Spara el
Minska energiförbrukningen och håll elräkningen i schack
Med rekordhöga priser är det många som letar efter sätt att skära på energiförbrukningen och få en lägre elräkning. För många svenskar står elen idag för en av de främsta kostnaderna vid sidan av hyra, räntor och amortering av lån. Det finns lyckligtvis en hel del saker du kan göra för att spara in på elen och hålla din elräkning på en hanterbar nivå. Här är några av våra bästa tips som hjälper dig att spara på elen, slippa onödigt dryga elräkningar samtidigt som du slår ett slag för miljön.
Uppvärmningen står för en stor av elkostnaderna
Uppvärmning står för en betydande del av hushållets elförbrukning, framförallt för de som bor i småhus. En genomsnittlig villa gör totalt av med omkring 25 000 kilowattimmar el under ett år. Av detta går hela 20 000 kilowattimmar åt till uppvärmning och varmvatten medan hushållselen står resterande 5 000 kWh. Nu spelar det förstås roll hur stort huset är, hur gammalt det är, hur isoleringen ser ut, om du bor i norr eller söder och förstås vilka energivanor du själv har. Men alldeles hur och var du bor finns det stora möjligheter att anpassa elanvändningen och hålla kostnaderna nere.
Isolera mera
Dragiga fönster och ytterdörrar är vanliga problem i äldre hus och en klassisk energitjuv. Genom att sätta in nya foder och fönsterlister så undviker du att släppa ut den uppvärmda inomhusluften samtidigt som du blir av med kalldrag. Bara där kan du sänka elförbrukningen rejält och samtidigt bibehålla en temperatur du trivs med, och det funkar lika bra oavsett om du bor i eget hus eller lägenhet. Är du villaägare bör du överväga att se över isoleringen, särskilt på vinden. I äldre hus försvinner ungefär 15 procent av värmen ut genom vinden och taket om isoleringen inte håller måttet.
Blockera inte värmekällor
Tjocka vintergardiner kan vara trevligt, och hjälper till att stänga kylan ute och hålla det varmt. Men om du har långa gardiner som hänger för elementen blockerar du också cirkulationen av varm luft. Då går det åt mer el för att värma upp samma yta. Samma sak gäller om har möbler som fåtöljer eller en soffa som står i vägen för eller nära elementen.
Läckande kranar kostar
Äldre kranar som inte sluter tätt kan kosta mer pengar än du tror. En enda vattenkran som står och droppar kan resultera i en extra elförbrukning på så mycket som 700 kilowattimmar utslaget över ett år. Med dagens elpriser motsvarar bara det cirka 2 000 kronor extra på elräkningen. På samma sätt kan du dra ner vattenförbrukningen med upp till 40 procent genom att installera snålare kranar i kök och badrum. Skillnaden rent praktiskt är försumbar men du kommer märka stor skillnad nästa gång du tittar på din elräkning.
Spara el genom att hushålla med belysningen
Belysningen står för så mycket som 20% av den förbrukade hushållselen i ett genomsnittligt svenskt hem. Men det är möjligt att pressa ner den siffran rejält. Ett grundtips är att alltid släcka belysningen i rum och delar av huset du inte vistas i för tillfället.
De flesta känner till att LED-lampor är mer energieffektiva än traditionella glödlampor. Men det är inte alla som vet hur dramatisk skillnaden är. Gammaldags glödlampor är en energitjuv av rang. Har du fortfarande glödlampor av den gamla sorten installerade är det hög tid att rensa ut dem. Endast 10 procent av elen som förbrukar av en glödlampa omvandlas till ljus, resterande 90 procent avges som värme. En LED-lampa förbrukar bara en femtedel av så mycket el som en glödlampa gör och håller upp till 40 gånger längre. Så du tjänar faktiskt på att byta även om man bortser från kostnaden för elen.
Har du halogenlampor bör du fundera på att byta ut dem också. De bästa LED-lamporna lyser i 15 000-20 000 timmar innan de blir svagare eller går sönder, medan en halogenlampa har en genomsnittlig livslängd på omkring 2 000 timmar.
