Spara pengar – få pengarna att växa
Guide: Spara pengar
Att spara pengar är en fundamental del av vår ekonomiska hälsa och kan ge dig både trygghet och bättre förutsättningar att hantera oväntade utgifter.
Istället för att vända dig till dyra SMS-lån eller snabblån kan ett sparande vara tryggheten när du behöver det.
I den här guiden kommer vi att gå igenom olika sätt att spara pengar, men även hur du kan få sparandet att växa i form av ränta på ränta effekten.
Varför spara pengar?
Att spara pengar är en av de mest effektiva strategierna för att uppnå ekonomisk stabilitet och säkerhet. Det ger dig en trygghet i vardagen, möjlighet att uppnå långsiktiga mål, samt friheten att göra val som förbättrar din livskvalitet.
Oavsett vad dina specifika mål är, kommer en regelbunden och disciplinerad sparstrategi att hjälpa dig att nå dem, samt skapa en stark ekonomisk grund för framtiden.
Här kommer några punkter för att sammanställa vikten av ett sparande:
- Ger en känsla av ekonomisk trygghet och minskar stress
- En buffert kan hantera oväntade utgifter som behöver hanteras akut
- Ett sparande ger dig bättre förutsättningar för framtiden
Sätt upp en sparstrategi
Ibland kan det kännas oinspirerande att tumma på utgifterna för att spara pengar. Men när motivationen viker är det viktigt att påminna sig själv om varför man började spara, samt om de mål man har satt upp.
Här är några tips för att lyckas med ditt sparande:
1. Sätt upp tydliga mål:
Definiera vad du sparar till och hur mycket du behöver spara varje månad för att nå dit. Sätt upp realistiska mål, gärna med delmål längsvägen så att slutmålet inte känns allt för långt bort.
Att ha konkreta mål hjälper dig att hålla motivationen uppe och ger dig en riktning för ditt sparande, oavsett om det är till ett bostadsköp eller till en resa.
Bestäm även hur lång tid du har på dig att nå dina mål. Ett långsiktigt sparande innebär vanligtvis minst fem till tio år, men det kan vara ännu längre beroende på vad målet är.
2. Budgetering:
Skapa en budget för att få en klar bild över dina inkomster och utgifter. Identifiera områden där du kan minska utgifterna för att få mer utrymme i din ekonomi.
3. Automatisera sparandet:
Sätt upp automatiska överföringar till ditt sparkonto varje månad. Genom att “betala till dig själv” direkt när du får din lön så blir det svårare för dig att slösa pengar på annat som inte är lika viktigt.
Med automatiska överföringar blir det dessutom enklare att spara regelbundet eftersom du inte behöver göra något manuellt.
4. Undvik onödiga utgifter:
Tänk noga innan du gör impulsköp. Fråga dig själv om det är något du verkligen behöver. Att sova på saken och ge det någon dag innan man bestämmer sig för att köpa något tenderar att underlätta för mer rationella beslut.
Praktiska spartips
Hur kan man göra rent praktiskt för att få mer utrymme i sitt sparande? Här kommer några konkreta tips som du kan börja se över redan idag.
- Byt till billigare abonnemang för mobil, internet och andra tjänster
- Utnyttja rabatter och erbjudanden, handla på rea och köp begagnat när det är möjligt
- Var sparsam med elförbrukningen och byt till LED-lampor
- Planera dina måltider och laga mat hemma
- Säg upp streamingtjänster som du inte använder
Du hittar fler spartips här.
Olika typer av sparande
Det finns olika sätt att spara pengar och vilket som är bäst för just din situation beror på dina förutsättningar och din riskaptit. En välbalanserad portfölj som kombinerar olika sparformer kan ge en bra balans mellan risk och avkastning.
Det viktiga är att man väljer en sparform som man känner sig trygg och bekväm med, så att man kan ta del utav ränta på ränta effekten så tidigt som möjligt.
Ränta på ränta effekten
När du placerar pengar på ett sparkonto med ränta eller investerar i aktier och fonder, så kan det generera en avkastning.
Om denna avkastning återinvesteras, istället för att tas ut, så kommer framtida avkastning att baseras på både det ursprungliga sparandet men även den ackumulerade avkastningen.
Detta skapar en snöbollseffekt där dina pengar växer allt snabbare, desto längre tid de får vara investerade.
Exempel:
Låt oss säga att du investerar 10 000 kr till en årlig avkastning om 5 %. Efter första året har ditt sparande växt med 500 kr, ditt totala kapital blir därmed 10 500 kr.
Året därpå kommer den årliga avkastningen att beräknas på 10 500 kr, vilket då ger dig 525 kr i avkastning.
Så småningom kommer snöbollen växa till sig och bli större och större. Efter flera år kommer ditt kapital att växa avsevärt och mycket snabbare än om du bara hade tjänat ränta på det ursprungliga beloppet varje år.
Observera dock att detta är ett teoretiskt exempel som inte tar hänsyn till eventuella skatter eller avgifter.
Nyckeln till ränta på ränta effekten är i varje fall att den blir starkare ju längre tid som går. Det är därför otroligt fördelaktigt att börja spara så tidigt som möjligt.
Nedan går vi igenom de tre vanligaste sparformerna för att få pengarna att växa: sparkonto, fonder och aktier.
Sparkonto med ränta
Ett sparkonto med ränta är ett enkelt och säkert sätt att spara pengar. Sparkontot erbjuder en trygghet för dina besparingar och är skyddade av den statliga insättningsgarantin på upp till 1 050 000 kr (per person och institut).
