Olika typer av lån

Guide: Olika typer av lån

Ett lån kan användas för en mängd olika ändamål, bland annat köp av bostad, finansiera en bil, betala för utbildning eller hantera kortsiktiga finansiella behov.

Vilket lån som är bäst för dig beror på dina behov och förutsättningar. I den här guiden går vi igenom olika typer av lån och deras egenskaper.

 

anders vad är ett lån

 

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet är lån som inte kräver någon form av säkerhet. Dessa lån är baserade på låntagarens kreditvärdighet och har vanligtvis högre räntor eftersom de innebär en större risk för långivaren.

Här kommer olika typer av lån utan säkerhet:

SMS-lån

SMS-lån är kortfristiga lån på små belopp som används för att täcka akuta utgifter. De har höga räntor och korta återbetalningstider. Ansökningsprocessen är snabb och utbetalning sker ofta samma dag. Dock kan de höga kostnaderna leda till ekonomiska problem om lånet inte betalas tillbaka i tid.

Privatlån

Privatlån, även kallat för blancolån kan användas till precis det ändamål man själv önskar. Privatlån är generellt sett det alternativ som erbjuder bäst räntor av lån utan säkerhet. Med det sagt kan de även ha högre krav på dig som låntagare, exempelvis vad gäller inkomst eller kreditvärdighet.

Kreditkort

Kreditkort innebär att låntagaren kan handla på kredit (upp till en viss gräns) och betala tillbaka vid ett senare tillfälle. Kreditkort erbjuder ofta räntefria perioder och andra förmåner som försäkringar, bonusar och cashback. Räntorna på kreditkort är dock väldigt höga om saldot inte betalas i sin helhet varje månad.

Kontokredit

Kontokredit fungerar som ett kreditkort (utan det fysiska kortet) och är anslutet till ditt bankkonto. Du kan begära uttag från krediten när du behöver och betalar endast ränta på det belopp du faktiskt tar ut och använder. Det kan därför vara ett flexibelt alternativ för att hantera kortsiktiga likviditetsbehov, utan att behöva betala ränta på hela den beviljade kreditgränsen.

Mikrolån

Mikrolån är lån på mindre belopp som ursprungligen kom till för att underlätta för människor i Asien att starta företag eller expandera sina verksamheter. I Sverige används det mest som ett verktyg för att täcka små, oväntade utgifter.

Snabblån

Snabblån liknar SMS-lån och den moderna varianten av mikrolån. De erbjuder snabba ansökningar och smidiga utbetalningar men kännetecknas främst av sina höga räntor och korta löptider.

Lån utan säkerhet hos Brixo

På Brixo erbjuder vi både kontokredit och privatlån utan säkerhet. Vi erbjuder samma villkor för alla, oavsett förutsättningar.

Läs mer om våra priser och villkor för kontokredit.
Läs mer om våra priser och villkor för privatlån.

 

lån säkerhet hus

 

Lån med säkerhet

Lån med säkerhet innebär att låntagaren ställer en tillgång som säkerhet för lånet. Om låntagaren mot förmodan inte skulle kunna betala tillbaka lånet kan långivaren avyttra tillgången som står som säkerhet och på så sätt få tillbaka sina pengar.

Detta minskar långivarens risk vilket därmed kan leda till lägre räntor och fördelaktigare villkor för dig som låntagare.

Här kommer olika typer av lån med säkerhet:

Bolån

Ett bostadslån används för att köpa en bostad och har återbetalningstider på upp till 30 år. Bostadslån är säkrade med bostaden som säkerhet, vilket innebär att långivaren kan ta över bostaden om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Låntagaren kan ofta välja mellan en rörlig och bunden ränta.

Billån

Med fordonet som säkerhet kan långivaren erbjuda bättre villkor och lägre räntor, än om man skulle låna till en bil utan säkerhet.

Lån med pant

Dessa lån kräver att låntagaren ställer värdefulla föremål som smycken eller konst som säkerhet. Om lånet inte betalas tillbaka kan långivaren sälja föremålen för att återfå sina pengar.

 

Lån för olika ändamål

Beroende på vad du behöver pengarna till så finns det olika typer av lån som kan passa just din situation:

Samlingslån

Genom att samla dina lån kan du få en bättre översikt och kontroll över din privatekonomi. Ett samlingslån är ett praktiskt sätt att hantera flera skulder genom att slå ihop lånen till ett enda.

Detta gör att du bara har en månatlig betalning att hålla reda på, istället för flera olika. Målet med ett hopbakslån är att förenkla din ekonomi och samtidigt minska dina löpande räntekostnader.

Konsumtionslån

Lån för konsumtion kan användas för alltifrån renoveringar till resor. Dessa lån är klassade som lån utan säkerhet, vilket innebär att de har högre räntor än lån med säkerhet.

Studielån

Studielån är ämnade för att hjälpa studenter att betala för sin utbildning och relaterade kostnader som kursavgifter och levnadskostnader. I Sverige erbjuds studielån av CSN med förmånliga räntor och generösa återbetalningsvillkor.

Kontantinsatslån

I Sverige måste köparen betala minst 15 % av bostadens pris som kontantinsats. Beroende på priset så kan det vara en betydande summa. Ett kontantinsatslån är ett lån som hjälper dig att finansiera kontantinsatsen.

Ett kontantinsatslån kan täcka upp till 10 % av insatsen, vilket gör det möjligt för köpare att komma in på bostadsmarknaden, även om man inte har sparat ihop till hela kontantinsatsen. Lånet är ett osäkrat lån och har därmed högre ränta än bostadslånet.

Företagslån

Företagslån används av företag för att finansiera verksamheten, exempelvis genom att köpa utrustning, anställa personal eller expandera. Dessa lån kan vara säkrade eller osäkrade beroende på lånebeloppet och företagets ekonomiska situation.

 

Behöver du låna pengar? Tänk på detta!

Räntor och avgifter

När du tar ett lån är det viktigt att förstå alla kostnader som är förknippade med lånet. Effektiv ränta är en bra indikator på lånets totala kostnad eftersom den inkluderar både räntor och eventuella avgifter. Jämför olika typer av lån för att hitta den bästa räntan och de mest fördelaktiga villkoren utifrån just dina förutsättningar.

Återbetalningstider

Återbetalningstiden för ett lån kan variera beroende på typ av lån och långivarens villkor. Längre återbetalningstider innebär vanligtvis lägre månatliga betalningar men högre totala räntekostnader. Kortare återbetalningstider innebär högre månatliga betalningar men lägre totala räntekostnader.

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet spelar en stor roll i dina möjligheter att få lån och vilka villkor du blir erbjuden. En hög kreditvärdighet kan ge dig lägre räntor och bättre lånevillkor, medan en låg kreditvärdighet kan begränsa dina lånemöjligheter och leda till högre räntor.

Om du har betalningsanmärkningar kan det vara ännu svårare, men det är inte omöjligt. Vi på Brixo är en långivare som fokuserar mer på din nuvarande betalningsförmåga än tidigare misstag, därför kan vi erbjuda lån trots betalningsanmärkning.

Säkerhet och ansvar

Förstå konsekvenserna av att inte kunna betala tillbaka lånet, särskilt för säkrade lån där du riskerar att förlora tillgången som säkerhet. Om du mot förmodan inte skulle lyckas betala tillbaka lånet så tar långivaren över din säkerhet, vilket kan innebära att du förlorar din bostad, bil eller annan värdefull tillgång som står som säkerhet för lånet. Låna ansvarsfullt och var införstådd med riskerna som ett lån medför.

Avtalsvillkor

Läs och förstå alla villkor innan du skriver under ett låneavtal. Säkerställ att du har full koll på lånets egenskaper och eventuella avgifter som tillkommer.

Alternativ till lån

Se över olika alternativ innan du väljer att ta ett lån. Du kanske kan finansiera ditt behov genom besparingar, omförhandla befintliga lån, hjälp från vänner och familj, eller söka ekonomisk rådgivning från din kommun.

Att ansöka om ett lån bör rimligtvis vara det sista steget när andra finansieringsalternativ inte är tillgängliga eller lämpliga. Det kan dock även bero på vad syftet med lånet är. Om du exempelvis ska köpa en bostadsrätt så behöver du troligtvis ansöka om ett bolån, men ett semesterlån eller helglån kanske inte är lika nödvändigt som ett bolån.

 

Sammanfattning: Olika typer av lån

Att låna pengar kan ibland vara en nödvändig del av livet, vare sig det handlar om att köpa en bostad, finansiera utbildning eller hantera oväntade utgifter.

Det finns dock många olika typer av lån tillgängliga, var och en utformad för att passa olika behov och omständigheter.

Innan man ansöker om ett lån är det viktigt att noggrant se över alla tillgängliga alternativ, ta del av villkoren, vara införstådd med räntor, avgifter, återbetalningstider samt hur lånet kan påverka din ekonomiska situation.

Genom att ta informerade och välgrundade beslut utifrån dina förutsättningar så kan du välja det lån som passar bäst med just dina behov.