Byt ut gamla vitvaror
Att köpa nya vitvaror kostar förstås en slant. Men om din kyl, frys, tvättmaskin eller torktumlare är mer än än tio år gammal är det högst sannolikt att den drar onödigt mycket el. En spis med induktionshäll är betydligt energisnålare än en äldre modell med gjutjärnsplattor. En modern frys eller frys kan ha 80 procent lägre elförbrukning jämfört med en modell som har 10-15 år på nacken. Grovt räknat kan du spara ett par hundra kilowattimmar el på varje enskild vitvara och år. Om vi utgår från ett elpris på omkring tre kronor per kWh så kan du spara in fyrsiffriga belopp på elen redan första året genom att uppgradera till nyare och mer energisnål utrustning.
Håll koll på hemelektroniken
Hemelektronik är trevligt men den gör också av med mycket el. I ett genomsnittligt hem står elektronik som TV:n, stereon och datorn för en femtedel av hushållselen. Läs på om apparatens energiförbrukning om du ska köpa nytt. Kom också ihåg att stänga av apparaterna ordentligt när de inte används. All elektronik drar el även när den är i standbyläge. Använd apparatens strömbrytare eller installera en grendosa med strömbrytare och stäng av den när du inte använder sakerna. Däremot är det faktiskt en myt att mobilladdaren drar ström om du lämnar den kvar i uttaget utan att ha den kopplad till din telefon.
Skär ner på duschtiden
Att skära ner på tiden i duschen är ett effektivt sätt att dra ner på elförbrukningen. Man brukar räkna med att varje extra minut i duschen drar mer el än vad alla lampor i ett genomsnittligt hushåll (på tre personer) gör av med under en hel dag. Utöver att dra ner på tiden i duschen kan du spara mycket varmvatten och el genom att installera ett snålare duschmunstycke.
Det lönar sig att använda diskmaskin
Att diska för hand gör av med kopiösa mängder vatten och el. Enligt Energimyndighetens beräkningar går det åt fyra gånger mer vatten när du diskar för hand än vad som går åt när samma mängd diskas i maskin. Framför allt går det åt mer varmvatten och mer varmvatten betyder högre elförbrukning. I Energimyndighetens test gav handdiskningen en årlig energiförbrukning på 930 kilowattimmar och det gick åt 25 480 liter vatten. Myndigheten testade även att diska samma mängd disk på eco-programmet i diskmaskinen som användes i testet. Då slutade energiförbrukingen på 250 kilowattimmar och 2 920 liter vatten. Handdiskningen förbrukade alltså nästan fyra gånger så mycket el och närmare tio gånger så mycket vatten.
Tvätta inte halvtomma maskiner
Att tvätta fast tvättmaskinen inte är helt full är både dyrt och onödigt. Genom att vänta tills du kan fylla en maskin sparar du mycket el utslaget över ett år. Tänk också på att inte tvätta på högre temperatur än du behöver. Har du en äldre tvättmaskin så räcker det oftast att tvätta på 30 eller maximalt 40 grader. Moderna tvättmaskiner har i regel ett eco-program som kontinuerligt anpassar värmen. Under vissa delar av tvättprogrammet kan värmen vara så låg som 17-18 grader, men din tvätt blir lika ren som om du skulle ha tvättat på 60 grader.
Torka tvätten smart
Om du bor i villa med egen tomt är en tvättlina det energisnålaste och mest miljövänliga sättet att torka kläderna. Den gör inte av med någon el alls. Bor du i lägenhet kanske du kan hänga en del av tvätten på balkongen och köra resten i torktumlaren. Ett torkskåp med värmepump drar i genomsnitt 87% procent mer energi än en torktumlare med värmepump enligt tester som utförts av Energimyndigheten. Det går för övrigt alldeles utmärkt att torka tvätten utomhus även under vintern, den torkar faktiskt även när det är minusgrader.
