Billiga matlådor
Billiga matlådor – våra bästa tips!
Att laga billiga matlådor är ett av de smartaste sätten att spara pengar och samtidigt äta gott och näringsrikt. Genom att planera dina måltider och göra enkla matlådor hemma slipper du dyra uteluncher och får full kontroll över ingredienserna.
I den här guiden får du tips på billiga recept, idéer för storkok, matlådor och hur du kan laga billig mat som är både nyttig och smakrik.
Varför laga billig mat hemma?
När du lagar mat hemma sparar du framförallt pengar som du t.ex. kan lägga på ett sparkonto med ränta istället för dyra uteluncher. Du kanske drömmer om en utlandssemester eller har andra roliga planer?
Då kan det vara bra att se över dina kostnader och sätta upp en budget, istället för att låna pengar. Genom att få ner dina vardagliga kostnader, kan du lättare ta dig mot dina mål.
Men att laga billiga matlådor är inte bara ett sätt att spara pengar, det är också ett sätt att minska matsvinn och äta mer hälsosamt. När det är du som lagar maten har du nämligen full kontroll över allt som sker i köket.

Billiga matlådor – smarta tips för vardagen
Att laga billig mat handlar främst om planering och att veta vad man ska titta efter när man är ute och handlar.
Här kommer några knep att ha med sig:
1. Gör en veckomeny:
Bestäm vilka rätter du ska laga. Välj rätter som delar ingredienser (t.ex. lök, morötter, kryddor) för att minska svinn.
2. Skriv en inköpslista:
Lista alla råvaror och antal. Kontrollera vad du redan har hemma för att undvika onödiga inköp.
3. Håll koll på jämförelsepriset:
Jämförelsepriset är nyckeln till billiga matlådor! Jämförelsepriset visar priset per kilo, liter eller styck och framgår på prisetiketten.
Exempel:
500 g köttfärs för 59 kr innebär ett jämförelsepris på 118 kr/kg.
1 kg köttfärs för 99 kr innebär ett jämförelsepris 99 kr/kg (billigare).
4. Handla basvaror i storpack:
Råvaror som ris, pasta, potatis, linser och bönor är billiga och håller länge.
5. Välj grönsaker i säsong:
Grönsaker som är i säsong är billigare och ofta även mer smakrika. Rotfrukter som morötter, potatis, kålrot är perfekta för storkok.
6. Utnyttja erbjudanden:
Se till att vara medlem hos olika matvarubutiker för att kunna hålla koll på veckans kampanjer. Jämför de olika butikerna och se vilka erbjudanden som gäller för veckan.
Ibland kan det vara nödvändigt att dela upp inköpen hos olika butiker för att ta del utav de bästa kampanjerna. Passa även på att köpa extra om det är bra pris på något som du ofta använder.
7. Planera för förvaring:
Ha fryspåsar och matlådor redo. Märk med innehåll och datum för att undvika matsvinn.
10 enkla matlådor med recept
Här är 10 enkla och billiga recept som är perfekta att ha som matlådor:
1. Pasta med köttfärssås (går även att göra vegetarisk med vegofärs)
Du behöver:
- 500 g köttfärs
- 1 burk krossade tomater
- Lök, vitlök, kryddor
- Pasta
Så gör du:
1. Koka pastan enligt anvisningarna.
2. Hacka lök och vitlök, fräs i lite olja.
3. Lägg i köttfärsen och stek tills den är genomstekt.
4. Tillsätt krossade tomater, krydda med salt och peppar.
5. Låt småkoka i 10–15 minuter.
6. Servera med pasta.
2. Linsgryta
Du behöver:
- 2 dl röda linser
- 1 burk kokosmjölk
- 1 burk krossade tomater
- Lök, vitlök
- Grönsaker (t.ex. tomater, morot, paprika)
- Kryddor (t.ex. curry, chili)
- Ris
Så gör du:
1. Koka riset enligt anvisningarna.
2. Skala och skär morötter och paprika i bitar.
3. Fräs lök och grönsaker, krydda med curry, chili och salt.
4. Lägg i krossade tomater.
5. Koka linserna tillsammans med krossade tomaterna.
6. Tillsätt kokosmjölk.
7. Låt sjuda tills linserna är tillräckligt mjuka.
8. Servera med ris.

3. Kycklinggryta med ris
Du behöver:
- Kycklingfilé
- Lök, vitlök
- Grönsaker
- Buljong
- Ris
Så gör du:
1. Koka riset enligt anvisningarna.
2. Skär kycklingen i bitar, stek i olja tills den är genomstekt.
3. Hacka lök och grönsaker, fräs med kycklingen.
4. Tillsätt vatten och buljongtärning, låt sjuda i 10 minuter.
5. Servera med ris.
4. Chili sin carne
Du behöver:
- 1 burk svarta bönor
- 1 burk kidneybönor
- 1 burk krossade tomater
- 1 burk majs, chili, spiskummin
- Lök, vitlök
- Ris
Så gör du:
