ISK – Så funkar beskattning av investeringsparkonton
Vad är ISK?
Ett investeringssparkonto är en sparform som blivit väldigt populär sedan den först introducerades 2012. ISK, som namnet ofta förkortas, är ett tryggt sparalternativ som även är förmånligt skattemässigt. All avkastning och alla vinster på belopp under 150 000 kr är nämligen helt skattebefriade. Det skattefria beloppet väntas dessutom dubblas till 300 000 kronor 2026.
En annan fördel är att sparande i ett ISK är väldigt smidigt och enkelt rent administrativt. Du behöver inte deklarera vinster eller beräkna några avdrag vid en eventuell förlust du gör på affärer med tillgångar i investeringssparkontot.
Så beräknas skatten på investeringssparkonton
Du betalar ingen skatt på avkastning i ditt ISK och inte heller på vinster vid försäljning av tillgångar du har i ditt kontot. Dessutom betalar du inte någon skatt när du tar ut pengar från investeringssparkontot eller för över pengar mellan olika ISK. Du kan emellertid inte göra skatteavdrag på eventuella förluster när du säljer en tillgång i ett ISK.
Istället för att dina vinster beskattas betalar du en schablonskatt på det sammanlagda värdet av tillgångarna i investeringssparkontot. Schablonskatten beräknas utifrån något som kallas schablonintäkt som i sin tur bygger på den aktuella statslåneräntan plus en procentenhet. Statslåneräntan ligger för närvarande (2025) ligger på 0,888 procent, vilket innebär att schablonskatten för 2025 blir 0,888 procent (mer om det nedan).
Vad är schablonintäkt?
Skatten på investeringssparkonton baseras alltså på ett belopp som kallas schablonintäkt. Schablonintäkten är en uppskattning av det belopp ditt ISK har växt med under det gångna året. Din schablonintäkt räknas fram genom att man tar fram ett kapitalunderlag, det här underlaget multipliceras sedan med den aktuella statslåneräntan plus en procentenhet. Schablonintäkten får som lägst utgöra 1,25 %.
Så beräknas kapitalunderlaget för schablonskatten på ett ISK
Kapitalunderlaget som ligger till grund för skatten på investeringssparkonton beräknas som ett genomsnitt av värdet på ditt ISK vid ingången av varje kvartal plus värdet av de insättningar du gjort till kontot under året som gått. Det här är inget du behöver räkna ut själv, om du inte är väldigt noggrann och vill dubbelkolla att allt stämmer förstås. Kapitalunderlaget och den skatt du ska betala kommer nämligen att anges automatiskt i din deklaration.
Skatt vid överföringar till och från ditt ISK
Hur är det med överföringar till och från ett ISK, måste man betala skatt då? Ja och nej. Om du vill överföra pengar eller värdepapper från exempelvis en värdedepå eller aktie- och fondkonto till ett ISK är du skyldig att betala skatt på de vinster du gör i samband med själva flytten. Det innebär i princip att de affärer du gjort vid flytten räknas som försäljning och du ska därmed ta upp dessa i din nästa deklaration.
Eventuella vinster är därmed skattepliktiga med 30 procent, precis som vid andra reavinster, till exempel bostadsaffärer. Värdeökningen i ditt ISK som insättningen innebär kommer också räknas mot det kapitalunderlag som ligger till grund för schablonbeskattningen av ditt ISK.
Eventuella överföringar du gör mellan olika investeringssparkonton är däremot skattefria, oavsett om det gäller pengar, aktier eller andra värdepapper.
Insättningsgarantin skyddar tillgångar i ditt ISK
En fördel med ett ISK är att du helt eller delvis skyddas av den statliga insättningsgarantin. Om bolaget som har ditt ISK hos skulle försättas i konkurs har du alltså rätt till en ersättning på upp till 1 050 000 kronor. Garantin omfattar emellertid enbart kontanter som finns i investeringssparkontot. Aktier, fonder och andra värdepapper som placerats i ett ISK omfattas däremot inte.
Det här innebär dock inte att dina aktier, fonder och eventuella andra finansiella instrument är helt oskyddade. De omfattas istället av ett separat investerarskydd som skyddar dina värdepapper om företaget du har ISK i skulle gå i konkurs, oavsett om det är en bank eller annan typ av finansinstitut.
Du har därmed rätt att få tillbaka dina tillgångar, de räknas inte till bankens egna tillgångar och är undantagna från de krav fordringsägarna har på banken.
Om banken inte kan lämna tillbaka tillgångarna, vilket kan ske om bankens likvida medel inte är tillräckliga för att täcka tillgångarna i de investeringskonton banken förvaltar, har du rätt till en ersättning på maximalt 250 000 kronor per person och finansinstitut. Är ni två eller fler personer som står som ägare på det aktuella investeringssparkontot har varje person rätt till 250 000 kronor. Något som gäller både privatpersoner och juridiska personer som företag.
Investeringssparkonto eller värdepappersdepå – vad är mest fördelaktigt skattemässigt?
Med ett ISK betalar du som vi sett en förhållandevis låg skattesats, rent procentuellt. Du behöver dessutom inte betala någon skatt på eventuell vinst och avkastning du får från tillgångar i ditt ISK. Vinster på belopp som är mindre än 150 000 kronor är helt skattebefriade, ett belopp som dessutom höjs till 300 000 kronor 2026.
Om du istället valt att placera ditt sparande aktier eller fonder som ligger i en värdedepå ska du betala skatt på eventuell vinst du gjort under året direkt vid nästa deklaration. Det kan vara en nackdel om du gjort en betydande vinst och redan spenderat pengar på något annat.
Du står då inför en betydande skattekostnad samtidigt som du kanske inte har mer pengar tillgängliga.
En fördel med sparande i en värdedepå är att eventuella förluster är avdragsgilla. Dessutom är skatten som tas ut på det totala värdet som finns i depån också låg. Den är endast 0,12 procent.
Vilket alternativ som är bäst för dig beror på vilken typ av tillgångar du vill placera, hur du kommer att förvalta innehavet och inte minst hur du tror att avkastningen kommer se ut.
Om du prioriterar ett sparalternativ med låg risknivå och kan tänka dig en förhållandevis blygsam avkastning kan räntefonder och obligationer i en värdedepå vara ett bra val.
Om du istället siktar på en högre avkastning och löpande kommer att köpa och sälja aktier och andra värdepapper är ett investeringssparkonto i regel bättre. Du slipper också betala skatt på och ta upp eventuella vinster i din deklaration,
Investeringssparkonto (ISK) – Sammanfattning
Ett bra val om syftet är att löpande göra värdepappersaffärer, du siktar på en högre avkastning och vill ha tillgång till ett brett utbud av aktier och fonder. Dessutom slipper du redovisa eventuella vinster, förluster och avdrag,. Schablonskatten som ska betalas kommer automatiskt med i din deklaration.
- Bra val om du aktivt kommer handla med värdepapper
- Ingen reavinstskatt
- Du slipper tänka på deklarationen