Lån utan fast anställning
Låna pengar utan fast jobb och tillsvidareanställning
Behöver du ett lån? Din anställningsform är en viktig faktor vid den kreditprövning som alltid görs efter att du skickat in din ansökan. Generellt är det förstås bättre att ha en fast anställning när du lånar pengar. Men det är inget krav. Många, för att inte säga de flesta, långivare erbjuder lån till goda villkor även om den sökande inte har en tillsvidareanställning.
Krediten har inga avgifter. Rörlig nominell årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr. Löptid från 6 till 52 månader vid maximalt initialt uttag, lägsta möjliga månadsvisa återbetalning och inga ytterligare uttag.
Lån utan fast anställning
Många tror att det är mer eller mindre omöjligt att låna pengar om man saknar en fast anställning. Så är det faktiskt inte. Det är visserligen sant att en fast anställning är att föredra, och är bättre för din kreditvärdighet och dina möjligheter att låna större belopp till en bra ränta. Men av avsaknad av ett fast jobb är definitivt inget som helt diskvalificerar dig från lånemarknaden.
Faktum är att det är ganska många långivare som erbjuder möjligheten att låna även om du inte har en tillsvidareanställning idag. Det viktigaste är att du har någon form av inkomst, din specifika anställningsform spelar mindre roll.
Möjligheterna att låna utan fast anställning har blivit bättre under den senaste 20-årsperioden. En anledning är att det finns betydligt fler långivare idag och de har behov av diversifiera sina erbjudanden och vända sig till olika kundgrupper.
Ett annat skäl är helt enkelt att det blivit betydligt vanligare med nya och mer flexibla anställningsformer, som projektanställningar, korttidskontrakt och gig-jobb.
En växande skara svenskar är också egenanställda eller frilansare. Om långivarna helt skulle stänga ute alla personer som inte har en traditionell tillsvidareanställning skulle de gå miste om en stor kundgrupp och betydande intäkter.
Så förbättrar du dina chanser att låna utan fast anställning
Bygg upp din kreditvärdighet
När du ansöker om ett lån görs alltid en kreditprövning. Syftet med den är att ta reda på om du har förmåga att betala lånet och att bedöma hur pass stor risken är att du inte gör det. Vid kreditprövningen är saker som din inkomst och anställningsform viktiga faktorer. En fast anställning är alltid bra.
Det här innebär att du har en stabil ekonomi och att större ekonomiska förändringar (på grund av din jobbsituation) förmodligen inte är att vänta. Något som är bra för dina möjligheter att få låneansökan godkänd och att få en bra ränta på lånet. Långivare gillar nämligen förutsägbarhet.
Men det här betyder inte att det är helt omöjligt att låna bara för att du inte har en fast anställning. Dels för att det idag är dag fullt möjligt att låna pengar även om du saknar fast anställning (ett flertal långivare erbjuder den möjligheten).
Dels finns det saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet utan att för den skulle behöva göra någonting åt din arbetssituation.
Undvik onödiga kreditupplysningar
En sak du kan göra för att stärka upp din kreditvärdighet är att undvika onödiga kreditupplysningar hos UC. Att ha många färska förfrågningar hos UC är inte bra för din kreditvärdighet och kan försämra dina möjligheter att få ett lån till bra ränta. Om du behöver ett mindre lån kan det därför vara klokt att vända sig till en långivare som inte hämtar sina kreditupplysningar hos UC.
På samma sätt bör du undvika att köpa saker mot faktura eller avbetalning. Vid kreditköp av saker på mindre belopp används ofta Bisnode eller Creditsafe, men det finns inga garantier för det.
Använd en medsökande
Ytterligare en sak du kan göra för att maximera dina chanser att få din låneansökan godkänd är att söka lånet tillsammans med en medsökande, alltså en andra person som står med på lånet. När ni är då två som delar på ansvaret för lånet och långivaren får därmed en extra trygghet.
Långivarna räknar dessutom så gott som alltid med bådas inkomster i underlaget när de gör sin bedömning. Då ökar också dina chanser att få ansökan beviljad, att låna ett större belopp och att få en bra ränta (om långivaren tillämpar individuell räntesättning).
