Korttidslån

Låna pengar under en kort tidsperiod

Ett korttidslån kan vara ett bra alternativ om du behöver låna en mindre summa en kortare tid. Men det gäller att välja rätt korttidslån. Villkor och kostnader kan skilja sig radikalt mellan olika långivare. Hos oss på Brixo kan du låna från 3 000 till 50 000 kronor och får ett transparent och förutsägbart korttidslån i form av vår kontokredit. Vi erbjuder en fast ränta för alla låntagare, tar inte ut några avgifter och du slipper dessutom en UC då vi hämtar våra upplysningar från Bisnode.

Hur mycket vill du låna?

Välj kreditgräns:

Hur mycket vill du ta ut idag?

Nominell ränta:
Lägsta delbetalning: 5 % av utestående skuld, minst 500 kr
Första betalningsdag: 2024-07-26

Krediten har inga avgifter. Rörlig nominell årsränta är 28,95 % och den effektiva räntan är 33,1 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 970 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 640 kr. Löptid från 6 till 52 månader vid maximalt initialt uttag, lägsta möjliga månadsvisa återbetalning och inga ytterligare uttag.

Vad är ett korttidslån?

Ett korttidslån är kort och gott ett lån med kort löptid, alltså ett lån som är avsett att betalas tillbaka snabbt. Korttidslån kan vara ett bra alternativ för dig som behöver låna ett mindre belopp under en begränsad tidsperiod. Korttidslån kännetecknas precis som namnet antyder av korta löptider, men även förhållandevis låga krav.

Det är till exempel ofta möjligt att få ett korttidslån trots betalningsanmärkningar och/eller låg inkomst och kreditvärdighet överlag. Man ska dock komma ihåg att räntan och avgifterna för korttidslån ofta är höga.

Många korttidslån är så kallade högkostnadskrediter. Men det finns också förhållandevis förmånliga korttidslån.

Den kontokredit vi på Brixo erbjuder kan användas som ett korttidslån, men är inte en högkostnadskredit och vi tar inte ut några avgifter.

Samtidigt är det möjligt att ansöka om lånet trots betalningsanmärkningar och du slipper även en notering hos UC då vi hämtar våra kreditupplysningar hos Bisnode (DNB).

När är ett korttidslån ett bra alternativ?

Ett korttidslån kan vara ett bra alternativ om du behöver låna pengar snabbt och under en kortare period. De flesta kan råka ut för situationer då man behöver ett ekonomiskt tillskott med kort varsel. Kanske har bilen gått sönder, kylskåpet havererat, du behöver gå till tandläkaren akut eller så har du åkt en annan oväntad kostnad som du inte kan skjuta upp.

Om det också är några veckor kvar till lön kan ett lån vara det enda sättet att lösa situationen. I sådana lägen kan ett korttidslån vara ett bra och kanske rentav det enda alternativet.

Oavsett anledningen till att du behöver korttidslånet bör du alltid säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka pengarna innan du ansöker. Många korttidslån kommer nämligen med höga räntor och avgifter. I vissa fall kan lånet verka förmånligt vid första anblick, men om du tittar på det finstilta så visar det sig att saftiga tilläggsavgifter tillkommer eller att lånet blir avsevärt dyrare genom väl tilltagna påminnelseavgifter om du skulle vara sen med en betalning.

Tänk därför igenom saken noga innan du söker ett korttidslån och titta på olika alternativ innan du bestämmer dig. De sammanlagda kostnaderna för ett korttidslån kan nämligen skilja sig rejält mellan olika långivare. Titta särskilt noga på den effektiva räntan när du utvärderar och jämför olika alternativa korttidslån.

Den effektiva räntan avser alla kostnader för ett lån under ett år uttryckt som procentuell andel av lånebeloppet. I den effektiva räntan ingår både den nominella låneräntan och alla avgifter och tilläggskostnader. Av den anledningen är den effektiva räntan ett bättre mått på den faktiska kostnaden för ett korttidslån än vad den vanliga låneräntan, som långivare i regel framhäver i sin marknadsföring, är.

