UC (Upplysningscentralen)

Vad är UC?

UC (Upplysningscentralen), är ett kreditupplysningsföretag som samlar in och analyserar information om privatpersoner och företag.

Deras huvudsyfte är att tillhandahålla kreditupplysningar till långivare, företag och andra aktörer inom ekonomin för att underlätta beslut om kredit och ekonomiska transaktioner.

UC grundades 1977 som en reaktion på behovet av att skapa en centraliserad plattform för att samla och dela kreditinformation. Under åren har UC utvecklats och moderniserats för att möta de ökande kraven på snabb och tillförlitlig kreditinformation.

Idag finns flera aktörer och konkurrenter på marknaden men trots detta är UC fortfarande en ledande aktör inom kreditupplysning i Sverige. Hos Brixo erbjuder vi lån utan UC.

 

UC

 

Syftet med UC

UC spelar en kritisk roll i att underlätta ekonomiska transaktioner genom att tillhandahålla tillförlitlig information om en persons eller ett företags kreditvärdighet.

Deras tjänster används av banker, kreditinstitut, företag och andra aktörer för att fatta informerade beslut om utlåning och affärspartnerskap.

Syftet med UC är att ge en heltäckande bild av den ekonomiska historiken och nuvarande situationen för den som undersöks.

 

Vad är en kreditupplysning

En kreditupplysning är en sammanställd rapport av en person eller ett företags kreditvärdighet. Den används av långivare, finansiella institutioner, företag och andra aktörer för att bedöma risken för att bevilja kredit eller ingå ekonomiska avtal.

Enligt lag är alla långivare skyldiga att begära en kreditupplysning på dig som låntagare. En långivare får dessutom inte låna ut pengar till dig som konsument om de inte tror att du har möjlighet att återbetala lånet.

Genom en kreditupplysning, exempelvis via UC, säkerställer långivaren att du har de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att kunna betala tillbaka lånet.

 

Vad innehåller en kreditupplysning från UC

En kreditupplysning från UC innehåller olika parametrar som ger en omfattande bild av en persons eller ett företags ekonomiska situation.

En kreditupplysning från UC inkluderar bland annat information om:

  • Tidigare och nuvarande skulder
  • Betalningsanmärkningar
  • Inkomst
  • Fastighetsinnehav
  • UC score
  • Övriga relevanta ekonomiska faktorer

Den sammanställda informationen hjälper långivare och företag att bedöma risken och fatta välgrundade beslut innan de beviljar ett lån.

 

UC-Score

 

Vad är UC-Score?

UC-Score är ett mått på ditt kreditbetyg som i sin tur påverkar dina möjligheter att bli beviljad lån och krediter. Med tjänsten Kreditkollen som UC tillhandahåller kan du följa utvecklingen av ditt UC-Score över tid.

Tidigare var det gratis att se sitt UC-Score men numera tar UC ut en avgift när du begär en kreditupplysning på dig själv (där UC-Score framgår).

Skalan för UC-Score är mellan 1 och 999. Desto högre upp på skalan, desto bättre möjligheter hos banken:

UC-Score:

Utmärkt: 745-999
Mycket bra: 635-744
Bra: 559-634
Mindre bra: 455-558
Svag: 1-454

 

När uppdateras UC-Score?

Ditt UC-Score uppdateras när UC har fått ny information som antingen förbättrar eller försämrar ditt UC-Score. Det kan exempelvis ske vid tillfällen då du har betalat av en skuld, avslutat kreditkort eller fått en ökad inkomst.

 

Förbättra ditt UC-Score

Men hur kan man förbättra sitt UC-Score kanske du frågar dig? Jo, du kommer långt med en stabil livssituation och en fast inkomst. Då kommer de flesta banker se dig som en trygg låntagare. Men förutom det finns det fler saker du kan göra för att försöka förbättra ditt UC-Score.

Här kommer 6 konkreta tips:

  • Avsluta kreditkort som du inte nyttjar
  • Samla befintliga smålån till ett större lån
  • Betala räkningar i tid, ställ in autogiro så sker det per automatik
  • Undvik att konsumera på avbetalning
  • Begränsa antal kreditupplysningar
  • Ansök inte om nya lån (förutom om du ska samla smålån till ett större lån)

 

mitt uc

 

 

Alternativ om du vill låna utan UC

UC är den största aktören i Sverige och i princip alla banker använder UC vid större lån, exempelvis bolån. Men om du bara behöver täcka en oförutsedd utgift på exempelvis 10 000 kr, ska det verkligen behöva påverka din kreditvärdighet hos UC då?

