som behöver låna ett mindre belopp.

 

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett traditionellt lån, även kallat för blancolån. Du lånar ett specifikt belopp och återbetalar det med ränta över en förutbestämd period.

Du får tillgång till hela beloppet på en gång och återbetalning sker genom fasta månatliga avbetalningar under hela löptiden på lånet.

Tillskillnad från en kontokredit betalar du alltså ränta på hela beloppet så fort du fått pengarna, oavsett om du nyttjat lånet eller inte.

 

Så fungerar kontokredit och privatlån

 

Lånebelopp:

Kontokredit: Varierar beroende på långivare men de flesta erbjuder ett högsta lånebelopp omkring 10 000 – 50 000 kr. Hos Brixo kan du låna upp till 50 000 kr.

Privatlån: Här är det väldigt spritt och det är inte ovanligt med privatlån upp till flera hundratusen. Hos Brixo kan du låna upp till 100 000 kr.

 

Flexibilitet:

Kontokredit: Om du redan har en upplagd kontokredit och visat god återbetalningsförmåga kan du i många fall utöka din kreditgräns om du har behov av att låna mer.

Privatlån: För ett privatlån måste du påbörja en ny ansökningsprocess om du skulle behöva låna mer.

 

Ränta:

Kontokredit: Eftersom du bara betalar ränta på den summa du använder kan en kontokredit vara billigare om du bara behöver låna en mindre summa pengar.

Privatlån: Tenderar att vara mer kostnadseffektiva för större lån eftersom räntan generellt sett är lägre. Var dock noga med att jämföra eventuella avgifter i lånevillkoren.

 

Ansökningsprocess:

Kontokredit: Användarvänlig och smidig ansökningsprocess som i princip bara tar 2 minuter. Legitimering sker via BankID och du får snabbt besked. Utbetalning sker oftast samma dag som lånet beviljas.

Privatlån: Beroende på långivare kan upplevelsen variera. Generellt sett har dock långivaren högre krav på dig som låntagare, desto högre lånebelopp du ansöker om.

 

Övriga avgifter:

Beroende på långivare kan det tillkomma andra kostnader utöver räntan, exempelvis uppläggningsavgifter, uttagsavgifter.

Var därför noga med att ta del utav prislistor och villkor, samt jämföra effektiva räntor som just tar hänsyn till helhetskostnaden.

 

Låna utan säkerhet:

Både kontokredit och privatlån möjliggör för lån utan säkerhet. Du behöver därmed inte binda upp något för att kunna ansöka om lånet.

Observera dock att långivaren tar en högre risk med anledning utav detta. Därmed är dessa typer av lån ofta dyrare än exempelvis bolån, billån eller andra typer av lån som har en inbyggd säkerhet för långivaren.

 

vad är kontokredit och privatlån

 

När ska man välja kontokredit?

En kontokredit kan vara ett alternativ för att täcka oförutsedda utgifter. Det kan också vara lämpligt om du föredrar flexibilitet och vill ha möjlighet att låna pengar efter behov.

Kontokrediten fungerar likt en buffert på det sättet att du alltid har tillgång till en kreditgräns. Brixos kontokredit har dessutom inga avgifter, det kostar dig därmed ingenting att öppna upp en kontokredit.

När du väl börjar nyttja krediten så betalar du givetvis endast ränta på det lånade beloppet, och inte hela kreditgränsen.

 

När ska man välja privatlån?

Ett privatlån är mer lämpligt för större inköp eller projekt, exempelvis renovering eller hopbakslån. Det är också ett bra alternativ om du föredrar förutsägbara månatliga betalningar och en fast ränta.

Med Brixos privatlån får du en enkel avbetalningsplan där du betalar tillbaka samma belopp varje månad. På så sätt blir det enkelt för dig att budgetera och planera din ekonomi.

 

Låna utan UC: Kontokredit eller privatlån?

Om du inte vill påverka din kreditvärdighet hos UC i samband med ett lån så är det i de flesta fall en kontokredit som är ditt alternativ.