 • Ett korttidslån kan vara ett bra alternativ om du behöver låna ett mindre belopp under en kortare tid
 • Räntan är ofta hög men kostnaden i reda pengar behöver inte bli så hög om du betalar tillbaka snabbt
 • Många korttidslån kommer med dryga avgifter. Titta därför extra noga på den effektiva räntan när du jämför olika alternativ
 • Ett korttidslån kan bli väldigt dyrt om du inte betalar tillbaka i tid. Många långivare lägger på höga påminnelseavgifter vid sen betalning
 • Låna aldrig mer än du behöver och säkerställ att du kan betala tillbaka korttidslånet i tid innan du ansöker

Korta lån utan förfrågan hos Upplysningscentralen

Korttidslån är så gott som alltid på mindre belopp, i de flesta fall under 20 000 kronor (även om det finns större lån med korta löptider). Långivarna vet också att den som söker ett korttidslån ser lånet som en tillfällig lösning och gärna undviker förfrågningar hos UC för att inte belasta kreditvärdigheten där i onödan.

Därför erbjuder de allra flesta långivare som ger ut korttidslån möjligheten att låna utan UC. En stor andel av långivare använder istället alternativa kreditupplysningsbolag som Bisnode och Creditsafe.

När en förfrågan görs hos Creditsafe och Bisnode så syns den inte hos UC. Din UC-score kommer därför inte att försämras. Något som är en fördel om du bevara din kreditvärdighet, exempel för att du planerar att söka ett större lån som ett billån eller bolån inom det närmaste året.

Korttidslån trots anmärkning

Kraven för att ansöka om ett korttidslån är i allmänhet lägre än för att söka traditionella banklån. Det är till exempel ofta möjlighet att låna trots att du har betalningsanmärkningar. Nu ska man komma ihåg att det inte är alla långivare som erbjuder den möjligheten, men det är inte svårt att hitta en aktör som gör det.

Det är bra att känna till att det är skillnad på betalningsanmärkningar och betalningsanmärkningar. En tumregel är att anmärkningen är värre för din kreditvärdighet och dina möjligheter att låna ju nyare den är.

Ett vanligt krav för att få ett lån (oavsett om det är ett korttidslån eller inte) är att du inte dragit på dig några nya anmärkningar under de senaste sex månaderna. Av uppenbara skäl är det även värre att ha många betalningsanmärkningar än att ha en enda.

En annan sak du bör ha i åtanke är att en betalningsanmärkning kan påverka räntan du får negativt, om den långivare du ansöker hos tillämpar individuell räntesättning.

Ytterligare en faktor här är att du aldrig kan veta exakt vilken ränta du kan få hos en sådan långivare förrän du faktiskt ansökt, blivit godkänd och fått ett erbjudande av långivaren.

Av ovanstående skäl kan det vara klokt att ansöka om korttidslånet hos en långivare som erbjuder en fast ränta till alla kunder (som kvalificerar sig för lånet), oavsett om de har anmärkningar eller inte. Vi på Brixo erbjuder exempelvis en fast ränta på 25,95% till alla låntagare. Det kanske inte låter som ett jättelåg ränta, men då ska du komma ihåg att många långivare tar ut avgifter utöver räntan. Det gör inte vi.

Vi anser att det är en mer transparent  och tydlig modell som gör det lättare för våra kunder att planera sin ekonomi. Dessutom blir vårt lån i regel billigare än det typisk korrtidslånet.

Lånar du 3 000 kronor hos en långivare till ränta på 18,95 procent och även betalar en uppläggningsavgift på 500 kronor (vilket är vanligt) så blir det ett dyrare lån än vårt erbjudande.

Vad krävs för att ansöka om korttidslån?

Eftersom korttidslån i regel är på mindre belopp än ett genomsnittligt privatlån hos en bank är kraven för att ansöka generellt mer tillåtande. Långivarna accepterar ofta sökanden med en mindre än perfekt kreditvärdighet. Befintliga skulder brukar inte vara ett problem (så länge de inte är hos Kronofogden) och även inkomstkraven brukar vara lägre.

