Spartips – spara pengar för en bättre ekonomi

Brixos 10 bästa spartips

Att spara pengar och förbättra din ekonomi behöver inte vara en svår uppgift. Genom att integrera några smarta spartips i vardagen kan du successivt nå dina sparmål, utan att behöva göra stora uppoffringar.

Här kommer våra 10 bästa spartips!

 

smarta spartips

 

1. Skapa tydliga sparmål

För att börja din sparresa är det viktigt att sätta upp sparmål. Genom att ha både långsiktiga och kortsiktiga mål blir det lättare att hålla dig motiverad och fokuserad på din resa mot en bättre ekonomi.

Ett kortsiktigt sparmål kan exempelvis vara att spara pengar till körkortet eller en resa. Ett långsiktigt sparmål kan vara att spara pengar till kontantinsatsen inför ett framtida bostadsköp.

 

2. Budgetera smart

Genom att skapa en budget och hålla dig till den kan du sänka dina månadskostnader och istället maximera ditt sparande.

Att ha kontroll över sina inkomster och utgifter är nyckeln till att kunna spara pengar på bästa sätt.

 

3. Granska dina fasta kostnader

Ta en närmare titt på dina fasta utgifter, såsom hyra, försäkringar och abonnemang. Finns det områden där du kan förhandla om bättre priser eller kanske helt avstå från vissa prenumerationstjänster?

Idag har många av oss exempelvis flertalet olika streamingtjänster som kanske inte alltid används. Eller ett telefonabonnemang som införskaffades för flera år sedan.

Se över dina möjligheter till att sänka dina månadskostnader genom att jämföra olika erbjudanden eller säga upp tjänster som du inte längre använder.

 

4. Hushållsekonomi – spara pengar på mat

En av de största utgifterna för många hushåll är matkostnaderna. Genom att planera dina måltider i förväg, handla efter rabatter och vad som är i säsong, kan du spara betydande summor varje månad.

De flesta matbutiker erbjuder även bättre priser för medlemmar, så om du ofta handlar hos en butik kan det vara värt att bli medlem där (förutsatt att det inte tillkommer några övriga kostnader).

Det är dessutom bra för både din plånbok och din hälsa att laga mat hemma. Genom att laga maten från grunden får du full kontroll över vad du äter. Försök hitta inspiration till matlagning genom att hitta goda, billiga recept online eller fråga vänner och familj om deras favoriter.

Genom att laga storkok och ta med dig matlåda till skolan eller jobbet minskar kostnaden per portion avsevärt. På längre sikt sparar du därmed många kronor på kostnader som istället kan gå till ett buffertsparande.

 

5. Sälj saker du inte behöver

Ett utmärkt sätt att tjäna extra pengar och dryga ut kassan är att sälja saker som du inte längre behöver.

Genom att sälja oanvända eller överflödiga föremål kan du inte bara skapa mer utrymme utan också få extra pengar att lägga till ditt sparande. Det är bättre både för plånboken och miljön!

 

6. Kvalitet före kvantitet

Innan du köper något, fråga dig själv om du verkligen behöver det. Att undvika impulsköp kan i det långa loppet spara dig massor av pengar.

Försök att tänka på dina långsiktiga mål varje gång du står inför frestelsen att köpa något som kanske inte är så nödvändigt.

Ett klassiskt knep är att “sova på saken” och då brukar impulsen allt som oftast sjunka och man kan tänka klarare. Istället för impulsköp är det ekonomiskt smartare att planera sina inköp.

Det kan exempelvis vara att handla kvalitetskläder som håller längre, istället för billigare kläder som går sönder efter en kort tids användning.

Det må vara lite dyrare vid inköpet (om man handlar nya plagg) men man kan även hitta kvalitativa fynd på outlets, vintagebutiker och secondhand.

 

7. Jämför priser

Du kan bli förvånad över hur mycket du kan spara, bara genom att ta dig tid att jämföra olika erbjudanden.

Det finns många jämförelsesajter online som kan hjälpa dig att hitta det bästa priset, oavsett om det handlar om kläder, skor eller att låna pengar.

Innan du gör ett köp, jämför priser, leta efter rabattkoder och specialerbjudanden. Många butiker erbjuder regelbundet kampanjer eller andra typer av medlemsförmåner som kan hjälpa dig att spara pengar.

