Inlåningsränta – Så påverkar den ditt sparande
Inlåningsräntan är den ränta du får när du sätter in dina pengar på ett konto, till exempel ett sparkonto. Inlåningsräntan beräknas precis som de flesta andra räntor på årsbasis och anges i procent. Inlåningsräntan är en viktig faktor för dig som funderar på att öppna ett sparkonto eftersom det är den som avgör hur mycket avkastning sparandet kommer att generera och växa med på sikt.
Vad är inlåningsränta?
Inlåningsräntan är kort och gott den ränta du får när du sparar pengar på ett bankkonto. När du sätter in dina pengar på ett konto hos en bank eller annat finansinstitut, så lånar du i praktiken ut dina pengarna till dem. Som tack för besväret erbjuder banken avkastning på pengarna i form av ränta. Det är det här som kallas inlåningsränta eller sparränta, som är ett annat ord för samma sak.
Hur hög inlåningsränta du erbjuds på sparkontot varierar mellan olika banker och aktörer. Det kan i somliga fall vara stor skillnad mellan exempelvis stora banker, mindre finansbolag och nischade aktörer. I skrivande stund (mars 2025) ligger den rörliga räntan på sparkonton på omkring 2,5 procent som lägst till lite drygt 4 procent hos de aktörer som erbjuder bäst inlåningsränta. Du får alltså få nästan dubbelt så hög rörliga ränta genom att göra lite research och jämföra olika erbjudanden.
Den inlåningsränta du får på just ditt sparkonto kan alltså variera kraftigt mellan olika aktörer, där mindre och nyetablerade bolag ofta väljer att konkurrera med räntor som i sammanhanget är riktigt höga. Den här typen finansinstitutet verkar i regel helt digitalt och har ofta valt att specialisera sig på en viss typ av produkter eller särskilda kundgrupper. Kolla alltid att bolaget omfattas av insättningsgarantin om du väljer att satsa på ett nytt bolag vars närvaro är helt digital, är utländskt eller är helt nyetablerat.
Vad påverkar inlåningsräntan?
Det finns ett flertal olika faktorer som i mer eller mindre hög utsträckning påverkar inlåningsräntan. Här är några av de viktigaste faktorerna.
Marknadsräntorna:
Marknadsräntorna och det generella läget i samhällsekonomin i stort påverkar både bankernas in- och utlåningsräntorna. Om Riksbanken höjer styrräntan, exempelvis på grund av alltför hög inflationstakt, kommer även att marknadsräntor att påverkas och gå upp. Det blir därmed dyrare att låna pengar, både för dig och för banken. I gengäld blir även inlåningsräntan och avkastningen på sparande högre.
Konkurrens på marknaden för sparkonton.
Som med allt annat tenderar konkurrens att leda till bättre villkor för konsumenter, i det här fallet genom en bättre sparränta. Tidigare var storbankerna i princip ensamma om att erbjuda sparkonton med ränta. Men idag finns det ett betydligt större utbud av sparkonton och fler aktörer att välja bland. Det är bra för dig som konsument och tvingar bankerna att erbjuda ett bättre ränta på sina konton.
Löptiden på konton med bunden ränta
Generellt brukar så kallade fasträntekonton där du binder både dina pengar och räntan under en viss period erbjuda en bra inlåningsränta. Ju längre du bindningstid du väljer desto högre blir inlåningsräntan.