Privatlån tenderar generellt sett, på grund av det högre beloppet, att hanteras med en kreditupplysning hos UC. I princip alla större banker använder UC i samband med kreditupplysning för sina privatlån.

Hos Brixo kan du dock låna utan UC, oberoende om du väljer en kontokredit eller ett privatlån. Vi hämtar vår kreditupplysning från Dun & Bradstreet (Bisnode) och du behöver därmed inte påverka din kreditvärdighet hos UC.

 

Kan jag låna med betalningsanmärkning?

Om du har låg kreditvärdighet och dessutom betalningsanmärkningar i bagaget, kan många långivare tolka din profil som hög risk. Även fast betalningsanmärkningen är nästan 3 år gammal och din privatekonomi ser helt annorlunda ut idag.

Beroende på dina förutsättningar kan du därför uppleva svårigheter med att bli beviljad just det lån som du kanske vill ha.

På Brixo fokuserar vi dock mer på din betalningsförmåga idag och mindre på tidigare misstag. Därför kan du ansöka om både kontokredit och privatlån, trots betalningsanmärkningar.

 

Sammanfattning

Att välja mellan en kontokredit och ett privatlån handlar om att förstå sina egna finansiella behov och mål.

Om du har mindre finansieringsbehov och behöver en flexibel buffert kan en kontokredit vara ett bra alternativ. Framförallt om det likt Brixos kontokredit inte tillkommer några andra avgifter.

Å andra sidan, om du behöver låna en större summa pengar för ett specifikt ändamål och vill ha en fast återbetalningsplan, kan ett privatlån vara ett mer passande val.

Oavsett vilket lån du väljer att gå vidare med är det alltid nyttigt att jämföra olika alternativ och säkerställa att du förstår alla kostnader och villkor för lånet.

Vanliga frågor om kontokredit och privatlån

Vad är en kontokredit?

Kontokrediten är en flexibel låneform som passar dig som behöver låna ett mindre belopp. Du ansöker om en kreditgräns och betalar endast ränta på nyttjat belopp. En kontokredit är därmed ett bra alternativ för dig som behöver en buffert för oväntade utgifter.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett traditionellt lån utan säkerhet. Du får tillgång till hela beloppet på en gång och betalar tillbaka genom fasta månatliga avbetalningar.

Tillskillnad från en kontokredit kan du ansöka om ett högre belopp och du betalar ränta på hela beloppet så fort du fått tillgång till pengarna.

Vilket lån passar mig?

Vilket lån som passar just dina förutsättningar och behov är svårt att svara på. Beroende på livssituation och din ekonomiska hälsa kan svaret variera.

Om du behöver tillgång till en mindre buffert för att kunna hantera plötsliga utgifter i vardagen, kan kontokrediten vara ett smidigt alternativ.

Om du behöver låna ett större belopp till ett specifikt ändamål, exempelvis en renovering, kan ett privatlån vara alternativet för dig.

Vilket lån har lägst ränta?

Räntesatserna varierar givetvis beroende på långivare men i det långa loppet, är det generellt sett billigare med ett privatlån. Framförallt med hänsyn till att du erbjuds högre belopp.

Men det behöver inte alltid vara så. Brixos kontokredit har inga avgifter och om du bara har behov av att hantera en utgift som du dessutom betalar tillbaka relativt fort, så slipper du exempelvis uppläggningsavgifter och andra typer av administrationsavgifter.

Oavsett vilket lån du väljer att ta så är det alltid klokt att jämföra olika långivare och olika låneformer. Genom att jämföra den effektiva räntan får du en tydlig bild av hur mycket den faktiska kostnaden blir, inklusive eventuella avgifter.

Vilket lån erbjuder högst lånebelopp?

Vissa banker kan erbjuda privatlån uppemot 500 000 kr. Kontokrediten är ofta begränsad till 50 000 kr. Notera dock att det tillkommer högre krav på dig som låntagare, desto högre belopp du önskar låna.