Hos de flesta långivare räcker det med att du fyllt 18 år vid ansökningstillfället, är folkbokförd i Sverige och fri från skulder hos Kronofogden. Du behöver också visa att du har någon form av inkomst. Minimikraven för inkomst brukar ligga på 120 000 – 180 000 kronor per år för den här typen av lån. Det kan dock variera något mellan olika långivare.

Grundkrav för att söka korttidslån hos Brixo:

 • Du är minst 18 år
 • Har en inkomst på minst 180 000 kr/år
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden
 • Bosatt i Sverige
 • Svensk bankkonto och fungerande BankID
 • Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem

Vanliga frågor om korttidslån

Vad krävs för att få ett korttidslån?

Olika långivare tillämpar olika krav. Därför går det inte att ge någpt generellt svar på frågan. Hos oss på Brixo är dock kraven att du är minst 18 år gammal vid ansökningstillfället och att du har en årsinkomst på minst 180 000 kronor. Du ska även vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt bankkonto samt ett fungerande BankID (behövs för att identifiera dig i samband med ansökan och för att hantera din kredit). Skulle du ha betalningsanmärkningar så behöver inte det stå i vägen för dina möjligheter att få ett korttidslån. Men vi kan dessvärre inte behandla din ansökan om du har skulder hos Kronofogden.

Varför ska jag välja ett korttidslån utan UC?

En UC som man säger i dagligt tal är en notering i kreditupplysningsbolaget UCs register om att en kreditupplysning begärts på dig. Att ha många förfrågningar registrerade hos UC är inte bra för din kreditvärdighet och försämrar dina möjligheter att få låna till bra ränta till bra ränta längre fram. Därför vill många undvika onödiga noteringar hos UC, inte minst när de söker lån på mindre belopp med kort löptid som korttidslån.

När du ansöker om ett korttidslån hos oss på Brixo behöver du inte oroa dig för UC. Vi hämtar våra kreditupplysningar hos Bisnode. Du slipper därmed en UC när du ansöker om ett korttidslån hos UC.

Vad är ett korttidslån?

Ett korttidslån är kort och gott ett lån med kort löptid, alltså ett lån som är avsett att betalas tillbaka snabbt. Men du kan också använda lån som har en längre löptid som korttidslån, d.v.s. genom att betala tillbaka det relativt snabbt. Det lån du kan ansöka om hos oss på Brixo är en löpande kontokredit som ger dig möjligheter att anpassa återbetalningen efter eget tycke (i relativt hög utsträckning). Du kan med andra ord använda Brixos lån som ett korttidslån om du vill, men du måste inte.

När är ett korttidslån ett bra val?

Ett korttidslån är precis som namnet antyder avsett att användas och betalas tillbaka under en relativt kort tidsperiod. Räntan på korttidslån är ofta ganska hög, men om du använder lånet som det är avsett och betalar tillbaka snabbt så behöver det inte bli så dyrt i kronor och ören.

Korttidslånet kan exempelvis vara ett bra val om du behöver låna pengar under en kort period, om du vill undvika en notering hos UC (de flesta korttidslån är lån utan UC) eller om du har låg kreditvärdighet (kraven är ofta ganska tillåtande). Men kom ihåg att alla lån ska betalas tillbaka. Låna inte mer än du behöver och ansök bara om korttidslånet om du är helt säker på att du kan betala tillbaka det i tid.

Hur lång är löptiden för korttidslån?

Löptiden kan skilja sig en hel del mellan olika korttidslån. Det går med andra ord inte att säga något generellt om löptiden för korttidslån. Vissa avser lån som har en löptid på 30 till 90 dagar när de säger korttidslån. Hos andra långivare kan begreppet betyda något helt annat. När du lånar pengar hos oss på Brixo får du förhållandevis flexibla återbetalningsvillkor. Betala tillbaka lite varje månad eller använd lånet som ett korttidslån och betala tillbaka allt så snabbt du kan, du bestämmer.