På Brixo hämtar vi vår kreditupplysning från Dun & Bradstreet. I praktiken innebär det att du kan ansöka om en flexibel kontokredit hos oss på Brixo, utan att det påverkar din kreditvärdighet hos UC.

Du kan därmed bevara din kreditvärdighet hos UC inför större lån, om du exempelvis planerar att ansöka om bolån i framtiden.

På så sätt kan du både låna flexibelt och täcka akuta utgifter (om du har behov av det) samtidigt som du bevarar dina goda förutsättningar hos UC inför det större lånet längre fram.

Genom att strategiskt planera dina åtaganden kan du öka dina chanser och förutsättningar för mer förmånliga lånevillkor, när du behöver det som allra mest.

 

Fler alternativ till UC

 

I dagsläget finns omkring 20 aktörer som alternativ till UC. Här är några av de mest populära som du kan hålla utkik efter om du vill låna utan UC:

  • Creditsafe
  • Syna
  • Decidas
  • Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode)

 

Därför ska du vara vaksam med kreditupplysningar hos UC

Om du har flera kreditupplysningar under en kort period kan det bli svårare att bli beviljad ett lån. Detta eftersom varje kreditupplysning kan vara en indikation på att du har många befintliga lån/krediter, vilket i sin tur kan göra långivaren osäker på din återbetalningsförmåga.

Därför kan det vara en god idé att vara vaksam när det gäller nya ansökningar så att du bevarar din kreditvärdighet hos UC, till ett tillfälle då du verkligen behöver det.

Du kan dock begära obegränsat antal kreditupplysningar på dig själv utan att det påverkar din kreditvärdighet.

Att begära en kreditupplysning på sig själv kan vara bra om du vill få en övergripande bild och finansiella hälsa, innan du skickar in en eventuell låneansökan.

Tänk dock på att UC tar ut en avgift när man begär en kreditupplysning på sig själv.

 

Sammanfattning: Upplysningscentralen

Sammanfattningsvis är UC en central aktör inom kreditupplysningsvärlden och spelar en nyckelroll i att underlätta ekonomiska beslut.

Genom att tillhandahålla tillförlitlig information om privatpersoner och företag, bidrar UC till en stabil och välfungerande ekonomi i Sverige. Precis som alla andra kreditupplysningsföretag som verkar för både långivarens och låntagarens trygghet.

Att förstå syftet med kreditupplysningsföretag och vad en kreditupplysning innebär, kan vara avgörande för dig som behöver ansöka om lån eller krediter.

Vanliga frågor om Upplysningscentralen

Vad är Upplysningscentralen?

UC (Upplysningscentralen), är Sveriges största kreditupplysningsföretag och ägs av flera svenska storbanker. Deras huvudsakliga uppgift är att tillhandahålla finansiell information om privatpersoner/företag och deras lån och skulder.

Kan jag se min UC?

Varje gång någon tar en kreditupplysning hos UC skickas en kopia till dig med all relevant information. Genom MinUC.se kan du mot en avgift också begära en kreditupplysning på dig själv, utan att det påverkar din kreditvärdighet.

Påverkar kreditupplysningar kreditvärdigheten hos UC?

Att ha många kreditupplysningar hos UC (särskilt inom en kort tidsperiod) kommer med högsta sannolikhet att påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårt att få lån.

En potentiell långivare kommer tolka många kreditupplysningar hos UC som ett varningstecken och att du redan har flera lån och därför kommer få svårt att återbetala lånet hos dem.

Är det någon skillnad mellan UC-score och kreditbetyg?

UC-score är ett kreditbetyg från UC, d.v.s. Upplysningscentralen. Alla kreditupplysningsföretag redovisar sina respektive kreditbetyg om dig. Du hittar ditt kreditbetyg genom att begära en kreditupplysning på dig själv.

Vad innehåller en kreditupplysning från UC?

Kreditupplysningen från UC inkluderar bland annat information om: din inkomst, fastighetsinnehav, personuppgifter, om du är gift eller inte, aktuella skulder samt tidigare kreditupplysningar.