Säg upp eller lös mindre krediter och lån
Du kan även säga upp eller betala av onödiga krediter. Har du ett flertal kreditkort kan det vara smart att säga upp några och bara använda ett. På samma sätt är det klokt (om möjligt) att lösa befintliga smålån och krediter. Har du inte pengar som täcker det utestående lånebeloppet kan du teckna ett samlingslån och använda det för att lösa de mindre krediterna.
Du samlar då smålånen i ett enda större lån. Något som är fördelaktigt, då det är bättre för din kreditvärdighet att ha ett enda lån än att ett flertal mindre på samma, sammanlagda, belopp.
Varför spelar anställningsformen roll vid lån?
När du lånar pengar tar långivaren alltid en risk (kreditrisk på bankspråk). Det finns helt helt enkelt alltid en viss möjlighet att du av en eller annan anledning inte betalar tillbaka pengarna du lånat. Det vill förstås långivaren undvika. Därför gör långivarna alltid en bedömning av din ekonomi, betalningsförmåga och allmänna livssituation som kallas kreditprövning innan de beviljar ett lån.
Vid kreditprövningen tittar långivaren på saker som din inkomst, befintliga skulder, boendesituation, om du är gift eller ensamstående, eventuella betalningssvårigheter och inte minst din anställningsform.
Tillsvidareanställningen signalerar trygghet
Om du har en tillsvidareanställning och jobbat på en och samma arbetsplats en längre tid så har du visat att åtminstone din arbetsgivare litar på dig. Det är ett plus. En annan faktor är att du inte kan bli uppsagd från din tillsvidareanställning helt utan vidare.
Det är med andra ord mindre sannolikt att ditt jobb och din inkomst kommer att försvinna från en dag till en annan än vad det är om du skulle vara prov-, projektanställd eller frilansare. Detta ger långivare en viss grad av trygghet, vilket förstås är bra för dina möjligheter att få ett lån.
Tidsbegränsade jobb innebär en mer oförutsägbar ekonomisk situation
Projektanställningar, gig-jobb, säsongsanställningar och timjobb ger förstås en inkomst. Idag behöver inkomsten från den här typen av jobb inte vara låg. Exempelvis jobbar många välbetalda konsulter och frilansare i enlighet med någon form av tidsbegränsat kontrakt. Så din ekonomi behöver på inget sätt vara sämre bara för att du inte har en klassisk tillsvidareanställning. Samtidigt är förutsägbarhet en viktig faktor när långivaren gör sin bedömning.
En tidsbegränsad eller projektbaserad anställning kommer alltid innebära en högre grad av osäkerhet och (i långivarens ögon) en högre kreditrisk. Därför minskar det dina chanser att få din låneansökan beviljad, om låneansökan avser ett större belopp, och att få en bra ränta.
Det här betyder inte per definition att du kommer få avslag på din låneansökan eller att du alltid får sämre ränta än en person som har fast anställning.
Om du har en god taxerad inkomst, äger din bostad, har lite skulder sedan tidigare, en oproblematisk kredithistorik och stabila livsförhållanden i övrigt bör du inte ha några som helst problem att få bra lånevillkor även utan fast anställning.
Hur mycket kan jag låna utan fast anställning?
Hur mycket pengar du kan låna beror helt och hållet på din ekonomiska situation och kreditvärdighet i stort. Både en arbetslös person med stora skulder och betalningsanmärkningar och en interim-VD med god ekonomi och prickfri kredithistorik saknar ju fast anställning.
Men deras kreditvärdighet och ekonomiska resurser kommer se betydligt annorlunda ut. Därför går det inte att säga med säkerhet hur mycket en viss person utan fast jobb kan låna utan att titta närmare på personens inkomster, kredithistorik och allmänna och ekonomiska livssituation.
Med Brixos kontokredit kan du låna upp till 50 000 kronor och med vårt privatlån kan du låna upp till 100 000 kronor. Det behövs ingen säkerhet och vi gör alltid en individuell bedömning i samband med varje ansökan. Att du saknar fast anställning behöver verkligen inte vara ett problem så länge du har en taxerad inkomst (på motsvarande minst 180 000 kronor per år).
