Hur påverkar lån med betalningsanmärkning din kreditvärdighet?

Så påverkar lån med betalningsanmärkning din kreditvärdighet

Att upprätthålla en god kreditvärdighet är avgörande för ekonomisk stabilitet och tillgång till förmånliga lån och räntor.

Men vad händer när man har betalningsanmärkningar och söker efter lån med betalningsanmärkning?

Att ansöka om lån när du har betalningsanmärkningar kan påverka din kreditvärdighet på flera sätt:

 

Kreditupplysning

När du ansöker om ett lån begär långivaren en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. En förfrågan registreras på din profil, vilket kan sänka din kreditvärdighet, särskilt om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare.

I synnerhet ska man vara försiktig med att ansöka om flera lån under en kort period eftersom det kan göra att långivare bedömer risken som alltför hög. Du behöver alltså inte ha blivit beviljad lånet utan det räcker med en ansökan för att en förfrågan ska registreras och väcka oro hos potentiella långivare.

 

Högre ränta eller sämre villkor

Om du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning kommer långivaren erbjuda dig mindre förmånliga villkor, såsom högre räntor och striktare lånevillkor. Detta beror på att långivaren anser att du utgör en högre risk som låntagare på grund av dina tidigare betalningsproblem.

Att hantera ett lån med högre räntor kan i sin tur leda till framtida problem om man inte klarar av återbetalningen, vilket kommer ha en negativ effekt på din kreditvärdighet.

Hos Brixo är vi transparenta med våra priser och villkor. Vi erbjuder samma räntesats för alla kunder, oavsett förutsättningar. Löptid från 6 – 52 månader. Läs mer om våra lånevillkor.

 

Begränsat utbud

Ett begränsat utbud kanske inte har en direkt effekt på din kreditvärdighet. Men med “sämre” lånevillkor ökar risken för att påverkas av eventuella problem med återbetalningar då korta löptider och höga räntor sällan är en bra kombination.

De flesta långivare nekar din låneansökan direkt om du har en betalningsanmärkning. Detta kan begränsa din förmåga att få tillgång till nödvändig finansiering om du exempelvis behöver hantera oväntade utgifter eller dylikt.

På Brixo fokuserar vi dock mer på din betalningsförmåga idag och mindre på tidigare misstag. Därför kan vi erbjuda lån trots betalningsanmärkning.

 

så påverkar lån med betalningsanmärkning din kreditvärdighet

 

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering på din kreditupplysning som indikerar att du inte har uppfyllt dina betalningsåtaganden enligt avtal. Betalningsanmärkningen är synlig i tre år efter att den har registrerats.

Betalningsanmärkningar har negativa konsekvenser för din kreditvärdighet och din förmåga att låna pengar med förmånliga villkor.

Det kan även påverka dina förutsättningar till att skriva upp dig för abonnemang, hyresavtal och andra typer av tjänster där en god kreditvärdighet är viktigt för motparten.

 

Så kan du undvika betalningsanmärkningar

1. Betalningar i tid
Ett av de mest effektiva sätten att undvika betalningsanmärkningar är att hantera dina betalningar i tid. Detta inkluderar inte bara kreditkort eller lån, utan givetvis även räkningar för hyra, el och andra regelbundna utgifter. Sätt upp betalningarna på autogiro så minskar du risken för att missa någon betalning.

2. Planera för oförutsedda utgifter
Att ha en buffert, ämnad för oväntade utgifter kan hjälpa dig att undvika att hamna i betalningsproblem. Genom att planera och vara förberedd för oväntade utgifter, kan du undvika att missa betalningar som eventuellt leder till betalningsanmärkningar.

3. Kommunicera med långivare
Om du befinner dig i en situation där du inte kan hantera en betalning i tid, är det viktigt att kommunicera med din långivare i god tid. Se över möjligheten om det finns alternativa betalningsupplägg med din långivare.

4. Undvik att använda för mycket kredit
Att hålla din kreditnyttjandegrad låg begränsar risken för eventuella ekonomiska problem som leder till betalningsanmärkningar.

5. Ekonomisk rådgivning
Om du befinner dig i en situation där du kämpar med skulder och ekonomiska problem, överväg att söka ekonomisk rådgivning från en certifierad rådgivare.

Kontakta din lokala kommun för kostnadsfri vägledning om hur du kan vända din situation, innan den leder till en betalningsanmärkning. Läs mer om budget- & skuldrådgivare på Hallåkonsument.se

 

Så kan du förbättra din kreditvärdighet

Om du har betalningsanmärkningar och vill förbättra din kreditvärdighet finns det några steg du kan följa för att förbättra din kreditvärdighet:

1. Betala av skulder
Genom att betala av dina befintliga skulder och hålla dig uppdaterad med dina betalningar kan du successivt förbättra din kreditvärdighet.

2. Budgetering och sparande
Genom att skapa en budget och spara pengar kan du undvika att hamna i liknande ekonomiska svårigheter och undvika negativa konsekvenser på din kreditvärdighet i framtiden.

3. Kontrollera din kreditupplysning
Se över din kreditupplysning kontinuerligt för att säkerställa att all information är korrekt. Om du upptäcker eventuella felaktigheter kan du kontakta kreditupplysningsföretaget för att rätta till dem.

4. Undvik nya skulder
Försök att undvika att ansöka om nya lån eller kreditkort, särskilt om du redan har betalningsanmärkningar. Varje ny ansökan påverkar nämligen din kreditvärdighet. Om du har ambitioner på att förbättra din kreditvärdighet, bör du givetvis fokusera på att betala av befintliga skulder, innan du tar på dig nya.

Ett undantag skulle vara om du ansöker om ett hopbakslån som ger dig bättre ränta och förmånligare villkor, vilket i sin tur ger dig bättre förutsättningar att bli kvitt dina befintliga skulder mer effektivt.

5. Säg upp befintliga kreditkort
Om du inte använder dig utav kreditkortet kan det vara en god idé att säga upp det. Det spelar nämligen ingen roll om du använder kreditkortet eller inte, hela kreditlimiten syns på en kreditupplysning och det ser ut som att du “lånar” hela beloppet – även fast du inte ens har nyttjat det.

Om du däremot använder dig utav kreditkortet kan ett alternativ vara att sänka kreditlimiten till en mer rimlig nivå (i relation till din inkomst).

 

Sammanfattning

Att hantera betalningsanmärkningar och dess påverkan på kreditvärdigheten kan vara en tuff utmaning.

Men med ett ansvarsfullt och disciplinerat tillvägagångssätt är det möjligt att återuppbygga den finansiella hälsan på ett hållbart sätt, samtidigt som man stärker sin kreditvärdighet.

Genom att följa våra tips om hur man förbättrar sin kreditvärdighet ger man sig själv bättre förutsättningar att bli kvitt sina tidigare misstag, vilket på sikt även ger möjligheten till mer förmånliga lånevillkor.