1. Koka riset enligt anvisningarna.
2. Skölj bönorna och majsen.
3. Fräs lök och vitlök i olja.
4. Tillsätt bönor, majs och krossade tomater.
5. Krydda med chili och spiskummin.
6. Låt småkoka i 15 minuter.
7. Servera med ris.
5. Fiskgratäng med potatis
Du behöver:
- Vit fisk
- Potatis
- Grädde
- Dill
Så gör du:
1. Koka potatisen och gör mos.
2. Lägg fisken i en ugnsform, häll över grädde och dill.
3. Täck med potatismos.
4. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 20 minuter.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Pastasallad med grönsaker och kyckling
Du behöver:
- Grillad kyckling
- Grönsaker
- Pasta
Så gör du:
1. Koka pasta, blanda med färdiggrillad kyckling och grönsaker.
2. Tillsätt lite olivolja och kryddor.
3. Klart på 15 minuter!
7. Asiatisk wok med nudlar
Du behöver:
- Nudlar
- Grönsaker
- Lök
- Valfritt protein (t.ex. tofu, quorn eller kyckling)
- Koriander
Så gör du:
1. Koka nudlar, fräs lök, grönsaker och valfritt protein i stekpannan.
2. Sila av nudlarna och blanda tillsammans med woken.
3. Tillsätt, koriander, soja och lite sesamolja.
8. Tortillawraps
Du behöver:
- Tortillabröd
- Bönor
- Majs
- Ost
Så gör du:
1. Fyll tortillabröd med bönor, majs och ost.
2. Rulla ihop och värm i ugnen i 10 minuter.
3. Perfekt för variation och enkel att ta med.
9. Couscoussallad med kikärtor
Du behöver:
- Couscous
- 1 burk kikärtor
- Grönsaker
Så gör du:
1. Koka upp vatten och häll i couscousen.
2. Skölj kikärtorna och hacka grönsakerna i små bitar.
3. Blanda couscous, kikärtor och grönsaker i en skål.
4. Ringla över olivolja och pressa lite citron, krydda med salt och peppar.
5. Fördela i matlådor, perfekt som kall lunch.
10. Tonfiskpasta
Du behöver:
- Pasta
- Tonfisk på burk
- Lök
- Krossade tomater
Så gör du:
1. Koka pastan enligt anvisningar.
2. Fräs löken, gå sedan i med krossade tomater.
3. Låt sjuda och gå i med kryddor.
4. Blanda i tonfisken och rör om.
5. Häll över pastan och koka färdigt tillsammans med såsen.
Billigt storkok sparar tid och pengar
Att laga storkok underlättar en hel del och gör att du alltid har matlådor redo. Det minskar även behovet av att köpa mat och du sparar både tid och pengar.
Här kommer några tips till att lyckas med storkoket:
- Ge dig själv tiden att göra storkok, avvara t.ex. 1-2 h på söndagar inför den nya veckan
- Välj råvaror som är billiga och i säsong
- Använd basvaror som ris, pasta, potatis och baljväxter
- Gör två olika rätter så att du kan variera, istället för att äta samma maträtt flera dagar i rad
- Frys in portioner för att undvika matsvinn
Sammanfattning: Billiga matlådor
Med rätt planering är det inte svårt att laga billiga matlådor. Satsa på enkla storkok och använd våra tips! På så sätt sparar du pengar, tid och får hälsosamma måltider på köpet.
Och glöm inte: Bara för att maten är billig innebär det inte att den ska vara tråkig. Du ska tycka om maten du äter och se fram emot varje måltid. Därför kan det vara klokt att variera matlådorna för att inte tröttna på en och samma maträtt.
Vanliga frågor och svar.
För att göra enkla matlådor som är billiga, välj basvaror som pasta, ris, potatis och baljväxter.
Kombinera med billiga proteinkällor som ägg, kyckling eller linser. Planera veckomenyn och laga flera portioner samtidigt för att spara tid och pengar.
Här kommer tips på hur du sparar som mest pengar när du ska göra matlådor:
- Utnyttja medlemsförmåner och erbjudanden vid inköp
- Se över jämförelsepriset som referens
- Handla storpack av basvaror
- Frys in matlådor för att undvika matsvinn
Absolut! Välj grönsaker i säsong, baljväxter eller annan valfri proteinkälla. En billig matlåda kan vara både hälsosam och prisvärd med rätt planering.
Att göra storkok är ett av de mest effektiva sätten att minska matkostnaderna och samtidigt alltid ha matlådor redo.
Genom att laga större mängder mat på en gång sparar du både tid och pengar.
Här är några tips:
- Avvara 1-2 timmar en dag i veckan för att ge dig själv rätt förutsättningar
- Använd basvaror som ris, pasta, potatis och baljväxter som grund
- Använd grönsaker i säsong för att hålla kostnaderna nere
- Krydda ordentligt för att få smakrika rätter även när du lagar stora mängder
- Frys in det som blir över