Spara el genom att anpassa inomhustemperaturen
Uppvärmningen står som vi sett för en betydande del av varje hushålls energiförbrukning. Värme är förstås inget du kan prioritera bort men här finns också stora möjligheter att påverka elåtgången. Om du sänker inomhustemperaturen med en grad så minskar du också elförbrukningen med 5 procent. Kan du tänka dig en något lägre inomhustemperatur kan du spara mycket och få en betydligt lägre elräkning.
En genomsnittlig villa gör till exempel av med omkring 20 000 kilowattimmar el per år. Om vi räknar med ett genomsnittlig elpris på tre kronor per kWh, så innebär alltså en grad lägre inomhus att du spar 3 000 kronor per år
Du behöver inte heller ha lika varmt i alla rum. Mindre rum värms upp snabbt. Om du har ett litet arbetsrum behöver du inte hålla 20 graders temperatur där när du inte använder rummet. Har ni ett gästrum så behöver inte det hålla samma temperatur som resten av bostaden när det inte används.
De flesta mår och sover bättre av något lägre temperatur i sovrummet än övriga delar av hemmet. Ett flertal studier visar att en lägre sovrumstemperatur är kopplat till bättre sömn och prestationer dagen efter. En vanlig rekommendation är hålla sovrumstemperaturen på ungefär 16-18 grader. Men du kan alltid justera värmen efter vad du själv trivs med. Somliga sover bäst om temperaturen ligger runt 14 grader. Har du varmare än så kan du med andra ord spara in på elen rejält och mycket talar för att du även kommer att sova bättre.
Släpp inte ut varmluften när du vädrar
Vädra behöver vi alla göra då och då för att få in frisk luft. Men tänk på att vädra i korta stötar istället för att låta fönstren stå öppna under en längre tid. Ställ fönstren på vid gavel i tre till fem minuter, då hinner du få in rejält med ny luft samtidigt som du inte släpper ut all värme. Kom ihåg att stänga av automatiska termostater på elementen när du vädrar, så de inte behöver jobba i onödan under tiden du vädrar.
Sänk värmen när du inte är hemma
Som vi har sett står uppvärmningen för den största delen av energiförbrukningen. Det är en sak att hålla en behaglig temperatur när du är hemma, men också helt onödigt att bränna kilowattimmar på att hålla det varmt när du är borta. Dra ner elementen när du är bortrest. Glöm inte att stänga av golvvärmen om sådan finns.
Spara el i köket
Du kan spara mycket el genom att vara lite smart i köket. Oavsett om du har matlagning som hobby och spenderar en stor av fritiden vid skärbrädan och spisen eller om du helst köper take-away så är det möjligt att spara många elkronor genom att införa energisparande rutiner i köket.
Gammal spis? Använd vattenkokare
En spis med induktionshäll och en vattenkokare gör av med ungefär lika mycket el för att värma upp en liter vatten. Har du däremot en äldre spis med järnplattor så går det upp till tre gånger så mycket el för att koka upp samma mängd vatten. Kokar du ett par koppar te varje kväll så blir det här en hel del el som går åt i onödan utslaget över ett år. Ytterligare en fördel med vattenkokaren är att den stänger av sig själv automatiskt när vattnet börjar koka.
Koka med lock
Värme stiger uppåt. Av den anledningen bör du alltid använda lock när kokar eller värmer något i kastrull. Du gör av med omkring 30 procent mindre el om du använder lock när du kokar något. Se även till att välja en platta som passar kastrullen eller stekpannan. Om plattan är en centimeter bredare än stekpannan/kastrullen i diameter så gör du av med 20 procent extra el.
Eftervärmen räcker
Ytterligare ett tips som sparar el i köket är att använda eftervärmen på spisen eller ugnen så mycket som möjligt. Visste du att det är möjligt att koka ägg enbart på eftervärme? Ägget börjar faktiskt stelna långt innan vattnets kokpunkt (d.v.s. 100 grader).
Gör precis som vanligt när du kokar ägg, men stäng av spisplattan så fort vattnet kokar upp och låt stå i 8-9 minuter. Ägget blir färdigt på eftervärmen. Metoden funkar lika bra för många andra matvaror. De flesta grönsaker behöver relativt korta koktider och kan med fördel tillagas på eftervärme.
Öppna inte ugnsluckan i onödan när du bakar eller lagar något i ugnen. Varje gång du öppnar ugnsluckan så sänker du temperaturen med 20 till 50 grader. Låt därför bli att glänta på ugnsluckan om det inte är nödvändigt och stäng den igen så snabbt som möjligt om du måste öppna den.
Det lönar sig att frysa
Visste du att en full frys drar betydligt mindre el än en halvtom? Det kan låta något kontraintuitivt men det är faktiskt helt sant. När frysen är full kyler de frysta sakerna ner varandra och det även finns mindre kall luft som kan läcka ut när du öppnar frysen. Har du lite saker i frysen försvinner däremot mycket av den kalla luften så fort du öppnar frysen och det går mer el för att få ner temperaturen igen.
Se även till att ha rätt temperatur i din kyl och frys. En kyl ska hålla en temperatur på +4 grader och frysen -18. Då säkerställer du att maten håller sig fräsch och att du inte gör av med onödigt mycket el.
Kom ihåg att avfrosta frysen regelbundet. Varje gång du öppnar dörren letar sig kondens in i frysen. Efter ett tag byggs ett islager upp, något som innebär att frysen får jobba hårdare och gör av med mer el. Ett islager på så lite som fem millimeter kan öka frysens elförbrukning med 10 procent. Kom även ihåg att torka av kondensatorn på baksidan av kyl och frys, om den är dammig får frysen jobba hårdare och drar då mer el.
Använd termos till kaffet
Om du jobbar hemma och är kaffedrickare kan du spara mycket el genom att koka upp rejält med kaffe med en gång och hälla upp i termos istället för att brygga nytt varje du blir sugen på en kopp. Kaffebryggare är ingen stor elslukare men många bäckar små.
Se över ditt elavtal
Alldeles oavsett hur dina behov ser ut och hur mycket el du gör av med just nu lönar det sig att tänka igenom och situationsanpassa dina energival. En av de första sakerna du bör göra är att se över ditt elavtal. Om det var länge sedan du tecknade elabonnemanget är det klokt att kontrollera hur mycket du egentligen betalar för elen. Om det visar sig att du betalar ett högt elpris i förhållandet till det genomsittliga marknadspriset är det ofta möjligt att omförhandla avtalet genom att prata med din leverantör. Om de inte kan ge dig ett bättre pris bör du överväga att byta till ett annat elbolag.
Rörligt elpris kan vara fördelaktigt
Rörligt elpris kan låta läskigt, särskilt nu när elpriserna är höga. Men över tid blir det så gott som alltid billigare att välja ett elavtal med rörligt pris istället för binda upp dig vid bundet avtal. Med rörligt elpris blir det också enklare anpassa din elförbrukning. Du kan exempelvis skära ner på värme och belysning och annat som drar mycket el när elpriserna är höga. Idag finns även smarta elcentraler, värmepannor och termostater som löpande anpassar energianvändningen utifrån timpriset på el. Vissa elbolag inkluderar till och med sådan teknik som en del av elavtalen de erbjuder.
Bor du i lägenhet har du förstås mindre möjligheter att anpassa din elförbrukningen genom teknik eller fysiska förändringar i hemmet. Om vill säkra upp och skydda dig mot ökade elpriser kan det vara ett alternativ att teckna ett avtal med fast elpris. Det finns visserligen ingen garanti för att det ger ett lägre snittpris per år, men du skyddar dig mot tillfälliga prisökningar och får en mer förutsägbar energikostnad. Det ska även tilläggas att just nu (november 2022) är elpriserna väldigt höga. Om du har ett bundet elavtal som tecknats när elpriserna stod på en lägre nivå bör du självklart behålla det.