Hur ansöker man om ett lån med betalningsanmärkning?

Så ansöker du om ett lån med betalningsanmärkning

Att ansöka om ett lån när man har en betalningsanmärkning kan vara en utmaning, men det är inte helt omöjligt.

Med rätt strategi och förberedelse är det möjligt att hitta långivare som är villiga att erbjuda lån trots tidigare ekonomiska svårigheter. Vi på Brixo är en av dem.

Vi fokuserar på din betalningsförmåga idag och mindre på tidigare misstag. I den här artikeln går vi igenom steg för steg, hur man ansöker om lån med betalningsanmärkning.

 

hans funderar på lån med betalningsanmärkning

 

Förstå din ekonomiska situation

Innan du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning är det viktigt att ha en tydlig förståelse för din nuvarande ekonomiska situation.

Du bör först och främst vara införstådd med varför du har en betalningsanmärkning och sedan se till att du har en plan för att undvika liknande problem i framtiden.

Genom att sätta upp en budget kan du få en tydlig överblick och hålla koll på dina månatliga inkomster och utgifter.

 

Jämför olika långivare

Det finns flertalet långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar. Det är viktigt att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta det bästa alternativet för just din situation.

Var noga med att granska räntor, villkor, löptider och eventuella avgifter innan du bestämmer dig för en långivare.

När du jämför kostnader är det i synnerhet den effektiva räntan som du vill se efter. Den inkluderar nämligen både räntor och eventuella avgifter.

I samband med att du jämför långivare kan det också vara en bra idé att läsa kundrecensioner och betyg från andra kunder. Det kan ge dig en bild över hur upplevelsen ser ut för befintliga kunder och vad du kan förvänta dig.

 

Förbättra din kreditvärdighet

Även om du har en betalningsanmärkning finns det saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.

Genom att göra regelbundna betalningar på dina befintliga skulder och undvika ytterligare betalningsproblem kan du visa potentiella långivare att du är ansvarsfull med din privatekonomi.

Här är några tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet:

  • Betala räkningar i tid
  • Betala tillbaka skulder
  • Ansök inte om nya lån eller krediter
  • Avsluta kreditkort du inte nyttjar

Att betala räkningar i tid och betala tillbaka skulder talar givetvis sitt tydliga språk. Men varför ska man inte ansöka om nya lån?

Jo, för att vid varje ansökan registreras en kreditupplysning. Om du exempelvis ansöker om flera lån under en kort period kommer långivaren att bli tveksam och känna att beteendet kan vara oroväckande för att just deras lån inte kommer kunna betalas tillbaka. Därför kan det vara klokt att avstå från nya förfrågningar om du vill förbättra din kreditvärdighet.

Det är bättre att jämföra olika lån i lugn och ro, och sedan ansöka om ett enda lån, än att ansöka om flera olika lån samtidigt och hoppas på det bästa.

Att säga upp kreditkort man inte använder är något som de flesta inte heller tänker på, men det påverkar definitivt kreditvärdigheten. Faktum är att, även om du inte använder ditt kreditkort så belastas din kreditvärdighet med hela kreditgränsen.

Det spelar alltså ingen roll om du använder kreditkortet eller inte, när långivaren begär en kreditupplysning på dig så ser det ut som att du “lånar” hela kreditgränsen som du har på ditt kreditkort, även fast du inte ens har nyttjat det.

Om du har ett kreditkort som tynger din kreditvärdighet kan det därför vara klokt att säga upp det, innan du skickar in en ansökan om att låna pengar.

 

Låna med säkerhet eller ansök med medlåntagare

Att låna med säkerhet, som till exempel en bil eller fastighet, brukar generellt sett öka chanserna att bli godkänd för ett lån med betalningsanmärkning. Det ger långivaren någon form av trygghet som dämpar risken med att låna ut pengar till dig.

Ett annat alternativ du kan överväga är att ha en medlåntagare med en bättre kreditvärdighet som står på lånet tillsammans med dig. Även det ger banken en trygghet eftersom lånet har två ansvariga, vilket sänker risken för eventuella svårigheter längs vägen.

 

Ansök om ett mindre belopp

Att ansöka om ett mindre lånebelopp kan öka dina chanser att bli godkänd, särskilt om du har en betalningsanmärkning.

Genom att bara låna det som du verkligen behöver och faktiskt har förmågan att återbetala, kan långivaren vara mer benägen att bevilja ditt lån.

Hos Brixo kan du ansöka om en kontokredit upp till 50 000 kr och ett privatlån upp till 100 000 kr.

 

Var beredd att betala högre ränta

Långivare tar en högre risk när de lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar, vilket de kompenserar med att sätta högre räntor.

Därför bör du vara förberedd på att du kan behöva betala en högre räntesats än någon med en bättre kreditvärdighet. Se till att du förstår de totala kostnaderna för lånet och tar del utav lånevillkoren innan du skriver under några avtal.

 

martin lån med betalningsanmärkning

 

Ansök om ett lån med betalningsanmärkning

När du har gått igenom alla steg och är förberedd på vad ett lån med betalningsanmärkning innebär, är det dags att ansöka om själva lånet.

Att ansöka om ett lån med betalningsanmärkning är väldigt smidigt och tar bara två minuter. Så här ser processen ut hos oss på Brixo:

1. Ansökan
Ansök om kontokredit eller privatlån. Ansökan fyller du i digitalt och signerar med BankID

2. Kreditupplysning
På Brixo är våra lån utan UC, vi hämtar vår kreditupplysning hos Dun & Bradstreet (Bisnode).

3. Godkännande
Givet att du uppfyller våra krav blir du nu godkänd för lånet. Fullständiga och detaljerade uppgifter framgår av avtalet som skickas ut i samband med att lånet beviljats.

4. Utbetalning
Välj utbetalning via Swish eller banköverföring. Banköverföring kommer fram samma dag eller senast bankdagen efter.

5. Flexibel återbetalning
Kontokredit: Du betalar bara ränta för den del av din kreditgräns som nyttjas. Minsta belopp att betala tillbaka är 5 % av skulden (minst 500 kr).

Privatlån: Du betalar samma belopp varje månad. På så sätt blir det enkelt för dig att planera och hantera dina månatliga kostnader.

6. Utökning av din kredit
Med vår flexibla kontokredit kan du redan efter två månader ansöka om en ökad kreditgräns via Mina Sidor. Du ansöker då om en ny total kreditgräns och kan därefter begära uttag på mellanskillnaden mellan ditt nuvarande skuldsaldo och din nya kreditgräns.

 

Till ansökan

 

Sammanfattning

Valmöjligheterna för den som har betalningsanmärkning kan vara begränsade, men det är inte helt omöjligt att hitta ett lån.

Genom att vara införstådd med sina ekonomiska förutsättningar, jämföra olika långivare och jobba på att förbättra sin kreditvärdighet kan man öka sina chanser att få lån, trots tidigare ekonomiska misstag.

Kom ihåg att lån alltid innefattar risk och om du redan har en betalningsanmärkning bör du vara fullt säker på att du kommer kunna betala tillbaka ett eventuellt lån enligt planen, innan du ansöker om ett nytt.

Genom att låna ansvarsfullt och vårda din privatekonomi minskar du risken för eventuella betalningsanmärkningar i framtiden.