Grundkrav för att låna utan fast anställning
Kraven för att låna ser olika ut hos olika långivare. Vissa är hårdare och kräver en högre inkomst, att du exempelvis är minst 23 år gammal och att du är fri från betalningsanmärkningar. Andra är mer tillåtande. Ett par grundkrav som är generella för alla seriösa långivare är att du har en inkomst (på, i regel, minst 120 000 – 180 000 kr per år) och att du inte har några skulder hos Kronofogden.
Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem hos många långivare, vi på Brixo kan ge dig ett lån trots anmärkningar om din ekonomi ser bra ut i övrigt. Men generellt ska anmärkningarna helst vara äldre än sex månader.
Krav för att låna hos Brixo:
- Du är minst 18 år vid ansökningstillfället
- Inget skuldsaldo hos Kronofogden
- Folkbokförd i Sverige
- Du har ett svensk bankkonto och BankID
- Du har en inkomst på minst 180 000 kr per år (behöver dock inte vara från en fast anställning)
Vanliga frågor om lån utan fast anställning
Kan jag låna utan fast anställning?
Ja. Det är absolut inte omöjligt att få ett lån trots att du saknar en fast anställning. Det viktigaste är att du har en inkomst och att du kan betala tillbaka lånet. Om du har en fast anställning eller inte spelar mindre roll. En fast anställning dock ett tecken på stabilitet och att du är pålitlig. Har du en tillsvidareanställning så kan du inte heller bli uppsagd hur som helst och du har en relativt trygg inkomst.
Den fasta anställningen innebär därför att du har bättre chanser att få en bra ränta hos långivare som tillämpar individuell räntesättning. Vi på Brixo tillämpar en fast räntesats för alla sökanden som kvalificerar sig för lånet. Hos oss behöver du alltså inte oroa dig för att få en högre ränta och ett dyrare lån bara för att du saknar fast anställning.
Hur mycket kan jag låna utan fast anställning?
Det beror helt på hur din betalningsförmåga ser ut. Du behöver ha någon form av inkomst och tillräckliga ekonomiska resurser för att betala tillbaka pengar du lånar. Anställningsformen spelar inte så stor roll så länge du har en inkomst. Två personer som saknar fast anställning kan också ha helt olika resurser.
En person kan exempelvis vara en välbetald och egenanställd konsult medan den andra kan vara arbetslös eller sjukskriven. Den förstnämnda personen har då, och av uppenbara skäl, en starkare betalningsförmåga och kan därmed med låna större belopp. Det är bland annat av den anledningen som det alltid görs en individuell kreditprövning så fort du skickat in din ansökan.
Går det att låna utan UC och fast anställning?
Ja, det finns flera långivare som erbjuder den möjligheten. Vi på Brixo tar ingen UC (vi hämtar våra kreditupplysningar från Bisnode). Och avsaknad av fast anställning behöver inte vara ett problem när du ansöker om ett lån hos oss. Det viktigaste är att du har en inkomst och förmåga att betala tillbaka pengarna du vill låna. Du behöver därför ha en taxerad inkomst. Men anställningsformen spelar mindre roll.
Kan jag låna helt utan anställning och inkomst?
Nej, i praktiken är det inte möjligt hos seriösa långivare. Du behöver ha någon form av inkomst och förmåga att betala tillbaka pengarna du lånar.
Vad är kraven för att låna utan fast anställning?
Kraven för att låna kan skilja sig åt en hel del mellan olika långivare. Hos oss på Brixo behöver din anställningsform inte vara ett hinder så länge du har en inkomst och förmåga att betala tillbaka pengarna du vill låna. Kraven för att låna hos Brixo ser ut så här:
- Du är minst 18 år gammal
- Har en årsinkomst på minst 180 000 kr (behöver ej vara från en fast anställning)
- >Du är bosatt och folkbokförd i Sverige
- Du har ett svenskt bankkonto och BankID>
- Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden