Så funkar jämkning
Vad är skattejämkning?
Jämkning innebär att att du justerar din preliminära inkomstskatt så att den blir högre eller lägre än din egentliga skattetabell. Syftet är att slippa betala restskatt i slutet av året eller att slippa få tillbaka på skatten (på sätt och vis). Det är lätt att förstås varför man vill slippa att betala restskatt.
Men varför i hela friden skulle man vilja slippa få tillbaka pengar på skatten kanske du undrar nu? Jo, om du får skatteåterbäring så innebär det i praktiken att du betalat in för mycket under föregående år. Det är det pengarna som du får tillbaka av skatteverket. Eftersom Skatteverket ger dig väldigt låg till ingen räntan så innebär skatteåterbäringen att du lånat ut pengar till Skatteverket under ett år utan att få någon kompensation för besväret. Genom att jämka kan du slippa du riskera att tvingas betala restskatt och att behöva låna ut dina pengar utan att få något för det.
Så går det till att jämka
Om du bestämt dig för att jämka ska du ansöka om skattejämkning hos Skatteverket. När Skatteverket tagit emot din ansökan om jämkning och gått igenom dina uppgifter kommer de beräkna ett skatteavdrag. När det är klart skickar skatteverket ett beslut till dig. Beslutet om jämkning ska du sedan lämna in till din arbetsgivare.
Arbetsgivaren är skyldig att följa beslutet och betala in skatt i enlighet med det. Om din inkomst ändras under året eller om du gör avdrag som inte omfattas av de ursprungliga beslutet om jämkning kan du ansöka om ett nytt beslut. När jämkningen är godkänd av Skatteverket och din arbetsgivare gjort sin del kommer skatten dras enligt den jämkade tabellen vid nästa lön. I normala tar det två veckor från det att du fått ett beslut. Om du skickar in din ansökan jämkning i mitten eller slutet av en månad kan du få vänta till nästkommande månad innan jämkningen får effekt.
Jämkning: sammanfattning
Att jämka innebär att du kompenserar i förväg så att den totala skatteinbetalningen du gör hamnar under eller över din ordinarie skattetabell. Det är vanligt att man antingen betalar in för lite eller för i skatt om man har varierande inkomst, får löneförhöjningen under året, byter jobb och inkomst, har skulder och betalar ränta, har flera jobb eller gör mycket avdrag. Men det kan hända även om du har en konsekvent inkomst också. Genom att jämka slipper du riskera att åka på restskatt året efter. Du slipper också låna ut dina pengar gratis till staten vilket du i praktiken gör om du får skatteåterbäring.
Då tjänar du på att jämka
- Din inkomst varierar över under ett och samma är
- Du får lön från flera arbetsgivare
- Du är pensionär (pensionärer får ofta utbetalningar från flera håll)
- Om du brukar få en betydande restskatt eller skatteåterbäring
- Du kommer få en bonus eller ett avgångsvederlag
- Tjänat pengar på värdepapper som aktier