Räntesatsen på sparkontot varierar beroende på bank och om det är ett bundet eller obundet sparkonto. Jämför olika sparkonton för att hitta det mest fördelaktiga alternativet för just ditt sparande.
Genom att placera dina pengar på ett sparkonto kan det växa utan att du behöver utsätta dem för marknadsrisker. Det gör sparkontot särskilt attraktivt för det kortsiktiga sparandet och när du ska spara ihop till en buffert.
Bra att känna till är även att det dras 30 % skatt om den intjänade räntan överstiger 100 kr. Detta är dock ingenting som du behöver göra manuellt eftersom banken skickar uppgifterna till Skatteverket automatiskt.
Fondsparande
Fonder är en populär spar- och investeringsform som gör det möjligt för dig att diversifiera dina investeringar utan att behöva köpa enskilda aktier.
Det finns många olika typer av fonder men det är huvudsakligen två typer som är mest populära: aktiva fonder och indexfonder.
Aktiva fonder förvaltas av professionella fondförvaltare som aktivt köper och säljer värdepapper i syfte att prestera bättre än ett specifikt marknadsindex.
Fondförvaltarens mål är med andra ord att generera en högre avkastning än jämförelseindexet, detta genom att handla värdepapper som de tror kommer att överträffa det indexet.
Indexfonder, å andra sidan, är passivt förvaltade fonder som endast ska replikera avkastningen av ett specifikt marknadsindex. Det kan exempelvis vara en indexfond vars mål är att efterlikna amerikanska S&P 500 eller svenska OMX Stockholm 30.
Så istället för att försöka slå marknaden, strävar indexfonder efter att matcha dess avkastning genom att investera i samma värdepapper som ingår i indexet. Detta till en betydligt lägre kostnad än aktiva fonder.
Därför kan fonder vara ett alternativ:
- Du sprider riskerna genom att investera i flera olika tillgångar
- Du kan månadsspara på ett smidigt sätt med automatiska köp
- Du kan börja spara med små belopp
- Du kan få exponering mot svåråtkomliga marknader
Aktiesparande
När du köper aktier blir du delägare i ett bolag och kan dra nytta av dess tillväxt och framgångar genom kursuppgångar och aktieutdelningar.
Aktiesparande är en långsiktig sparstrategi som kan ge en hög avkastning, men innebär också högre risk jämfört med fonder och ett sparkonto.
För den som inte har tiden eller intresset att läsa på om bolag och följa upp sina investeringar aktivt, kan fonder vara ett bättre alternativ. En fond investerar nämligen i flertalet olika aktier och ger dig således per automatik en god riskspridning.
För att lyckas med aktiesparande är det viktigt att ha en långsiktig strategi, diversifiera dina investeringar och regelbundet läsa på om bolagen för att fatta välgrundade beslut.
Tänk på detta innan du köper aktier:
1. Diversifiering:
Sprid dina investeringar över flera bolag, sektorer och valutor för att minska risken. Genom att inte lägga alla ägg i samma korg så skyddar du ditt kapital mot enskilda kursfall.
2. Långsiktig strategi:
Aktiemarknaden kan vara volatil på kort sikt, men har historiskt sett gett bra avkastning över längre perioder. Ha tålamod och håll fast vid det långsiktiga sparandet, även när marknaden går nedåt. Kom dock ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.
3. Gör din research:
Innan du köper aktier i ett bolag är det viktigt att läsa på om bolagets finansiella hälsa, ledning, konkurrensfördelar, framtidsutsikter och eventuella trender inom branschen som de verkar inom.
Ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt för att ta ett välgrundat beslut. Om du inte har intresset eller tiden att läsa på om enskilda bolag så kan fonder vara ett bättre alternativ.
4. Investera regelbundet:
Det är väldigt svårt att lyckas tajma marknaden. Försök att investera regelbundet, exempelvis genom månadsvisa köp. Genom att köpa löpande i både uppgång och nedgång så minskar du även påverkan av marknadsvolatilitet.
5. Riskhantering:
Var medveten om din riskaptit och investera inte mer än du har råd att förlora. Justera din portfölj efter din ålder, ekonomiska situation och investeringsmål.
Om du exempelvis behöver pengarna i närtid inför ett stundande bostadsköp så ska du inte placera pengarna på börsen. Utan istället ska kontantinsatsen placeras på ett tryggt sparkonto med ränta.
Om pengarna däremot inte ska användas först om 10+ år så kan aktiemarknaden vara ett bättre alternativ eftersom inflationen annars urholkar värdet på ditt sparande.
Sammanfattning: Spara pengar
Med rätt sparstrategi och disciplin kan du inte bara komma igång med sparandet, utan även få pengarna att växa.
Genom att skapa en budget, automatisera sparandet och vara medveten om dina utgifter kan du bygga upp ett sparande som hjälper dig att nå dina mål, utan att behöva låna pengar.
Ett långsiktigt sparande i fonder och aktier kan få dina pengar att växa och nå dina ekonomiska mål. Kom dock ihåg att dessa sparformer är förknippade med högre risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och det är därmed inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Det bästa sättet att spara långsiktigt är att hitta ett sparande som passar just dina förutsättningar, men även säkerställa att det faktiskt också blir av. Den bästa dagen att börja spara var igår, den näst bästa är idag.
Lycka till med ditt sparande!