Det tar bara några minuter att jämföra priser, men det kan göra stor skillnad för din plånbok.

 

8. Samla lån och krediter

Har du flera dyra smålån och krediter hos olika långivare? I sådant fall kan det vara bra att samla lånen till ett större privatlån med lägre effektiv ränta.

Det blir inte bara mer praktiskt och effektivt att betala tillbaka på ett lån istället för flera. Om du samlar lånen till ett enda större lån brukar räntevillkoren ofta även vara mer fördelaktiga.

Genom att samla dina lån kan du spara pengar på onödiga räntekostnader och eventuella avgifter som tillkommer om man råkar missa en betalning.

Med alla lånen på ett och samma ställe blir det både billigare och enklare att hantera dina betalningar.

 

9. Minska dina kostnader för transport

Se över alternativa transportmetoder såsom kollektivtrafik, cykling eller gång när det är möjligt. Att skippa bilen och alla kostnader som det medför, kan bidra till betydande besparingar över tid.

Med cykling och gång får man dessutom nyttig motion på köpet!

 

10. Sätt upp ett automatiskt sparande

Sätt upp automatiska överföringar från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje månad. På så sätt sparar du pengar innan du får chansen att spendera dem.

Att spara pengar handlar dock inte om att leva snålt, utan om att vara medveten om sina utgifter och fatta kloka beslut för sig själv.

Genom att implementera våra spartips i din vardag kan du successivt förbättra din ekonomiska situation och komma närmare dina sparmål.

 

bästa spartipsen

 

Hur sparar man pengar?

Det finns olika sätt att spara pengar, för vissa räcker det med att skippa utelunchen och kaffet på väg till jobbet. Andra behöver ett större omtag som bland annat innefattar budgetering och mer planering i inköpen.

Med en ekonomisk buffert kan det kännas tryggt att veta att man klarar av oväntade utgifter och eventuella ekonomiska svängningar i vardagen.

Att spara pengar kan vara en kombination av att minska utgifter och öka inkomsten. Men en generell tumregel brukar vara att spara 10 % av nettolönen, gärna placerat i ett sparkonto med ränta. På så sätt kan man få pengarna att växa.

För längre tidshorisonter kan det även vara lämpligt med andra sparformer, exempelvis fondsparande. Kom dock ihåg att det innebär mer risk att placera sparandet på börsen än på ett sparkonto med ränta.

 

Så kommer du igång med sparandet: 

  • Sätt upp sparmål
  • Se över dina utgifter och sätt upp en budget
  • Försök spara minst 10 % av inkomsten varje månad
  • Automatisera sparandet

 

Bästa sättet att spara pengar

Vad är egentligen det bästa sättet att spara pengar? Jo, ett sparande som faktiskt blir av. Alla har olika förutsättningar så det är ingen idé att jämföra sitt eget sparande med hur mycket andra sparar.

Välj ett sparande som du känner dig trygg och bekväm med. Det viktigaste är helt enkelt att sparandet blir av. Om man inte har något sparande alls så kan ett buffertsparande som placeras på ett sparkonto med ränta vara ett klokt första steg.

Genom att skapa och följa en budget säkerställer du att du får utrymme för ett sparande. Med en tydlig överblick över dina inkomster och utgifter kan du sedan identifiera områden där du kan minska kostnaderna och där det eventuellt finns möjlighet till att öka sparandet.

Det kan även vara inspirerande att sätta upp konkreta sparmål för att ge dig själv motivation och bibehålla fokus när det blir tuffare. Att spara pengar kan ibland kännas tråkigt, men då är det viktigt att ha med sig sina sparmål i tanken och komma ihåg varför, och vad man sparar pengar till.

När man får perspektiv på det hela så känns det inte längre lika tråkigt bara för att man avstår en kaffe eller skippar utelunchen. Desto mer disciplinerad man är med sparandet, desto snabbare kommer man att nå sina sparmål.

Lycka till med sparandet!

 

Sammanfattning över det bästa sparandet: 

  • Ha konkreta sparmål
  • Spara ihop till en buffert för tryggheten
  • Det bästa sparandet är det som blir av